• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    SELECTOR_IX: To je zajímavý. Možná to závisí taky na čem rostou. Ta loňská problémová byla přímo v kompostu. Na druhou stranu jsme měli ještě další, nahosemenné, a ty taky rostly jako blázen s méně plody. Byly v kupě slámy přehozené posekanou trávou.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    my jsme loni nezaštipovali vůbec. hrušky byly perfektní a hokaida byly některý ve velikosti pomeranče, ale bylo jich tolik, že to nikdo neřešil. těch normálních větších bylo totiž taky moře...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Hokaido a další dýně: a korigujete je ohledně růstu nějak? Nestalo se vám, že se vám vysílily na růst šlahounů a tím neměly dost síly na pořádnou úrodu plodů? Zaštipujete? Kolik šlahounů necháváte?

    Já měla loni totiž např. muškátovou provensálskou a dokud jsem ji nezačala ale opravdu velmi tvrdě zarážet růst šlahounů, furt by jen rostla a veškeré plody ve velikosti 5-10cm v průměru se začaly scvrkávat a nakonec odpadly. Než jsem ji pořádně zastřihla a začala hlídat, měli jsme tedy obrovitánskou obludu bez jediné dýně.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KAREN: nase hokaido trpi opacnym problemem, mame jednu rostlinu, ale je naprosto giganticka, mam asi 4 slahouny co momentalne rostou 10 cm denne, museli jsme je vyndat ze zahonu a polozit je na travu kolem zahonu a korigujeme smer jejich rustu:)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: urcite je lepsi jaro nebo podzim, akorat tady ten co jsem vyrypl tak byl skoro u hladiny reky tak sem si rikal aby ho nesebrala velka voda az prijde :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: super, diky za rady) sklizim svou prvni kedlubnu a ctu obcasne a tak nejak za pochodu, tak se ptam patricne zazatecnicky))

    ke krenu jsem si precetla, ze sadba na jare ci na podzim - chystas se ho davat do zeme uz nekdy ted?

    byly v ruzne velkejch sadbovacich a kelimkach, tak jsou asi fakt zaprdly.)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: vsecka plodova zelenina (1. trat) po hrasku (lusteninach, 3. trat) osevni postupy si nastudiruj tady http://abecedazahrady.dama.cz/default.aspx?server=1§ion=61&article=2093 .. zbytky na kompost

    prave jsem si u reky vyrypl obrovsky kren, pulku zpracuju a pulka pujde jeste do zeme. Je dobry mu pripravit pudu - prokyprit, prohnojit.

    K tem dynim, pokud si je mela v malych sadbovacich tak budou asi takovy zarazeny, ale nebo ony se rozjedou pokud maji vlahu a slunce, tedkom vali pod zemi a rozprostiraji koreny, nic bych neulamoval a spis je vytahoval ocima :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    a jeste jeden dotaz: je po sklizeni kedluben vhodny dat na jejich misto zase kedlubny nebo radsi neco uplne jinyho? salat, predpokladam, lze "obmenit" zase salatem... nejsem si ale moc jista, jak ta hlina po sklizni pak vypada. a dalsi dotaz: po sklizni hrasku je dobrej napad tam nasypat (nebo teda mezi sklizenim) dalsi hrach nebo neco jinaciho? co za plodinu, ktery chutna dusik, by vas napadlo k pletivovymu plotu? pouzivate zbytky hrachu/fazoli jako zeleny hnojivo?
    KAREN
    KAREN --- ---
    mam dotaz na uspesne pestovani dyne hokaido.
    zrejme mylne jsem se domnivala, ze to poroste skoro samo jako z vody - predpestovala jsem si ze semen hezke rostliny, mela jsem je v byte tak mesic dva, na konci kvetna jsem je sazela k oporam, lehce zamulcovala senem. jsou ovsem porad maly, nektery mi "kdosi" (zrejme pratele hlemyzdi) ohryzal, jedna ma ted jen stonek, listi je fuc.
    sucha ta hlina ani neni, zalivam je pokazdy, kdyz je moznost, taky tu docela dobre prselo, takze jsou napr. kedlubny, salaty, redkvicky, repy, redkve, mangoldy dost spokojeny, stejne tak i divoka rajcata... a dyne nic moc;/ mam jim radsi odlamat kvety a poupata, aby sly vic do rustu zelenejch casti? poupata a kvety mam jen na nekterejch, ale i ty ciste zeleny moc rust nechtej. tak nevim, co s nima...



    btw. pestujete si nekdo kren? asi bych na podzim pichla do hliny kus korene a nejak se o nej pak starala... ma smysl si ho brat na trhu nebo jak k dobrymu krenu k pestovani nejlip prijit?)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Narazil jsem na celkem zajímavou diplomku na téma "Zahrádkář". Výsledek výzkumu? Ústup od užitkové zahrady k okrasné a dominance používání chemie. Ale není to samozřejmě tak černobílé, analýza dat je IMHO zdařilá a je to celkově čtivé. Bídná je v teoretické části kapitolka o permakultuře, kde je jen odcitovaný seznam hesel z Holmgrena/Mollisona, bez jakékoli zmínky o čemkoli novějším.

    http://is.muni.cz/th/343171/fss_m/Zahradkar_diplomova_prace_kompletni.pdf

    "Jestli je (pozn. chemické přípravky) ještě zdraţí,
    vykašlu se na stříkání“. Zahrádkáři přemýšleli, ţe kdyby se zdraţili
    přípravky, tak přestanou stříkat nebo zkusí „babské recepty“ v podobě
    rostlinných výluhŧ. Tento názor projevili ty osoby, pro které je zahrada
    velký koníček a ţivot bez ní si nedokáţí představit. U několika lidí
    s neutrálním vztahem k zahradě se projevil názor, ţe by bylo lepší celou
    zahradu zatravnit, protoţe zelenina v obchodech je po celý rok a je levná.
    Finanční motivace se tak projevuje na jedné straně odklonem od chemické
    ochrany k přírodní, na druhé straně ukončením pěstitelské činnosti. "
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    Přímý majitel prodá soubor pozemků v sousedství permakulturního projektu Kolektivu DVP - PermaWeb
    http://permaweb.cz/forum/topics/p-m-majitel-prod-soubor-pozemk-v-sousedstv-permakulturn-ho

    Přímý majitel prodá soubor pozemků v sousedství permakulturního projektu Kolektivu DVP
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Usilujú sa o sebestačnosť. Porady majú na lúkach - Aktuálne.sk
    http://aktualne.atlas.sk/usiluju-sa-o-sebestacnost-porady-maju-na-lukach/slovensko/spolocnost/
    KUATO
    KUATO --- ---
    BUBLINATOR: to jsem nezkousel. vune i chut moci se ale nepochybne zlepsi po diete s vypustenim masa :o)
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    já myslel, že se ti po užívání tinktury zlepšila barva i vůně moči, dobrý:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BUBLINATOR: ? ne, na slunicko tu tinkturu z lichorerisnice. kdybys delal neco z moči (archeus nebo esenci, kuprikladu), tak to bych spis drzel v chladu ;o)
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    moči?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BUBLINATOR: velmi dobra na zanety mocovych cest. udelat tinkturu v lihu a to pak postavit na slunicko. ja to tak par let zpatky udelal a neskutecne se promenila k lepsimu - barva i vune.
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    lichořeřišnice chutná podobně jak řeřicha, taková trochu štíplavá, tak na chleba s máslem nebo do salátu. jinak je dobrá prej na střevní katar a podporu trávicího traktu obecně, mám dojem teda:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    jak vyuzivate lichorerisnici?? ve smyslu konzumace, jinak z hlediska podpory zeleniny, pudy atd. tak nejak "benefity" tusim)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    TYET: ocenuju ten zahon s denivkama (Hemerocallis), cukety uz taky budou no a brambory vypadaji hodne stavnate :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    TYET: Krásný :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam