• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Jó, jó... Taky mi toho za těch pár let odstěhování z města na statek došlo, co bych jinak za celý život pobrat nemohla. :-)))
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: zrovna pred chvili jsem babine jednu slepku sekal, tak jsem rozcviceny. kdyby chtely holky preriznout taky.. vlastne co to placam, podriznout, tak at se prihlasi :o)).

    JANYNA: ono staci rozvinout citeni a uz to jde samo. kazdopadne ja bych ty stare neodsuzoval, ja se takhle vzdycky trochu pres prsty dival na sveho dedu a teprve x let po jeho smrti, jak musim sam hospodarit, tak ve me narusta cim dal vic ucta k nemu, prave ze jak citim tu nevyhnutelnost, kterou cely zivot naplnoval. ja se vubec necitim opravnen soudit nase predky. oni se nadreli jak kone, to se vubec neda srovnat s nasim solichanim.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    KAREN: mne samozrejme prijde lepsi pristup, kterej popisuje napr.
    INK_FLO: nez ten, jakej ma dnes k masu vetsina lidi. Na druhou stranu vsechno to ohaneni se uctou, "duchovnem", pokorou a respektem koncici useknutim hlavy mi prijde az ponekud montypythonovske
    "Well, I've been a hunter all my life. I love animals. That's why I like to kill 'em. I wouldn't kill an animal I didn't like..."
    KAREN
    KAREN --- ---
    TYET: PHUSHI: nic neni cernobily, neni nutno to hnat do krajnosti - nikdo tu nemluvi o tom, ze je potreba rezat drubez hlava nehlava. viz to, co popisuje KUATO. sofrosyne .)

    KUATO: vyznas se.)) aby te tu ovsem devcata neproklela;)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Pomalu k tomu, že bych mohla svá zvířata ve správný čas zabíjet asi taky dorůstám. Mám z dětství spoustu vzpomínek na zabíjení králíků a slepic/kachen/hus a nejsou vůbec příjemné. Asi je to pro mne pořád ještě nezpracované + tehdy zabíjeli sousedé a můj děda myslivec, ne že by to byli rasi, to ne, ale možná tam scházel ten duchovní přesah úcty k životu a smrti a zvířeti. Doufám, že se mi to podaří zvládnout.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KUATO: "ostatne pokud zeru maso a stitim se pritom to zvire zabit a rozbourat, tak jsem srab a zbabelec, ktery prenasi spinavou praci na druhe"

    jj, to mi připomíná mou oblíbenou fantazii, že by se maso prodávalo jen na poukázku, jejíž získání by bylo podmíněno tím, že si dotyčný musí aspoň jednou zajít na jatka a vlastnoručně zabít nějaké zvíře. Pokud na to nemá, tak nemá nárok jíst maso. Z podobného důvodu mi přišlo vždycky pomýlené buddhistické vysvětlení, že karma ze zabíjení padá na řezníka a ne na koncového konzumenta...
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: na to nepotrebujes obzvlastni kvalifikaci, ale mensi ostrou sekeru a neco dreveneho pod hlavu (te drubezi), chytnes ji jednou rukou zezadu jak zacinaji kridla, na podlozce (maly spalek) ji natahnes krk (ktery lezi pak na tom dreve) a druhou rukou seknes pokud mozno za hlavu. dej do toho trochu sily, aby byla jednim svihem preseknuta pater, vetsinou se nepodari hned preseknout vsechna kuze a vazivo, ale to nevadi, slepice je prakticky mrtva a nevnima. rychla, cista prace. nechas ji vycukat a doseknes tu kuzi. pak ji zvednednes za nohy, aby vybehla krev. pak ji muzes oskubat a vykuchat. u ostatni drobne drubeze je to obdobne, akorat sebou vic sijou. s krocanama je to slozitejsi, ty je dobre zabijet ve dvou, a dobre je fixovat, aby ti v horsim pripade neutekli (i s useknutou hlavou :o). lepsi jednou videt, nez desetkrat slyset. nech si to ukazat od nejake stare babky na vesnici.

    TYET: nechat dozit slepici, uz nesnasi - budiz, ale tu ktera ma spatny vajecnik a snasi vejce ve slupce je kravina, protoze ho casto ostatni rozslapnou a sezerou. a jak se nauci slepice zrat vejce, tak pak zerou i sva dobra vejce. timhle se navic nakazi cele hejno. o nechavani na doziti slepice, ktere maji nejakou nemoc nebo nemuzou na nohy nebo neco takoveho, o tom mi ani nerikej, na tom neni nic humanniho.
    RFK
    RFK --- ---
    TYET: ani ve volné přírodě zvířata moc nedožívaj.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    TYET: musis to udelat s uctou, pokorou a zodpovedne, aby pochopila, ze to je to podekovani ;))
    TYET
    TYET --- ---
    KAREN: my slepice necháváme dožít, nevím, proč bych ji měla jako "poděkování" za její celoživotní darování vajec zabíjet
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: sehnal jsem 220 L plastovy za 390,-Kc vyplachle od okurek v nalevu.. sleduj inzerce popr. reklamy kolem cest..(hodonin, straznice)
    IBC kontainer KUATO: se da sehnat do 1000,- ale je dobre zjistit co v tom bylo

    Pokud mas pozemek ve svahu je vyuziti gravitace pri prevyseni u zalivky dobra vec. Design chce ale promyslet, zalezi kde vodu chytas atd.

    K tem slimakum .. v knize pemakultura - manual designera od B. Molisona se rika: "problem je reseni" napada Vas neco? :)


    Male opacko. Zkopirovano ze zeleneho carodeje

    Principy podle knihy Úvod do permakultury (Bill Mollison a Reny Mia Slay):

    • Relativní umístění.
    • Každý prvek vykonává více funkcí.
    • Každá důležitá funkce je zajišťována větším počtem prvků.
    • Energeticky úsporné plánování: Zónování, sektory, svahy.
    • Využívání biologických zdrojů.
    • Opakované využívání zdrojů a postupné využívání energie.
    • Využívání malých intenzivních systémů.
    • Využívání a urychlování sukcese.
    • Druhová rozmanitost.
    • Využívání okrajových efektů.
    • Princip správného postoje: Všechno pracuje oběma směry.



    Principy uvedené v knize Permakultura - manuál designéra (Bill Mollison). Často uváděné jako filozofické pozadí permakultury.

    • Spolupráce s přírodou místo boje proti přírodě.
    • Problém je řešení.
    • Malé zásahy s velkým efektem.
    • Výnos systému je omezený pouze dostatkem informací, představivostí a zkušeností designéra.
    • Všechno zahradničí (přetváří okolní životní prostředí).



    Principy uvedené v knize Permakultura. Principy a cesty nad rámec trvalé udržitelnosti (David Holmgren)

    • Pozoruj a jednej.
    • Zachycuj a uchovávej energii.
    • Získávej výnos.
    • Usměrňuj sebe sama a přijímej zpětnou vazbu.
    • Využívej obnovitelných zdrojů.
    • Nevytvářej odpad.
    • Navrhuj od vzoru k detailům.
    • Dej přednost začleňování před oddělováním.
    • Využívej malých a pomalých řešení.
    • Využívej rozmanitosti a važ si jí.
    • Využívej okrajů a važ si okrajových systémů.
    • Využívej změnu tvořivě a tvořivě na ni reaguj.

    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: jak te tak poruznu ctu, rozdavala bych ti plusy spis trojity.))

    vychazi mi jako vyborna vec, pokud uz clovek nejaky ty zvirata chce z nejakyho duvodu vyuzivat (napr. model slepice bude zrat slimaky, da mi vejce, budu se o ni pekne starat a mit ji rad a az bude mit to nejlepsi za sebou, udela nam dobre vyvar nebo slepice na paprice), je fajn ten cyklus dokoncit a vlastnorucne ji pri vsi ucte riznout. je to velka odpovednost a zaroven nadhera, ty cykly zit poctive, od zacatku do konce a zase od zacatku~~~
    zatim si nedovedu predstavit, ze bych takovou slepici zabit kvalifikovane zvladla, ale az na to prijde, nacerpam znalosti od mamy veterinarky.))
    RFK
    RFK --- ---
    KUATO: no,je pravda,že kdybych měl jíst jen co si vyprodukuju sám,tak umřu hlady:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: tak, to vedomi urcite predurcenosti, ze musis zahrat svoji roli a nemas se z ni kam vyvlect, kdyz treba prijde na zabiti nejakeho toho zvirete, ktere pro ten ucel vyrostlo, to me naplnuje tak neskutecnou pokorou (vuci zivotu) a soucitem (vuci vsem zijicim tvorum), ze jakekoliv vyhnuti se te "spinave krvave" praci povazuji za selhani/nevyuziti vzacne prilezitosti (ostatne pokud zeru maso a stitim se pritom to zvire zabit a rozbourat, tak jsem srab a zbabelec, ktery prenasi spinavou praci na druhe). napsalas to velmi presne - je to soucast zakorenovani do sveho mista ve svete. nutno k tomu ovsem pristupovat s urcitou vaznosti. smrt a zabijeni je prirozene, ale neni to neco, co by se melo zlehcovat, coz se bohuzel deje v poslednich x letech - v televizi atd.
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: taky se po letech "vehementniho" vegetarianstvi/veganstvi / striktnejsi makrobiotiky / ... dostavam do umirnenejsi faze, kdy temer blahorecim selskej rozum a zemitost, abych tak rekla. citim to jako soucast uzemnovani, zakorenovani - a pro nekoho mozna paradoxne - vetsiho propojeni se z/Zemi.)

    to konzumovani na nasi planete nejde delat "stoprocentne ciste", vzdycky to vyjde tak, ze clovek dela kompromisy a slevuje z idealu - i pri "sebespiritualnejsim" pestovani ovoce a zeleninky padaj nemaly obeti (napr. i pro sazenice, hnuj atd. se obcas musi dojet karou, ze), tak to tak beru a snazim se to delat co nejlip a nejmin nasilne. prijde mi to tak nejak nejudrzitelnejsi a nejvic v klidu. nezijeme v duhove bubline... .)
    KUATO
    KUATO --- ---
    RFK: tak, to ja takhle nemam, rad si koupim, kdyz si to nemuzu vyprodukovat sam, ale castecnou sobestacnost shledavam velmi prinosnou - cini cloveka mnohem samostatnejsiho, zodpovednejsiho, protoze je zvykly se o sebe starat sam, resit problemy z toho plynouci. nemluvme o tom, ze domaci produkce je zdravejsi a chutnejsi nez kupna. i zminovana cena je sympatictejsi :o).
    TYET
    TYET --- ---
    KUATO: beru to jako odlišný názor, opačný než mám já, ale oceňuju, že je slušně podaný :)
    RFK
    RFK --- ---
    KUATO: mě taky jde spíš o to,abych mohl jíst neco o čemž vim že "ty svině" z toho nemaj ani korunu.:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    TYET: ja se permakulturista nenazyvam, takze nejsem vazan tim co muzu a nemuzu. takze kdyz doslouzi slepice a zacne snaset v blane, tak ji useknu hlavu a je na polevku, mandelinky sbirame a pak utopime nebo rozslapem, slimaky zena nosila k lesu. nejake sezerou slepice. prilisna precitlivelost je taky nedostatek. ono zabijeni, ktere obcas do zivota prijde, pomaha budovat urcity nadhled, zivotni moudrost, kterou mnohem casteji nachazim u prostych lidi (kteri se s vecmi moc neserou), rezniku a myslivcu, zridka u mestskych lidi.
    RFK
    RFK --- ---
    TYET: ale slibuju,že se pokusim letos na ty granule nesáhnout (pořídili jsme slepice,tak je snad trochu stáhnou)..:)
    TYET
    TYET --- ---
    RFK: jsi, ale opačnej :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam