• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: nam uz ty zatracene kocky jesterky definitivne vychytaly. jeste jsem jim kdysi jako idiot stavel hadnik (ostatne dodneska ho pouzivam), ale uz zrejme funguje asi jenom (jak poznamenava oma) jako rodiste pro mysi :o).
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    DISONANCE: Nám kocour furt chytá ještěrky a pak si s nimi ještě pěkně dlouho hraje. Dost mě tím štve. Na veverky ani zajíce jsem zatím nenarazila. Na jaře to často schytali ptáci a každou chvíli nosil (teď už ne, nevím proč) rejska, se kterým si pak hrál až ho umolousal a pak ho nechal ležet na dvoře (prý kočkám smrdí, takže je nejí). Kočka to nedělala, začínám si myslet, že kocour (je mu zrovna rok) je mírně neférového přístupu.
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    URZA: za kočky mohu odpovědně říct, že ježka nijak neohrozí. Ty naše uloví všechno, co se hýbe a není to příliš velké (vč. veverek a zajíců), ale na ježka prostě nemaj. Takže se to dá asni nazvat vzácnou symbiózou. Aspoň něco na té zahradě přežije.
    (Tu veverku sice ulovily 2 x během dvou dnů, ale pokaždé jsem ji chytala nezraněnou u nás doma. Napodruhé jsem ji pod lavorem odvezla do lesa, protože evidentně jí to u nás na zahradě nesvědčilo.)
    URZA
    URZA --- ---
    DENDROBATA: My máme ježka, my máme na zahradě ježka! :) Objevili jsme to před asi měsícem nebo kdy to bylo, kdyz se budil ze zimního spánku.. přezimoval pod břečťanem.. tak doufám že se mu u nás bude dařit, moc jsem ho už neviděl.. a že ho nezabijou kočky :/ ..jinak ten ježek se mi zdá velmi sympatický proti slimákům.. možná bych jim i zřídil nejakou přírodní "ubytovnu" u nás.. :)
    TYET
    TYET --- ---
    LITTLEPUNKK: no, v takovým globálním pohledu je ten hlemejžď nesrovnatelně ohleduplnější než člověk, takže já ho s dovolením budu blahořečit dál ;)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    i hledmýžd zahradní si rád dá zeleninku , viděno nesčetněkrát ...většinou ho tedy předběhnou ty hnědý potvory slimáci ,ale taky umí poničit rostliny - tím nechci říct že je likviduju ,ale aby jste mu zase tolik neblahořečily ;)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    jak taky řešíte ty slimáky, tak sem si vzpomněl jak nám ukazoval jeden wwoofer, že to řešili na jedné farmě. Vykopali okolo zelinové zahrádky příkop, s ostrými hranami a na hranu u záhonku dali vzhůru nohama okap(tak že jedna strana je na hlíně a ta druhá dělá takový převis), prý nejsou schopni se přes to dostat. Sám wwoofer říkal, že tam v záhonku jich pár měli, ale těžko říct jestli to byli slimáci co se tam dostali už před tím, nebo až potom co to zřídili. Snad sem to vysvětlil pochopitelně :)
    TYET
    TYET --- ---
    DA_NIELA: s žádným, potěšilas přece tolik zvířat! :))
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Srnec mi spásl hrášek, bažanti vyzobali mák, syn vytrhal dýně. Zbyla mi rajčata za oknem. S kterým duchem si mám promluvit?
    TYET
    TYET --- ---
    DENDROBATA: to "promluvit si" je podle mě úplně nejlepší věc, jakou můžeme udělat, u nás to platí už po mnoho let na mravence uvnitř domu, díky za ujištění, že nejsem osamocený blázen :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    pokracovani


    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    k tem slimakum, nejblizsi je mi asi pristup pana Storla :)


    MATT
    MATT --- ---
    TYET: me ten LURy: popis slimaku krasne sedi na lidi... ;))

    a omezovat se na puvodni druhy je taky omezeny, vpodstate ani jabko nejni evropsky.. ;))
    TYET
    TYET --- ---
    LURA: Samozřejmě, ale nezabíjím vědomě, to je nesmyslný argument, nezlob se - a to, že není rozdíl mezi zabíjením rostlin a zvířat, to doufám nemyslíš vážně, že ne? Mezi lidmi a ostatními živočichy co do vnímání bolesti a světa je rozdíl přeci nepatrný a to je ti zjevně jedno, když zabíjíš živočichy. Narozdíl od odlišnosti rostlin a živočichů, tam je přece ten rozdíl propastný! Pokud jíš maso, nepřímo stejně konzumuješ obrovské množství rostlin, které však muselo projít trávicím traktem zvířete. Kromě toho musíme přece (alespoň někteří z nás) něco jíst, abychom nezemřeli. Ale nečekala jsem, že se budu dohadovat o vegetariánství, zvláště ne tady v tom klubu.
    KAREN: to sice mám, ale jak to souvisí se zabíjením slimáků? :)
    MATT
    MATT --- ---
    MATT, MYKO: pro jiny mista http://weatherspark.com/#!dashboard;q=Prague,+Czech+Republic ,ale envim odkud prejimaj data... na ty CZU co jsem posilal je primo meteostanice a vsechno si delaj samy..
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    daleko přes plot (je mi jasný, že se zas připlazej)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    TYET: já jsem vege a házim je přes plot
    LURA
    LURA --- ---
    TYET: Zabíjíš, i když to třeba ani nevíš. Všichni zabíjíme. Koneckonců i ta zelenina je živá - proto jsem přestala být vegetariánem.
    A hlavně ti slimáci jsou tu cizí a zavlečený druh, který je velmi agresivní k životnímu prostředí a likviduje nejen zeleninu, ale vytlačuje i naše původní druhy. A i když mi to taky není příjemné, tak slimáky likviduji. Protože když nelikviduji, pomáhám jim v šíření.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: aha) no pokud mas mistni eko-zdroje vajec a mlecnejch vyrobku, mas vyhrano.)
    TYET
    TYET --- ---
    KAREN: tuhle otázku mám dávno vyřešenou, myslím si, že pro mě jako pro vegetariána je stejný zabít kvůli svýmu jídlu slimáka nebo prase - nevidím rozdíl. Takže to je moje odpověď: na tom jídle mi zas tak nesejde. Pokud to jde, ochráním to jinak (popelem, skořápkami, sesbírám je a odnesu za plot), ale nikdy nezabíjím. Proto jsem se přese stala vegetariánem.
    LURA
    LURA --- ---
    T6MA: Nemusí to být jen běžec - slimáky žerou všechny kachny, i ty naše obyčejný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam