• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: vic fotek vic fotek!.)) neco se zeleninou a jedlejma rostlinama, prosiim)
    TYET
    TYET --- ---
    moje zahrada
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    INK_FLO: jak kde, afaik prave v mahajanovem budhismu jezenim masa stale porusujes ahimsu - jsi neprimo odpovedny za utrpeni.
    RFK
    RFK --- ---
    PHUSHI: i starej indián je radši zabit rukou nepřátelského bojovníka než aby bídně pošel:)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    PHUSHI: KUATO:
    Přesně, jak píše Kuato. Jen jsi to prve nepochopila..
    KUATO
    KUATO --- ---
    PHUSHI: ne. tady je prezentovano, ze at se nam to libi nebo ne, nekdy je nutno zvire zabit (protoze je to v danou chvili nejelegantnejsi reseni situace nebo nezbytne nutne). a ze toto se da udelat s uctou a vaznosti a zaroven ciste a precizne.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: myslim, ze to je konfrontace mestskyho zivota (mj. se svou politickou a jinou korektnosti), kterej v tomhle ohledu dost teoretizuje, a selskyho zivota na lonte se svym starym dobrym selskym rozumem.) nema to vyznit tak jakoze mesto je osklive a venkov je to spravny, to si ani nemyslim - kazdy ma svoje... .)


    a uz koncim;)
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    KUATO: a ja jsem tu neco takoveho psala?

    jen mi nedalo nepozastavit se nad tim, jak je tady prezentovano, ze zabiti zvirete je vlastne vyustenim nekonecne ucty a respektu k jeho zivotu
    KAREN
    KAREN --- ---
    PHUSHI: na me je to, co pises, zase az prilis cb.
    nekomu to funguje i bez zivocisnejch produktu - nekomu ale tak uplne ne (to uz jsi ode me cetla asi ve vege-varicim klubu), tak potom prichazi otazka, jak s tim nalozit.



    ale asi to tu je krapet ot, na to tu jsou jiny kluby)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Jó, jó... Taky mi toho za těch pár let odstěhování z města na statek došlo, co bych jinak za celý život pobrat nemohla. :-)))
    KUATO
    KUATO --- ---
    PHUSHI: je neskutecny nesvar oddelovat duchovno od normalniho zivota. v nasich podminkach, s nasi zimou jen velmi obtizne se da prezit bez masa a tuku. nektere typy lidi vubec nejsou schopni. kdybys trochu rozumela hospodareni, tak bys vedela, ze ani to obili nevyprodukujes "bez hovna, ktere seskrabnes lopatou krave zpod prdele". nemuzes oddelit rostlinnou a zivocisnou vyrobu.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    PHUSHI: No já to mám v sobě od dětství. Vychází to z uvědomění toho, že jakkoliv se může zdát banální, nedokážu dát život ani pouhé mouše. Takže mám prostě k živému respekt, ačkoliv mravence v kuchyni netrpím, klíšťata zamčkávám a když mi umřel srnec na dvoře, jednoduše jsem ho naložila jsem na kolečko a odvezla na mez.

    Vlastnoruční zabití např. té slepice je pro mně ale zatím neprožité a určitě se s tím budu muset nějak srovnávat, až k tomu přijde čas.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: zrovna pred chvili jsem babine jednu slepku sekal, tak jsem rozcviceny. kdyby chtely holky preriznout taky.. vlastne co to placam, podriznout, tak at se prihlasi :o)).

    JANYNA: ono staci rozvinout citeni a uz to jde samo. kazdopadne ja bych ty stare neodsuzoval, ja se takhle vzdycky trochu pres prsty dival na sveho dedu a teprve x let po jeho smrti, jak musim sam hospodarit, tak ve me narusta cim dal vic ucta k nemu, prave ze jak citim tu nevyhnutelnost, kterou cely zivot naplnoval. ja se vubec necitim opravnen soudit nase predky. oni se nadreli jak kone, to se vubec neda srovnat s nasim solichanim.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    KAREN: mne samozrejme prijde lepsi pristup, kterej popisuje napr.
    INK_FLO: nez ten, jakej ma dnes k masu vetsina lidi. Na druhou stranu vsechno to ohaneni se uctou, "duchovnem", pokorou a respektem koncici useknutim hlavy mi prijde az ponekud montypythonovske
    "Well, I've been a hunter all my life. I love animals. That's why I like to kill 'em. I wouldn't kill an animal I didn't like..."
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: PHUSHI: nic neni cernobily, neni nutno to hnat do krajnosti - nikdo tu nemluvi o tom, ze je potreba rezat drubez hlava nehlava. viz to, co popisuje KUATO. sofrosyne .)

    KUATO: vyznas se.)) aby te tu ovsem devcata neproklela;)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Pomalu k tomu, že bych mohla svá zvířata ve správný čas zabíjet asi taky dorůstám. Mám z dětství spoustu vzpomínek na zabíjení králíků a slepic/kachen/hus a nejsou vůbec příjemné. Asi je to pro mne pořád ještě nezpracované + tehdy zabíjeli sousedé a můj děda myslivec, ne že by to byli rasi, to ne, ale možná tam scházel ten duchovní přesah úcty k životu a smrti a zvířeti. Doufám, že se mi to podaří zvládnout.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KUATO: "ostatne pokud zeru maso a stitim se pritom to zvire zabit a rozbourat, tak jsem srab a zbabelec, ktery prenasi spinavou praci na druhe"

    jj, to mi připomíná mou oblíbenou fantazii, že by se maso prodávalo jen na poukázku, jejíž získání by bylo podmíněno tím, že si dotyčný musí aspoň jednou zajít na jatka a vlastnoručně zabít nějaké zvíře. Pokud na to nemá, tak nemá nárok jíst maso. Z podobného důvodu mi přišlo vždycky pomýlené buddhistické vysvětlení, že karma ze zabíjení padá na řezníka a ne na koncového konzumenta...
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: na to nepotrebujes obzvlastni kvalifikaci, ale mensi ostrou sekeru a neco dreveneho pod hlavu (te drubezi), chytnes ji jednou rukou zezadu jak zacinaji kridla, na podlozce (maly spalek) ji natahnes krk (ktery lezi pak na tom dreve) a druhou rukou seknes pokud mozno za hlavu. dej do toho trochu sily, aby byla jednim svihem preseknuta pater, vetsinou se nepodari hned preseknout vsechna kuze a vazivo, ale to nevadi, slepice je prakticky mrtva a nevnima. rychla, cista prace. nechas ji vycukat a doseknes tu kuzi. pak ji zvednednes za nohy, aby vybehla krev. pak ji muzes oskubat a vykuchat. u ostatni drobne drubeze je to obdobne, akorat sebou vic sijou. s krocanama je to slozitejsi, ty je dobre zabijet ve dvou, a dobre je fixovat, aby ti v horsim pripade neutekli (i s useknutou hlavou :o). lepsi jednou videt, nez desetkrat slyset. nech si to ukazat od nejake stare babky na vesnici.

    TYET: nechat dozit slepici, uz nesnasi - budiz, ale tu ktera ma spatny vajecnik a snasi vejce ve slupce je kravina, protoze ho casto ostatni rozslapnou a sezerou. a jak se nauci slepice zrat vejce, tak pak zerou i sva dobra vejce. timhle se navic nakazi cele hejno. o nechavani na doziti slepice, ktere maji nejakou nemoc nebo nemuzou na nohy nebo neco takoveho, o tom mi ani nerikej, na tom neni nic humanniho.
    RFK
    RFK --- ---
    TYET: ani ve volné přírodě zvířata moc nedožívaj.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    TYET: musis to udelat s uctou, pokorou a zodpovedne, aby pochopila, ze to je to podekovani ;))
    TYET
    TYET --- ---
    KAREN: my slepice necháváme dožít, nevím, proč bych ji měla jako "poděkování" za její celoživotní darování vajec zabíjet
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam