• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    SARKALINA: Muzu kdyztak vyrejpnout na zahrade...v Praze
    KAREN
    KAREN --- ---
    SARKALINA: to bys mela sehnat v kazdym vetsim zahradnictvi, pripadne baumarktu - uz je teda pozdeji, tak to maj mozna probrany...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Frank se tady na belgické farmě rozhodl spustit projekt kolaborativní tvorby knihy o permakultuře (a ehm, o všech dalších tajemstvích universa :-)) Spustil jsem za tím účelem tedy wiki, do které může po registraci každý přispívat:

    http://permabook.brozkeff.net

    Nečekejte od toho úzce zaměřený soubor návodů jak vyzrát na slimáky a jak vypěstovat dobré okurky, má to mnohem širší záběr a snaží se to o takovou teorii všeho, prostě kvantová mystika.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Taky neco ze zahradky. Zacalo to loni cesnekem a letos se mi policko trochu rozsirilo...



    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    nemate nekdo tip, kde sehnat malinik / ostruzinik?
    JAGA
    JAGA --- ---
    Kurz kosení pod Čeřínkem

    Zveme vás na kurz kosení, který se bude konat 29.-30.6. 2012 na louce po Čeřínkem (Cejle 25, vlak zast. Kostelec u Jihlavy).

    Lektorem bude profesionální sekáč a pořadatel závodu Šumavský pohár v kosení kosou a mezinárodního mistrovství v kosení kosou na Šumavě David Ostrovský.

    Součástí bude i sobotní přednáška Feng-shui krajiny (po seznámení se základy a principy) Mgr. Ireny Kovářové (www.desigdomova.cz).



    PROGAM.

    Začneme již 29.6 v pátek odpoledne od 17:00 přípravou kos. Po troše teorie se naučíme praktiky naklepávání a vše, co souvisí s přípravou kosy na kosení.

    Večer posedíme u ohně s povídáním o akustických nástrojích a bubnováním Luboše Mansfelda a povídáním o druzích kosení s Davidem Ostrovským. Druhý den si je ukážeme v praxi.

    V sobotu od 7:00 do 10:00 (11:00) se budeme učit kosit. Podle zájmu kosení kolem domu, meditační kosení, profesionální kosení i závodní kosení.

    Následně pro zájemce přednáška feng-shui (do 12:00, případně 13:00).

    Od 12:00 do 14.00 – oběd (výběr - vegetariánský i normální)

    Odpoledne opět příprava kos na kosení jako v pátek s následným pozdně odpoledním až podvečerním kosením.

    S sebou vlastní kosu, případně nástroje na naklepávání. Zájemci pouze o Feng-shui zápisník a tužku.

    Je možné přespání, vezměte si spacáky. (Pro menší počet i bez spacáků.)

    Cena výuky kosení: dotována krajem Vysočina

    Cena přednášky feng-shui: 200 až 300Kč (podle délky trvání a počtu zájemců)

    Strava: 150 Kč

    Přihlášky na: ekoinfo@centrum.cz,nebo tel. 721862692

    Počet osob omezen, proto se přihlaste co nejdříve.



    Pořádá: Ekoinfocentrum ZO ČSOP, www.ekoinfo.ecn.cz za podpory kraje Vysočina,

    kontaktní osoba Jana Kotoučková



    JAGA
    JAGA --- ---
    EXKURZE ZA PERMAKULTUROU NA TŘEBOŇSKO
    Srdečně vás zveme na jednodenní exkurzi "Permakulturní tradice Třeboňska". Naším průvodcem bude ing Jan Papáček, kterého znáte jako autora z Klíčové dírky.
    Termín: sobota 18. srpna, začátek v 10,15 před železniční stanicí Třeboň Lázně (doporučené vlakové spojení z Prahy: 7,16 Hlavní nádraží, přestup ve Veselí n. L., 10,11 Třeboň Lázně.
    Program: lázeňský park, Dům přírody Třeboňska - expozice o stavbě rybníků s prvky dávné české permakultury, prohlídka Sbírky vodních a mokřadních rostlin Botanického ústavu s odborným výkladem, experimentální solární skleník Akademie věd, záchranné stanice ohrožených zvířat + Nadace Vydra, rybí sádky, dále hráz rybníka Svět + pomníky Josefa Šusty, Jakuba Krčína a dalších dávných rybníkářů + začátek Naučné stezky. Mimo Třeboň: hráz rybníka Rožmberk a seníků na blízkých Mokrých lukách, agrofarma Hamr u vesnice Lužnice.
    Doprava: prozatím vlastní, při velkém zájmu objednáme pro druhou část exkurze (mimo Třeboň) autobus nebo mikrobus.
    Cena: zatím bez dopravy, pouze lektorné 100 Kč/osoba, děti zdarma
    Ubytování: možnost přespání s vlastním spacákem a karimatkou v chatě ing Papáčka v Třeboni, a to na sobotu i na neděli, 100 Kč/osoba/noc, osoby ve finanční tísni zdarma.
    Navazující program: V neděli mohou zájemci navštívit přírodní zahradu ing Papáčka v Hamru u Majdaleny. V pátek 17. 8. Od 16 do 18 h může ing Papáček provést zájemce po dvou přírodních zahradách v Českých Budějovicích: výukové zahradě na sídlišti Vltava (Cassiopeia) a po Ukázkové přírodní zahradě na okraji Českých Budějovic v Rudolfově.
    Máte-li zájem, napište do konce července na adresu predseda@permakultura.cz, pošleme vám podrobnější info a závaznou přihlášku.
    Dotazy přímo na ing. Papáčka pište na venkov.idyla@seznam.cz.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    DENDROBATA: Sesel sivý (http://botany.cz/cs/seseli-osseum/), vzdálený příbuzný mrkví.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    DENDROBATA: Nikoli bodlák obecný (http://botany.cz/cs/carduus-acanthoides/) ale pcháč obecný (http://botany.cz/cs/cirsium-vulgare/). Jednoletka.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    IRO: Salvia austriaca má přízemní listy přitsklé k zemi, což na fotce vůbec nevypadá. Ale jestli je to opravdu ona, pak gratuluju.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    THEO_PHIL: Artiplex hortensis var. Rubra, cili lebeda zahradní cervena, je to vlastne merlikovita, cili pribuzna spenatu a takto se da i pouzit, vyhodou je ze se sama vysemenuje takze je takova bezudrzbova, a vypada hezky, kor kdyz pres ni zapada slunko, to se uplne rozsviti do cervena, taky jidlo do ktereho ji pridas zabarvi podobne jak cervena repa, a IMHO bych rekl ze bude plna antokyanu takze i zdrava
    SCHWEPZ: slusna plantaz :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Moje víkendová "rescue" akce - odhalení dýní hokaido :)

    Před:



    Po:


    KUATO
    KUATO --- ---
    FAKEQUAKE: my to pridavame do salatu nebo na chleba jako zelene na posypani. bastit to nemusis, stejne jako nemusis bastit salat nebo mrkev. treba Kvasnevskeho dieta se pratele sklada pouze z masite potravy! maximalne se da tolerovat kus chleba - pac zrat holy spek zvladne malokdo :o)).
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    KUATO: takze uz to mam bastit jo? listy maj tak 5 cm
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    jinak co se týče toho ideálu nezasahování a "let it go, let it flow" ideálu, který v tom článku oslavují, tak jeho stoupenci by se jim měli řídit poctivě a zemřít hlady, protože tím ho dotáhnou k dokonalosti....
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    SELECTOR_IX: protože mě ten příspěvek o těch slimácích příjde jako stejnej new-age rádobyduchovní blábol jako ty promluvy, které jsou v tom mixu...nechápu, proč by mělo pisatelovu zahrádku zajímat, co si o ní ve svých dobrotivých myšlenkách a vizích myslí nebo představuje a proč by se podle toho měla řídit :-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    DENDROBATA: Co je to fialovy, kvuli cemu tam (asi) mas ten provaz?
    KUATO
    KUATO --- ---
    FAKEQUAKE: no to ne, polnicek je drobna rostlina. aby mel listy jako salat, to asi ani kdybys ho zasadil do hnoje :o).
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    prosim vas, jak velky listy ma polnicek vhodnej na sklizen? ty moje maji zatim takovy maly listky, jsem si myslel ze to bude mit listy treba jako salat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam