• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    jak vyuzivate lichorerisnici?? ve smyslu konzumace, jinak z hlediska podpory zeleniny, pudy atd. tak nejak "benefity" tusim)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    TYET: ocenuju ten zahon s denivkama (Hemerocallis), cukety uz taky budou no a brambory vypadaji hodne stavnate :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TYET: Krásný :)
    TYET
    TYET --- ---
    Dalších pár fotek ze zahrady




















    JAGA
    JAGA --- ---
    Jo taky tam mám obrovské množství náletových javůrků, kdo by chtěl vysazovat les, větrolam apod... ale postupně je musím likvidovat. Kdyby někdo chtěl, do podzima příslušný počet ušetřím.
    JAGA
    JAGA --- ---
    SARKALINA: A odkud jsi? Já jsem teď získala zahrádku v kolonii na Praze 6 a je maliníkem a ostružiníkem neuvěřitelně zarostlá, jedna sousedka teď pokosila ostružiník až k zemi křovinořezem a nemůže se ho zbavit apod. Přitom jsou na tom myslím docela dobré plody, ale nejsem si jistá. Jestli jsi z Prahy a okolí, tak by sis mohla na podzim nakopat odnoží, kolik bys chtěla - taky už by se vědělo, jaké na tom jsou plody. Když tak napiš do zpráv.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SARKALINA: jak pise Karen, mivaji je v baumarketech, mivaji je v zahradnictvi, taky staci odkopnout slahoun u nekoho na zahrade... kde budes shanet? V Lisem v kralove Dvore jeste minuly tyden meli velmi slusnou nabidku
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    THEO_PHIL: máte to tam krásný.....
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    THEO_PHIL: Hezký to tam máš. :-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    SARKALINA: Muzu kdyztak vyrejpnout na zahrade...v Praze
    KAREN
    KAREN --- ---
    SARKALINA: to bys mela sehnat v kazdym vetsim zahradnictvi, pripadne baumarktu - uz je teda pozdeji, tak to maj mozna probrany...
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Frank se tady na belgické farmě rozhodl spustit projekt kolaborativní tvorby knihy o permakultuře (a ehm, o všech dalších tajemstvích universa :-)) Spustil jsem za tím účelem tedy wiki, do které může po registraci každý přispívat:

    http://permabook.brozkeff.net

    Nečekejte od toho úzce zaměřený soubor návodů jak vyzrát na slimáky a jak vypěstovat dobré okurky, má to mnohem širší záběr a snaží se to o takovou teorii všeho, prostě kvantová mystika.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Taky neco ze zahradky. Zacalo to loni cesnekem a letos se mi policko trochu rozsirilo...



    SARKALINA
    SARKALINA --- ---
    nemate nekdo tip, kde sehnat malinik / ostruzinik?
    JAGA
    JAGA --- ---
    Kurz kosení pod Čeřínkem

    Zveme vás na kurz kosení, který se bude konat 29.-30.6. 2012 na louce po Čeřínkem (Cejle 25, vlak zast. Kostelec u Jihlavy).

    Lektorem bude profesionální sekáč a pořadatel závodu Šumavský pohár v kosení kosou a mezinárodního mistrovství v kosení kosou na Šumavě David Ostrovský.

    Součástí bude i sobotní přednáška Feng-shui krajiny (po seznámení se základy a principy) Mgr. Ireny Kovářové (www.desigdomova.cz).



    PROGAM.

    Začneme již 29.6 v pátek odpoledne od 17:00 přípravou kos. Po troše teorie se naučíme praktiky naklepávání a vše, co souvisí s přípravou kosy na kosení.

    Večer posedíme u ohně s povídáním o akustických nástrojích a bubnováním Luboše Mansfelda a povídáním o druzích kosení s Davidem Ostrovským. Druhý den si je ukážeme v praxi.

    V sobotu od 7:00 do 10:00 (11:00) se budeme učit kosit. Podle zájmu kosení kolem domu, meditační kosení, profesionální kosení i závodní kosení.

    Následně pro zájemce přednáška feng-shui (do 12:00, případně 13:00).

    Od 12:00 do 14.00 – oběd (výběr - vegetariánský i normální)

    Odpoledne opět příprava kos na kosení jako v pátek s následným pozdně odpoledním až podvečerním kosením.

    S sebou vlastní kosu, případně nástroje na naklepávání. Zájemci pouze o Feng-shui zápisník a tužku.

    Je možné přespání, vezměte si spacáky. (Pro menší počet i bez spacáků.)

    Cena výuky kosení: dotována krajem Vysočina

    Cena přednášky feng-shui: 200 až 300Kč (podle délky trvání a počtu zájemců)

    Strava: 150 Kč

    Přihlášky na: ekoinfo@centrum.cz,nebo tel. 721862692

    Počet osob omezen, proto se přihlaste co nejdříve.



    Pořádá: Ekoinfocentrum ZO ČSOP, www.ekoinfo.ecn.cz za podpory kraje Vysočina,

    kontaktní osoba Jana Kotoučková



    JAGA
    JAGA --- ---
    EXKURZE ZA PERMAKULTUROU NA TŘEBOŇSKO
    Srdečně vás zveme na jednodenní exkurzi "Permakulturní tradice Třeboňska". Naším průvodcem bude ing Jan Papáček, kterého znáte jako autora z Klíčové dírky.
    Termín: sobota 18. srpna, začátek v 10,15 před železniční stanicí Třeboň Lázně (doporučené vlakové spojení z Prahy: 7,16 Hlavní nádraží, přestup ve Veselí n. L., 10,11 Třeboň Lázně.
    Program: lázeňský park, Dům přírody Třeboňska - expozice o stavbě rybníků s prvky dávné české permakultury, prohlídka Sbírky vodních a mokřadních rostlin Botanického ústavu s odborným výkladem, experimentální solární skleník Akademie věd, záchranné stanice ohrožených zvířat + Nadace Vydra, rybí sádky, dále hráz rybníka Svět + pomníky Josefa Šusty, Jakuba Krčína a dalších dávných rybníkářů + začátek Naučné stezky. Mimo Třeboň: hráz rybníka Rožmberk a seníků na blízkých Mokrých lukách, agrofarma Hamr u vesnice Lužnice.
    Doprava: prozatím vlastní, při velkém zájmu objednáme pro druhou část exkurze (mimo Třeboň) autobus nebo mikrobus.
    Cena: zatím bez dopravy, pouze lektorné 100 Kč/osoba, děti zdarma
    Ubytování: možnost přespání s vlastním spacákem a karimatkou v chatě ing Papáčka v Třeboni, a to na sobotu i na neděli, 100 Kč/osoba/noc, osoby ve finanční tísni zdarma.
    Navazující program: V neděli mohou zájemci navštívit přírodní zahradu ing Papáčka v Hamru u Majdaleny. V pátek 17. 8. Od 16 do 18 h může ing Papáček provést zájemce po dvou přírodních zahradách v Českých Budějovicích: výukové zahradě na sídlišti Vltava (Cassiopeia) a po Ukázkové přírodní zahradě na okraji Českých Budějovic v Rudolfově.
    Máte-li zájem, napište do konce července na adresu predseda@permakultura.cz, pošleme vám podrobnější info a závaznou přihlášku.
    Dotazy přímo na ing. Papáčka pište na venkov.idyla@seznam.cz.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    DENDROBATA: Sesel sivý (http://botany.cz/cs/seseli-osseum/), vzdálený příbuzný mrkví.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    DENDROBATA: Nikoli bodlák obecný (http://botany.cz/cs/carduus-acanthoides/) ale pcháč obecný (http://botany.cz/cs/cirsium-vulgare/). Jednoletka.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    IRO: Salvia austriaca má přízemní listy přitsklé k zemi, což na fotce vůbec nevypadá. Ale jestli je to opravdu ona, pak gratuluju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam