• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    IRO
    IRO --- ---
    KAREN: má to hokkaido dost sluníčka? na jaké je to straně?
    KUATO
    KUATO --- ---
    BROZKEFF: by sis mel poridit nejake decka, aby to mel kdo jist :o), nebo sehnat mlade rodiny s deckama. my mame tedka nase na tabore a ja zjistuju, ze nam staci hrozne malo. jeste, ze gro te sklizne jeste neni a je na uskladneni.
    KAREN
    KAREN --- ---
    + divoka rajcata - timto dekuji id Petronelle a Littlepunkk za sazenice divokych rajcat. rostou jak z vody a zacaly plodit)




    KAREN
    KAREN --- ---
    nejaky chatarsky cvaky od nas:



    zaprdly hokaido...



    divoke truhly



    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KUATO: Jo, svazenku znám a měl jsem to pracovně v plánu zrovna s tím hráškem. Nakonec se věci hýbou rychleji než by se zdálo, možná tam nebudu mít jen těch 200m2 trávy, ale dalších 200-500 m2 kde už jsou různé kytky, jahody a podobné ptákoviny. A de facto můžu mít (pokud si to nasbírám) takřka neomezeně jahod, červeného rybízu atd. z keřů kde to nikomu formálně nepatří.
    Zdá se, že zahrádkářská kolonie je takové město černých duší, kde to vypadá, kolik není zahrádkářů, ale nakonec se ukazuje, že půlka z nich má ve správě dvě až čtyři parcelky. Hodně jich je dál ladem. Velký potenciál...

    Voda zdarma - čerpá se z blízkého rybníka.

    O víkendu tu pořádám výjezdní sešlost (kdo to má blízko/chce přijet klidně může), takže součástí bude i exkurze po nových a potenciálních pozemcích s úkolem na téma "co byste s tímhle pozemkem dělali" a následným rozjímáním. (A brigádou ;e))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: jeste me napadlo nekde sehnat sazenice zimniho poru, no a na podzim cesnek
    KUATO
    KUATO --- ---
    BROZKEFF: pokud tam je akorat trava a stejne nevis coby (50 salatu a 200 redkvicek stejne nesnis), tak ji zaorej/poryj, srovnej pudu a hod na to svazenku. je to hezka kytka, dava vcelam pastvu, na podzim pokosis a zaryjes znovu jako zelene hnojivo. jinak jak pise Anabel, hrasek by to jeste mohl stihnout a slysel jsem, ze se daji i ranne brambory takhle do zimy udelat. ale ty bys asi musel trochu zalivat, kdyz by bylo sucho. a neco pod ne hodit (kompost, hnuj, nebo aspon zavadlou zmulcovanou travu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BROZKEFF: ted je idelani doba na vysev rostlin kratkeho dne, ja tedka budu vysevat fenykly, taky muzes dat nejake salaty, spenat, redkvicky, myslim, ze i hrasek to jeste stihne
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Právě jsem se stal správcem dalších 210 m2 pozemku v místní zahrádkářské kolonii :-) Doufám, že příští rok už tam pojedou dýně a jiné plodiny.

    Ve svých 24 letech jim tam ale nabourávám jejich statistiky průměrného věku zahrádkáře, který je letos 61 let. Ale loni byl průměr 62 let a letos jsem už několikátým "mladým" co se tam šel přihlásit o pozemek, takže asi se něco pomalu mění.

    Teď tam je tráva co akorát kosí - ocením brainstorming na postupy co podniknout ještě v tomto roce s tímto pozemkem. Plánuju tam po skončení sezóny jahod nastrkat nějaké jahodové výhony z hlavní zahrady, ale nechci tam mít jen další jahodovou plantáž ;) dýně a rajčata ve velkém odstartují až příští rok., takže spíš takové dílčí nápady na tu mezivýsadbu.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    MARTHINEZ: Taky si říkám, že to bude tímhle, když nad tím tak přemýšlím...
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    to může být tím, že měla ohromné množství dusíku a málo ostatních živin. Sláma je bohatá na draslík... A na květy a plody je důležitý fosfor...
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    mrzí mě, že sem nestih ten seminář pěstování v balících slámy. mohlo to bejt zajímavý a řešit spoustu problémů...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    SELECTOR_IX: To je zajímavý. Možná to závisí taky na čem rostou. Ta loňská problémová byla přímo v kompostu. Na druhou stranu jsme měli ještě další, nahosemenné, a ty taky rostly jako blázen s méně plody. Byly v kupě slámy přehozené posekanou trávou.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    my jsme loni nezaštipovali vůbec. hrušky byly perfektní a hokaida byly některý ve velikosti pomeranče, ale bylo jich tolik, že to nikdo neřešil. těch normálních větších bylo totiž taky moře...
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Hokaido a další dýně: a korigujete je ohledně růstu nějak? Nestalo se vám, že se vám vysílily na růst šlahounů a tím neměly dost síly na pořádnou úrodu plodů? Zaštipujete? Kolik šlahounů necháváte?

    Já měla loni totiž např. muškátovou provensálskou a dokud jsem ji nezačala ale opravdu velmi tvrdě zarážet růst šlahounů, furt by jen rostla a veškeré plody ve velikosti 5-10cm v průměru se začaly scvrkávat a nakonec odpadly. Než jsem ji pořádně zastřihla a začala hlídat, měli jsme tedy obrovitánskou obludu bez jediné dýně.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KAREN: nase hokaido trpi opacnym problemem, mame jednu rostlinu, ale je naprosto giganticka, mam asi 4 slahouny co momentalne rostou 10 cm denne, museli jsme je vyndat ze zahonu a polozit je na travu kolem zahonu a korigujeme smer jejich rustu:)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: urcite je lepsi jaro nebo podzim, akorat tady ten co jsem vyrypl tak byl skoro u hladiny reky tak sem si rikal aby ho nesebrala velka voda az prijde :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: super, diky za rady) sklizim svou prvni kedlubnu a ctu obcasne a tak nejak za pochodu, tak se ptam patricne zazatecnicky))

    ke krenu jsem si precetla, ze sadba na jare ci na podzim - chystas se ho davat do zeme uz nekdy ted?

    byly v ruzne velkejch sadbovacich a kelimkach, tak jsou asi fakt zaprdly.)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: vsecka plodova zelenina (1. trat) po hrasku (lusteninach, 3. trat) osevni postupy si nastudiruj tady http://abecedazahrady.dama.cz/default.aspx?server=1§ion=61&article=2093 .. zbytky na kompost

    prave jsem si u reky vyrypl obrovsky kren, pulku zpracuju a pulka pujde jeste do zeme. Je dobry mu pripravit pudu - prokyprit, prohnojit.

    K tem dynim, pokud si je mela v malych sadbovacich tak budou asi takovy zarazeny, ale nebo ony se rozjedou pokud maji vlahu a slunce, tedkom vali pod zemi a rozprostiraji koreny, nic bych neulamoval a spis je vytahoval ocima :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    a jeste jeden dotaz: je po sklizeni kedluben vhodny dat na jejich misto zase kedlubny nebo radsi neco uplne jinyho? salat, predpokladam, lze "obmenit" zase salatem... nejsem si ale moc jista, jak ta hlina po sklizni pak vypada. a dalsi dotaz: po sklizni hrasku je dobrej napad tam nasypat (nebo teda mezi sklizenim) dalsi hrach nebo neco jinaciho? co za plodinu, ktery chutna dusik, by vas napadlo k pletivovymu plotu? pouzivate zbytky hrachu/fazoli jako zeleny hnojivo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam