• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    KUATO: to bylo samozřejmě myšleno jako ironická narážka na předchozí debatu :-)...taky nechápu, proč někdo ty slimáky řeší, mě příjde logický, že když něco zasadím, tak nechci, aby mi to sežrali. Minulý rok jsme jich měli v soli rozpuštěný celý kýbl.
    KUATO
    KUATO --- ---
    INK_FLO: a to si jako myslis, ze pri hromadne vyrobe se nic nehubi? to je uplne namlich to same jako u zabijeni zvirat na maso - spinava prace se presune na nekoho jineho "z etickych duvodu". tech par slimaku (kteri jsou ostatne neskutecne premnozeni, protoze u nas nemaji prakticky predatora) nestoji za rec, i kdybych mel jednou za dva dny je nasbirat do kybla a vynest dva kilaky nekam do lesa. to si musi kazdy soudruh vyjasnit sam za sebe, jestli se vzda sveho zpusobu zivota, sve sobestacnosti kvuli necemu tak trivialnimu. kdyby nasi predci byli takovi precitliveli sraci, tak by lidstvo uz davno vymrelo.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    DRUDRIGER2: "slisel jsem o paru veganu ktery si koupili dum na vesnici zahradu si udelali a ze budou zit takhle no vse jim sezrali slimaci a oni je z etickych duvodu nechteli zabijet tak si kupujou zeleninu v supermarketu"

    psal jsem tady stejnou zkušenost a kdosi to komentoval, že to hubení všeho člověku škodlivého uvažování v širších souvislostech spíš odporuje, takže on bude možná fakt lepší ten supermarket :-)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    jako permakultura nema jasne dane co a co uz ne...
    tak zrovna dneska mi odnesla kuna 15 vajicek na kterych sedel kachna indicky bezec.mame docela velke zahrady a ty tri to neutahly se slimakama.tak tedka si bud koupim dalsi aby pokryli pozemek nebo se na pulku zahrady vyseru.zabijet kunu lisku atd.no to muzu rovnou zabalit bezce tim padem i zahradu a jit do mesta a kupovat si konvecnou zeleninu ze supermarketu anebo sakra hodne pracovat abych si dovolil bio.problem s chovem je vzdy v centralizaci a velkochovech, kdyz mam par slepic na vesnici nevim co na tom je,staram se podestilam, osetruji narodi se dasli, pekne znicej zbytky z kuchyne ktere sou vesmes zeleninove.at si kazdy rozhodne sam mit ci nemit nejake zviratko.problem je lidi ve emstech kde si nejakou slepicku nemuzou dovolit tak si vymysleli velkochovy, tak at si to ti mestkaci taky vyreseji.
    potrebnost masa v lidskem organizmu neni nutna,ale zapomen na to ze budes delat zednika ci v lese s pilou....
    ke kompostu z hoven lidskych , mam a muzu rici ze neni nic moc a to ho mame 7let jako doplnek spise .kompost to chce poradnej.
    jinak dalsi vec ktera tu mozna napadla, muzete delat vyluhy a vselicos ale zelenina vam jinak poroste kdyz tam data kravskej hnuj nebo odlezenej koni hnuj,slepicicince co by smetl, i proto je dobre nejake to zviratko mit aby vam delalo hnuj na zahradku a taky spasalo nevyuzite casti pozemku.
    slisel jsem o paru veganu ktery si koupili dum na vesnici zahradu si udelali a ze budou zit takhle no vse jim sezrali slimaci a oni je z etickych duvodu nechteli zabijet tak si kupujou zeleninu v supermarketu.takhle dopadnout teda nechci a ta kuna to jednou schyta...nac uz asi pred mesicem mi pokarovala jednu slepici respektive si slepice zlomila nohu.starani se male zviratka mzues brat i jinak.
    mas slepici a staras se o to aby se jeji kmen drzel, takze vzdy si jich 5-6 nechas, zbzbytek rozdas ci snis ale stale zustavaji takze pomahas tomu zivocisnemu rodu prezit.kdyby byli vsichni vegani tak tu nejsou slepice,kachny, kravy ovce a kdyby pak nebylo ani myslivcu tak by vam ty vase veganske zahradky rosekali premonezene prasata a jelei srnci, treba bejt ucitvi k matce zemi ale zase bejt nohama na zemi...je to na dlouhou debatu a maso si v obchode nekupuji to je pro mestkace, tady se to da delat jinak s uctou a vsim co k tomu patri.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Karel Dolejší: Deindustriální blues aneb Sedm růží s přísadou bioetanolu - Ekolist.cz
    http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/karel-dolejsi-deindustrialni-blues-aneb-sedm-ruzi-s-prisadou-bioetanolu
    RFK
    RFK --- ---
    TYET:to víš,zlatý pruh čech.ale zato v zimě je tu sníh jen symbolicky a hučí nám tu vodopád (nebo je to dálnice?):)
    TYET
    TYET --- ---
    RFK: to se máte :)
    RFK
    RFK --- ---
    TYET: pár jich už vykvetlo.taxme je hned sežrali:)tady v toušni (soutok labe s jizerou)je všechno nejak dřív.:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETEKKA: :o). pokud chytnem kocku, jakoukoliv, tak ji zase pustime. podle indicii to kocka stejne nebyla. ostatne ja kdysi jako decko (13 mi mozna bylo) jednu z techto duvodu zabil - chodila dedovi na holuby. byla to velika seda kocka. mozna nejvetsi, jakou jsem kdy videl. je to dost vyjmecne, ze jde kocka na holuby. oni uz jsou dost velci. ale tahle byla chytra a silna. potreboval jsem na ni asi pet sest broku ze vzduchovky. tehdy mi dost lepilo, protoze na me po prvni rane regulerne zautocila. to byla tehdy moje iniciace, asi. teprve pozdeji jsem si uvedomil, ze asi mela nekde ve stodole kotata a potrebovala pro ne krmeni, tak brala, co bylo. clovek o techto vecech pozdeji dost premysli a vetsinou mu to pomuze urcitym zpusobem dospet. ve smyslu, ze zacne vic chapat propojenost veci a dusledky. dneska uz bych ji asi nezabil, ale zacal bych ji tam davat nejake zradlo. ovsem kuna je jiny pripad. clovek z takovych situaci nema a ani nemuze mit radost. ale mel by udelat, co je nutne.

    synator je na svuj vek velky a silny. a zaroven je citlivy. proto potrebuje imho zkusenost tohoto typu, aby mu to pomohlo neco pochopit. ze musi nakladat se svoji silou uvazlive, protoze vetsina lidi kolem nej bude slabsich nez on. ale zaroven musi byt schopen v krizove situaci udelat, co je zapotrebi, i kdyby u toho mela tect krev. to spousta lidi neumi. muj tchan kuprikladu. velky silny chlap, ale slepici by hlavu neusekl. a kdyz jeste zil jeho stryc, ktery mu nadaval a nechoval se k nemu vubec hezky, tak jen sklonil hlavu a ani necekl. misto toho, aby toho maleho obtoustleho zmetka chytil pod krk a ukazal mu, ze takto tedy ne. ta zkusenost nemusi byt ted, prirozene. uvidime, jak se okolnosti vyvinou.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    hele nemate nakou dobrou radu jak vyhnat slymaky? :) a jak se zbavit kopriv co nejefektivneji aniz bych to musel vsechno rucne vyrvat i s korenama?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    já si myslím, že by měli nechat tu kunu žít...ona jim pak sice kromě holoubat pozabijí i všechny slepice, ale ten krásný pocit nezasahování do přirozeného běhu věcí za to stojí...vajíčka přece mají v každém obchodě, tak co
    IRO
    IRO --- ---
    KUATO: to zní jako iniciace do stavu: oko za oko, zub za zub... :)
    IRO
    IRO --- ---
    KUATO: no mě by zajímaly podrobnosti.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    a když by ti holoubky zabila kočka?
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETEKKA: neni duvod.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KUATO: a proč ne kočku?
    KUATO
    KUATO --- ---
    PETEKKA: ano, pokud prekona strach z toho. vlastne by to bylo zajimave, kdyby se tak udalosti vyskladaly. bylo by to jeho prvni vedome zabiti. takova iniciace.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KUATO: dovolíš svému dítěti, aby zabilo kunu?( když se tedy chytne do pasti)
    KUATO
    KUATO --- ---
    IRO: rychle a ciste.
    IRO
    IRO --- ---
    KUATO: by mě zajímalo, jak to hodláte zabíjet?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam