• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    PUKPUK: ojoj./
    TYET
    TYET --- ---
    PUKPUK: no panejo :(
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    TYET: Moje rajcata --D
    Mrazik na Slovacku delal divy.

    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KUATO: OMG, ten konec článku teda ... "Mluvil jsem s jedním agronomem, jestli ví, že jejich stylem hospodaření půdu likvidují. Řekl, že ano, a v klidu dodal, že až ji zničí úplně, vrátí ji vlastníkům,“ tvrdí jihomoravský farmář"


    MATT: Steinerovo biodynamické zemědělství z primárních zdrojů skoro neznám, prakticky jenom nepřímo ze "Zahrady jako mikrokosmos" od Wolfa-Dietera Storla.

    Teplo z rozkladných procesů využít rozhodně jde a myšlenka je to naprosto správná, a jak uvádíš, i funkční. Lze tím vyhřát i přes zimu polytunel, atd. Tady je moc pěkný dokument s čísílky o tom, jak silný zdroj tepla kompost může být a jak správně nadimenzovat kompost v poměru ke skleníku:
    http://www.thegreencenter.net/pdf/compost.pdf
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TYET: ja mam jeste minimalisticka rajcata, ale ony to dozenou .)
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    TYET: parádní tyčky
    MATT
    MATT --- ---
    BROZKEFF: mas naky poznatky i ke kurzum Rudolfa Steinera (vyslo knizne) ? ja se k tomu jeste nedostal, abych moh sam posoudit..

    BROZKEFF: monza by slo vyuzit i teplo z rozkladnejch procesu. kamos takhle kazdej rok zaklada taokvej "hrobecek" z listi a odpadu, pretahne to folii a da sazenice.. cely to pekne topi..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    PETEKKA: mraz jde ve vlnach, neni to tak, ze vsude klesne teplota stejne, ten studeny vzduch jde pri zemi a vytlacuje teplejsi vzduch nahoru. z toho duvodu pri sireni mrazove vlny hodne zalezi na clenistosti terenu, ja mam taky nektere rostlinky na jednom kraji zahonu chycene a na druhem kraji jsou nedotcene.. zalezi kam az ta oblast ledoveho vzduchu zasahne
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DRUDRIGER2: no ja osobne jsem letos presel k zahradkareni pac se mi nelibi ten zpusob vyroby zeleniny. bohuzel mam malej pozemek to rozjet nejak vic efektivne. rad se tady priucim vsemu :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    reklamná prestávka :)

    Permakultura a naše duše
    (Dopis Alenky Mojzešové ze Zaježové)

    Páči sa mi myšlienka, že duchovný vývoj človeka patrí k permakultúre. Ako žijem v prírode dlhšie, vidím dve cesty: jedna, že človek usmerní svoje ego a viac pochopí prírodu a zmení konanie, a tá druhá, že sa jeho vedomie prerastie cez ego a stratí pocit nadradenosti a stane sa opačné: pocíti spolunáležitosť so všetkým okolo seba a zrazu uvidí, aký je malý v Celku, a začne kráčať v súlade s božským vedením, tak ako to do dnes majú prírodné národy... a tú plnosť nebude dosahovať cez hmotné statky, ale tým, že sa v jeho vnútri udeje premena a začne ju dosahovať cez duchovné zážitky, proste začne svoju vlastnú energiu využívať ináč! Tak sa to deje mne, vnímam ten proces už niekoľko rokov!

    Je to ťažké prinášať ľuďom, ktorí nepracujú duchovne, lebo je to iný spôsob existovania. Proste obrátiš pozornosť z hmotného světa teda orientovanú na von, do seba, teda orientovanú na vnútro! Vtedy sa stane to, že cítiš pravú mieru potreby niečo vlastniť, stratíš existencionálny strach a získaš dôveru vo vesmír. Aj prenikanie do dejov v prírode sa deje automaticky. Ja si takto predstavujem premenu, ktorá má nastať.

    18 Květen 2012
    Alena Mojzešová

    Permakultura a naše duše
    http://www.permakultura.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=141%3Apermakultura-a-nae-due&catid=38%3Aspolecnost&Itemid=125
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    hlásím, že na Sázavě mi zmrzly brambory (snad znovu obrostou), fazole a okurky. Lichořeřišnice, saláty, hrách, cibule, kedlubny jsou ok

    co je ale zajímavé, brácha má bramborový záhon na té samé zahradě jako já, jen trochu jinde, a jemu nezmrzly... ? Přitom já je mám úplně na troud!!
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    ja tomu rikam socialni nutnost.lidi sou blbi takze radsi si koupi levnejsi sracku az je ptinutis k tomu a nebudou mit na vyber i zahradky si zacnou delat i slepicky chovat ale dokad budou mit na veeber tak pujdou to pohodlnejsi cestou to je jasny....a to mas se vsim.az to prijde a bude tu humbuk jak svine neboj kolik permakulturistu bude.dobrovolne se to nikomu delat nechce a jenom hrstka blaznu jako sme my to delame a to jeste mozna s pocitu vyvolenosti.....
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: rekl bych ze max. v delce sveho funkcniho obdobi
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KUATO: je to uplne stejny jak s jinymi neobnovitelnymi zdroji, vydrancovat, vyzdimat a jit dal .. clovek bohuzel nedokaze uvazovat vic nez v delce sveho uprdeneho zivota :/
    KUATO
    KUATO --- ---
    Půda se rychle kazí, zemědělství může čekat pohroma – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/domaci/268111-puda-se-rychle-kazi-zemedelstvi-muze-cekat-pohroma.html
    KUATO
    KUATO --- ---
    BIOH: jasne, mame jeste po nemcich peknych par panzerfaustu, tak je pomalu spotrebovavam.
    BIOH
    BIOH --- ---
    KUATO: budeš střílet špačky, až ti přijdou na ovoce?
    RFK
    RFK --- ---
    BROZKEFF: loni jsem měl předpěstovaný sazenice a neco jsem dal do hlíny rovnou.sazenice přežily ale to co vylezlo z hlíny sežrali slimáci.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MYKO: RFK: u nas podle listu gingka a orechu mrzlo do 70 cm nad zemi, cili prizemni mraziky. Sazenice to ale kupodivu zvladly vsechny. Mam je na zemi v takovych drevenych ramech z borovych prken, mit sklenik tak je mam tam .. a doma za oknem je prece uz malo svetla
    BROZKEFF: tak samozrejme nejde automaticky prebirat to co se doctes v australske knizce, a je IMHO dobre pridat trochu vedeckeho poznani o tom co to treba ta puda je, vedet ze tam zijou nejaky breberky, znat trosku z chemie, fyziky a biologie, vedet neco o vode, dusiku, uhliku, fyziologii rostlin, neco ze spolecenskych ved no mohl byc pokracovat. A nerad bych PK redukoval na zahradniceni :)
    Nevim jestli si byl v CR na PK kurzu (ja ano) takze mne prislo fajn se k tomu relevantne vyjadrit, ten nas se myslim vyvedl naramne a odvezl jsem si odtamtud dobry pocit :) .. Ad slameny mulc, karton .. od jiste doby jsem zacal nove kere a napr. rebarboru sadit do rabicoveho pletiva, pac hlodavci udelali svoje. Takhle se k tomu uz nedostanou... Krom toho pri rozkladu tady ty mulce odebiraji z pudy dusik, takze si clovek musi rozmyslet co ze to chce .. a jahody se anglicky reknou jak? aha slamove bobule :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam