• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: ja jen doufam, ze az nasnezi, tak statecne misto nezneho pomrkavani na sve drahe polovicky natahnete palcaky a beranice, popadnete ryc a pujdete si to vybrat a poryt samy ;o).
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: A já jsem třetí v řadě. Kdoví, kolik nás je! :-))
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    mě odešla spojka v traktoru, tak mám taky ještě pár drobků na zahradě...
    KUATO
    KUATO --- ---
    IVUSHA: ty jsi jak moje zena - na vsecko je cas, vsecko jeste poroste. ale kdyz pak zacne byt ze dne na den chladno, a neni nic vybrane a zazimovane ve sklepe v pisku, ani pohnojene a poorane/zaryte, usmev na rtech zamrza spolu se zemi. to se pak svinsky pracuje v takovem necase. nastesti jsem tu svoji dokopal k tomu, ze se to pres vikend udelalo. ale mohlo to imho byt udelane uz 14 dni. takze nic nenacekas. co ti nenarostlo za pul roku, kdy bylo slunko a teplo ti ted do vanoc uz nedojde, kdyz je chlad a kratky den ;o).
    IVUSHA
    IVUSHA --- ---
    Mám už sklidit celer,nebo může být i s přízemáky? Je to mrňous.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---

    Giant Mandala Made of Apples Wins Land Art Award - My Modern Metropolis
    http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/agnes-dumouchel-awakening-land-art
    KUKIDE
    KUKIDE --- ---
    KUATO: se mi letos takhle chytla omylem jabloň tak uvidím jestli vydrží i zimu a pak jí přesadím... moc moc dobrá jabloň
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: postup je zhruba takovy, ze koupis klasickou roubovanou sazenici. Tu na jare zasadis sikmo do brazdy a jakmile se probudi, tak ji zahrabes tak, ze kosterni vetve budouci koruny trci ze zeme jakoby samostatne.
    Behem roku zakoreni a na podzim to naporcujes.

    KUATO: hlasim se, klidne i vic. Chci rakytnik vyucit pro zpevneni svahu pod cestou.

    JAGA: o techto "hu hu" aspektech se zminuje, ale neprislo mi, ze by je az tak moc tlacil. Naopak i pise, at si dela kazdej co chce. Lepsi mit vlastni jablka ze stromu na podnozich, nez dovezena z buhviodkud :)

    Ja na to nemam vlastne zadny nazor, jsou to pro me alternativy. Zkusim obe moznosti - klasicky na podnozi a ty pravokorenne "odkopky".
    KUATO
    KUATO --- ---
    LEA1: kysele to je plus minus jako rybiz. chut to ma nejakou, nevim jak to popsat :o), ale celkem to jde.
    LURA
    LURA --- ---
    KAREN: Taky jsem si říkala, že ta Sibiř by nám byla blíž :-D
    LEA1
    LEA1 --- ---
    KAREN: my jsme 4 km východně od prahy, zahradu jsme zakládali cca před 7 lety a tady je tak špatná půda - samý jíl, že všechny keře a stromy se tu nejdřív tak 3-4 roky sžívají s půdou, než začnou pořádně růst. Např. živý plot z habrů jsme až letos zastřihovali do požadované výšky, rostlo to hrozně pomalu. Když chceme něco pořádně pěstovat, např. zeleninu nebo květinový záhon, tak si koupíme kubík písku, přivezeme hnůj a půdu lehčíme tímto způsobem. No a pokud pak jeden rok nepohnojíš, tak se ani nic nesklidí. Ostatně máme tu rovinu, silné větry a zimy jsou docela ostré, tak uvidíme, jestli německá odrůda bude úspěšná.
    3-4 roky? Škoda, že jsem rakytník objevila až letos, už nám mohl plodit :-(
    KAREN
    KAREN --- ---
    LEA1: mam za to, ze raktynik plodi po nakejch 3 4 letech... hmm zajimavy, nam na Vysosine by se asi spis hodila ta Sibir;)) at ma zimolez kamcatsky kamarady)))
    LEA1
    LEA1 --- ---
    KUBALIBRE: bílý jogurt s domácí marmeládou snídám denně, takže se těším :-)

    KAREN: samčí Pollmix a samičí Leicora, ale je to můj laický výběr, o víkendu to muž sadil a já doufám v časnou úrodu, snad už něco vyroste příští rok. Ale stáhla jsem si o rakytníku nějakou studii v pdf, a tam psali, že nejlepší jsou ruské samičí odrůdy. Já jsem si zase říkala, že koupím tu německou, že jejich podnebí je nám bližší než to na sibiři.


    KUATO: my máme doma zkušenosti jen se sirupy a marmeládami, které vyrábíme v docela velkém množství, akorát to není kde skladovat :-), takže bych se do toho pustila i v případě rakytníku. Ostatně - jakou to má chuť? Nechce se mi kupovat na vyzkoušení ten průmyslově vyráběný. Je to tak kyselé, že se musí přidat víc cukru, než např. k rybízu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    LEA1: zatim jsme to vzdycky odstavnili a stavu namrazili a pridavame misto citronu do caje. a letos jsme krom toho zkusili udelat marmeladu, ale uplne se nepovedla, protoze zustala ridka, takze jsme vyrobili rakytnikovy sirup :o).
    KAREN
    KAREN --- ---
    LEA1: potkala jsem i rakytnikove pecivo. jinak sirup a extrakt je lecivej, marmelady, dzemy budou urcite taky super...

    a jaky dohromady kombinujes, prosim?
    KUBALIBRE
    KUBALIBRE --- ---
    LEA1: rakytníkový džem je perfektní do jogurtů ;)
    LEA1
    LEA1 --- ---
    KUATO: a vyrábíte něco z těch bobulí? Já jsem si letos objednala dvě rostliny - 1 samčí, 1 samičí ze stareodrudy.org a chtěli bychom úrodu nějak využít.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    ANABEL_LEE: Jasně, myslel jsem to jako ironii...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    VSOUKOLOHLOR: no to bychom se teda najedli, predstav si takovej jilek :) kdyz uz se vracet k nejakym korenum, tak imho bez obili, ale spis okopaniny, lusteniny, zelenina, ovoce... ale prijde mi to lehce nerealne, stejne vsechny odrudy kulturnich plodin ktere jime jsou vyslechtene z nejakych divokych a nejsou o moc mladsi nez ta spalda...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    JAGA: Přesně tak. Jsou podnože jabloňových odrůd, jako např. Strýmka či Major, které jsou nesmírně vitální, rezistentní. Kamarád pomolog, odborník na staré odrůdy, říká, že při vhodné péči by se takové jabloně mohly dožívat třeba i 200 let. Zajímalo by mne, jestli ty jabloně, které mají v obvodu víc jak tři metry a které rostou v okolí Zaježové, jsou zpravokořeněné, či nikoliv.

    S takovým údajně pravějším či jak to nazvat přístupem, bychom se také mohli vrátit třeba k původním odrůdám obilí, čímž nemyslím špaldu apod., ale úplně původní traviny, z nichž lidstvo vypěstovalo "první" obilí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam