• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    IRO: jo me pobavila trezalka :D
    IRO
    IRO --- ---
    tohle je dobré :)
    Jiří teď přistavěl přístěnek, nad vchod pověsil svatební fotku z dob života v civilizaci. O lidech „v systému“ říká: „Jsou to otroci!“ Jeho žena Lenka oponuje: „A ty snad nejsi? Vždyť jsi od rána do večera venku a dřeš!“ Aby se nehádali, pojídají třezalku, která je prý dobrá „na nervy“.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    jo, připomíná mi to vůbec prohnilost kolem systému dotací. u Jensenů na permalotu mají dotace "mladý zemědělec". jenže ona je spíš učitelka a on rádoby stavitel. mají tam sad a dva hektary zaplevelenýho pole, který je trnem všem místním (teda hned po Maxovi). tedy logicky někdo, kdo by si to zasloužil, mladýho zemědělce kvůli nim nedostal. nevím jak vám, mě to přijde silně nefér. další borci co si pořídí kvůli dotacím kozy nebo ovce, který jim tam potom chcípou hlady, protože blbečci se o ně neumí postarat. jediný co umí je vyběhat si dotace a jediný co ví je kam potom s nima (hospoda, automaty, jiný demence). mám pocit, že tohle se týká nás všech, protože až Kalouskovi zase dojdou prachy aby se před kamarádama blejsknul, bude DPH 30%? nebo rovnou 50%?
    KUATO
    KUATO --- ---
    SELECTOR_IX: souhlasim s tebou, mam z toho silne rozpacity pocit. tihle permakulturisti na me pusobi prilis paraziticky. jakoze "jsme nezavisli na spolecnosti tim, ze ji nic nedavame. a teda co jde, to si od ni bereme."
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    když sem uživil přítelkyni s jejíma dvěma dětma, nevidím důvod, proč by někdo, kdo je na vlastním (narozdíl ode mě) neměl uživit přítelkyni a jedno dítě. ale nechci se tu s nikým porovnávat, co mi vadilo na článku jsem už napsal, netvrdím že se pod to musíte někdo podepsat :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    SELECTOR_IX: Já nemluvím o tom článku. :-) Jen upozorňuji, že když živíš ze svého platu další lidi, je to o dost náročnější - nevím, jestli jsi to poznal. :-)
    A u zelinářky koupíš jen zeleninu, ale ta (nám, vitariáni opravdu nejsme) k životu nestačí. :-)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    JANYNA: naproti Kauflandu v Doksech je místní zelinářka. tak proč podporovat nadnárodní koncern, proti kterýmu tímhle způsobem života defakto bojujou? a hláška o tom, že "ostatní jsou otroci" od člověka na podpoře mi přijde hodně trapná. prostě ten článek je naprosto o ničem. jak asi budou vypadat v očích těch "otroků", až si to přečtou? (pokud se k tomu dostanou, což asi nedostanou, ale principielně)
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    SELECTOR_IX: mozna to patri spis sem [ Odpojení se ze Systému ] , ale nechces se rozpovidat o tom zpusobu jak se vyvazat ze zdravotniho pojisteni?
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Ono taky když člověk živí rodinu a ne jen sebe, je to trochu náročnější a tomu Kauflandu a podobným se prostě nevyhne. Vyrobit kvalitní, dostatečně pestrou stravu pro celou rodinu s jejími různými požadavky a potřebami, to je pěkná fuška. A přestože žijeme v zemědělském kraji a nakupujeme ledaocs od místních, tu nutnou pestrost to prostě nevygeneruje.
    Nutno ovšem dodat, že zase moc nejíme ty jedlé "plevely", protože jsou obvykle velmi silné co do účinků (jsou většinou léčivé) a my jsme na to dost citliví.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    kdepak, koupil to aby to postupně rozprodal, což je v pohodě, je dobrý si vybrat sousedy. jen nechápu ten článek. vlastní patnáct hektarů a je na podpoře, je tam nevím kolikátým rokem a nemá čas na zahradu. vypadá to pěkně hloupě (mluvím stále o článku, resp. obrazu kterej po mě po přečtení vznikl)
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    na 15ha bývalích jzd polí taky rodový statek neuděláš za sezonu. Možná se naučili za tu dobu něčemu co zase neumí někdo jiný. Třeba respektu
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    mě to teda přijde mimo mísu, koupit si patnáct hektarů a žít z podpory. já ty lidi znám, chtěl sem od nich taky pozemek, ale nakonec na mě "zapomněli". z podpory nežiju už víc jak tři roky (před tím jsem vybral těch 6 měsíců), zdravotní neplatím, protože jsem přišel na způsob, jak se z tý povinnosti nadobro vyvázat a číst kecy o tom, jak někdo, kdo se věnuje permakultuře, "nemá na zahradu čas", protože musí dodělat práci pro IBM nebo jezdí nakupovat do kauflandu... smysl mi naprosto uniká. pointa přeci není žít v maringotce a chodit srát do křoví, ale umět se o sebe postarat. což ty lidi očividně neuměj.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZUZKAOU: jo to je pekny :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LA_PIOVRA: to ja mam problem, ze ja NIKDY nejsem spokojena s poctem samicich kvetu! .)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    IRO: my nasi nezastipali (-y:), vysledkem je totalni hypermonstrum:)
    Ale nejak pocitove a z pozorovani bych si dovodil:
    - omezit pocet slahounu na tri
    - v momente, kdy si spokojeny s poctem samicich kvetu, zariznout cely slahoun

    (dodavam, ze je to vareni z vody poucenym laikem, nic vic:)
    IRO
    IRO --- ---
    ahoj, jak zaštipujete dýně hokkaido?
    TYET
    TYET --- ---
    IRO: ten člověk je mimozemšťan :))
    IRO
    IRO --- ---
    Ajťák se uživí i na samotě. Přitom může chovat kozy a vyrábět postaru - iDNES.cz
    http://hobby.idnes.cz/stredoveka-remeslna-vyroba-dfs-/hobby-dilna.aspx?c=A120711_120054_hobby-dilna_mce
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    při hledání návodu na výrobu rybízáku jsem narazil jsem na jednu oskenovanou knihu (z 60. let, 155 stran), tak jsem jí hodil do PDF, třeba se bude někomu hodit...



    https://rapidshare.com/files/3201617958/valenta - příprava domácích vín.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam