LINKOS: my to tak do jedne becky mame a neni to teda nic moc. smrdi to trochu po tom asfaltu. uvazujem, ze tu strechu casem (az budou prachy) vymenime a dame tam nejaky plech.
LITTLEPUNKK: mam na to jiny nazor. dobytek zvetsi casti zere co? zere travu/seno. odkud se bere trava? z ruznych umezku, prikop, luk, proste z mist, kde bud nic jineho nez trava neroste, nebo jsou male, ci spatne tvarovane a svinsky by se obdelavaly, takze je nejvyhodnejsi tam nechat travu. jsem presvedcen, ze vzhledem k tomu, ze prakticky nikdo se v nasich krajich bez dobytka neobesel, s plodinami, ktere se tehdy pestovaly, tak to povazuji za ozkousene a uzavrene. je nutno si uvedomit, ze vzdycky byly omezene zdroje a ze kazda parcela, kazdy metr ctverecni byly rozdelene. ani steblo se nenechalo ladem. a z mist, kde rostla trava byl mnohem lepsi uzitek nez zadny - protahls to dobytkem a mel mleko (na maslo, syry, kysku, na prodej [tedy vitany prubezny i kdyz nevelky prijem po cely rok] i pro prasata..) a hnuj. moje babina mi vypravela, ze ona byla z rodu kovaru, poli (vlastne pozemku vubec) meli malo - jen jeden a pul hektaru. z toho duvodu neuzivili kone. a aby jim nejaky z vetsich sedlaku pooral, povlacel atd., tak musela se svoji matkou chodit na oplatku k nim pracovat. a to bylo kazdou chvili.
btw. to co slepice sezerou je marginalni. a z lidskych vykalu kvalitni hnuj neudelas. a/ je suchy, b/ je ho malo, c/ ma spatny pomer uhlik/dusik. jako jedna ze slozek do kompostu - budiz, ale sam o sobe ma vyse zminene nedostatky.