• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: sekat sekat sekat, brslice ma opravdu rada vlhci zem a pristin (ten, ktery te zemi dela sama, staci).
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ANABEL_LEE: vzhledem k tomu na jakych stanovistich brslice obvykle rustava a jak je velka a tvarovana, by me zajimalo, jakym jedlym vecem muze konkurovat:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: no s plevelama s dlouhejma korenama se ted peru, at uz je to brslice, koprivy, svlacec, konskej stovik a kdo vi co jeste :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no prave ze mi zahrada predemnou lezela ladem a ted je to sama kopriva a brslice :D brslice sekanim asi ano ale nejhorsi jsou ty dreveny koreny od kopriv, toho se chci zbavit. jako mlady cerstvy koprivy jsou fajn ale vseho moc skodi. nez sem se do toho pustil tak jsem mel nejakych 500m2 kopriv s brslici a trava zdechla nedostatkem prostoru/svetla. je to pod ovocnyma stromama takze az tam bude trava tak se tam krasne natahnu :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    IRO: no nac, treba na to, ze ta jedla rostlina utlacuje jine jedle rostliny, nebo uzurpuje prostor, ktery by clovek rad venoval jinym jedlym rostlinam... :) kdybych mela tenhle pristup, tak mam zahradu samou koprivu a slimaka
    IRO
    IRO --- ---
    OGMIOS: si na ní zvykni a začni jí baštit. k čemu ztrácet energii na likvidaci jedlé rostliny? tenhle boj stejně nevyhraješ a nebo jen obtížně.. :)
    RFK
    RFK --- ---
    BROZKEFF: vona ta bršlice nemá ráda moc světla,co?nám roste jenom někde
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Bršlice dělá hluboké a dlouhé kořeny, pokud v místě je, nedá se jí jen tak zbavit. Podobně na tom jsou další plevely, třeba i takové obyčejné kopřivy :-)

    Doporučuje se, že pokud člověk chce bršlici jako doplněk salátu u sebe na zahradě (a zatím ji tam vůbec nemá), ji dát třeba do izolované vany a nedovolit jí vykvést a vysemenit se. Jakmile se jí dovolí kořeny prorůst dál, už je to skoro nevratné :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    OGMIOS: Asi jen jedno léto. Rozrostl se pod nimi trávník, který sekáme docela často. Na plochách, které necháváme zarůst vysoko a sekáme jednou za čas pořád je, ale nám to je jedno..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JANYNA: jak dlouho to trvalo?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    OGMIOS: My se snadno zbavili sekáním. Byla všude, je jen na vyhrazených místech.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BROZKEFF: brslici prave likviduju na zahrade, zkousim na ruznejch kouskach ruzny metody. roundup jsem zavrhl, zadna chemie. plel jsem rucne a snazil se vytrhavat koreny, za 2tejdny brslice vyrazila, takze zbytecna prace pac to vyjde nastejno s posekanim. zatim jedine co pomaha je ze jsem kompletne presil asi 20cm pudy a vybral vsechny koreny. to jsem udelal na 2mistech a zadnej predchozi plevel nevyjel, nasel novou travu a v klidu. ale prdim na to. zbytek budu pravidelne sekat a udrzovat kratkej a vono to casem vymizi :D
    RFK
    RFK --- ---
    BROZKEFF: souhlas,nejlepší jesi ho natrhat nekde jinde:)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    RFK: a taky je to dobře se rozlézající plevel, který je radost na zahradě NEmít, případně mít, ale jen ve vymezené oblasti a nikoli všude ;)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    OGMIOS: zeptam se.

    RFK: houbu tady mame, radi dame, Praha 2.
    Od nej jsem pochopil, ze je to stejna jak do kefiru, ale ted vidim, ze ne.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    RFK: ty vado, jeste to tak :D
    RFK
    RFK --- ---
    OGMIOS: spíš aby ti nevybouch zadek,ne?:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: google na to rika neco jako ze by mely byt pouzity kysely ovoce, PH 3-4,6 kvuli bezpecnsoti..jaka bezpecnost/ ze by to vybouchlo jinak? :D
    RFK
    RFK --- ---
    LA_PIOVRA: jo,takže to neni ta samá houba co se dává do mlíka.no tak až se vrátí,taxežeň tu jeho kulturu.vyměnim za tu moji:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LA_PIOVRA: to by me zajimalo jestli to jde delat z jakyhokoliv ovoce/ovocne stavy nebo je podminkou ten citron.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam