• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JAGA
    JAGA --- ---
    Já jsem tedy vůči zpravokořeňování hodně skeptická. Naši předkové používali podnože z dobrých důvodů, kvůli mrazuvzdornosti, silnějšímu či slabšímu růstu, celkové odolnosti apod. Jarda Svoboda prosazuje zpravokořeňování myslím spíše z důvodů emotivně-duchovně-estetických, strom je podle něj "energetický zářič" a zřejmě (to už si domýšlím sama) porušuje jeho auru, když má geneticky odlišný spodek a vršek. - A někdy to fakt ani nevypadá pěkně, třeba když je na slabší podnoži naroubováno něco, co roste silněji.
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    jo, ještě jsem si vzpomněl že se to dělá z 80% tak, že se stromek přinutí aby vyhnal kořeny přímo z části nad roubem, ale pak jsou ještě jiné metody, ale to už bych hnětl
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    tam nejde o odkopky, to jsem uvedl jenom jako vysvětlení toho procesu. To zpravokořenění se dělá kvůli tomu aby se podnož chovala jako pravokořenná, tzn. strom vytvořil nespoutaný habitus jemu vlstní. Většinou se totiž odrůdy roubují na podnože zakrslých potvor, takže pak vytváří míň vzrůstné formy. Šlechtěná část by i rostla, ale podnož ju potvora nepustí
    KUATO
    KUATO --- ---
    DACUBE: a jak poznam, ze je ta jablon zpravokorenena jinak, nez ze presadim odkopek a u toho pockam, jake bude mit ovoce (coz muze byt zalezitost hromady let), tedy mi to prijde jako v praxi neprilis aplikovatelny vystrelek (kolik mivaji jablone odkopku? mame doma mozna deset jabloni a nepamatuju se, ze by nekde udelal, spis na svestce).
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    zpravokořenění znamená, že se genetická informace z roubu rozšíří i do podnože, tzn. že podnož se stane "ušlechtilou". Odkopek ze zpravokořeněné jabloně bude mít morfologické vlastnosti roubu.
    Pravokořenný teda neznamená planý.
    Je fakt že je trochu komedie že návrat ke kořenům v určitých podáních vypadá jak návrat k tomu, z čeho se naši předci snažili za každou cenu vymanit. Já bych to ale nedramatizoval, ideální by bylo použít jejich selský rozum a moderní technologie v souladu s přírodou a ne s naditou prkenicí
    KUATO
    KUATO --- ---
    jinak kdybyste nekdo chteli sazenice rakytniku, tak muzu cas od casu dodat. ty nase vyrustaji z korenu i nekolik metru od pestovanych rostlin a ja jich vic nez nase 3 rostliny (2samici a 1samci) nechci. zatim jsem to vzdycky vykopal nebo usekal, ale ony zase vysvihnou. tim jak secem travu 2x za rok, tak vyrostou do vysky tak 40 i vic cm, nez prijdou pod nuz. letos uz to nebude, protoze nedavno jsem jim zatnul pipec, ale v kvetnu by zase nejake mohly byt.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZATAMOKO: nejsem si jisty, jestli dobre rozumim - zpravokoreneni spociva v ohnuti vetvicky ze stromu tak, aby se dotykala zeme, event. prihrnuti hlinou a jeji zakoreneni, nebo usmiknuti a zasazeni te vetvicky? uplne to z toho tveho prispevku neni jasne. hrizeni je zname. s tema ustrihnutyma vetvickama se daji dobre rozmnozovat treba rybizy - mame nekolik cernych rybizu, ktere vznikly tak, ze zena nebo babina vzala na jare z hromady ostrihanych vetvi nejake, napichala je do zahonu, aby si s nima oznacila radky a ony se chytly. ale nikdy se nechytla zadna jablon.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KUATO: no me zajima to zpravokoreneni uslechtile odrudy. To neni zplaneni ve smyslu stepeni G1+ generativnim mnozenim.

    Prakticky je to to same, jako vzit proutek vrby a nechat ho zakorenit.
    Jde o to, ze jadroviny pry spatne zakorenuji z drevitych/bylinnych rizku, a proto je "zpravokoreneni" celkem zajimava metoda. Ono je to vlastne takove trochu modifikovane hrizeni.

    A nejsou jen hybridni odrudy, ale i liniove, ci jak se jim rika. U nich je pomerne stabilni potomstvo i pri generativnim mnozeni.
    To jsou casto krajovky.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    DENDROBATA: ale prd velebnosti. a i kdyby - sadař nejsem, mám jiný plány...
    KUATO
    KUATO --- ---
    plane stromy maji jednu nevyhodu - vetsina z jejich ovoce se neda zrat. a to myslim zcela vazne. na kopci za dedinou mame jak planou hrusen, tak jablon. uz stare obrovske stromy. male trpke plody. pred lety jsem si zasadil i mispuli, v obdobi, kdy jsem slysen na "starobylost", "puvodnost". mozna by se tim daly krmit prasata, pristi rok ji zrejme vykopu.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SELECTOR_IX: Mi přijde že se roubování bojíš jak čert kříže :) I když ano, je to zásah do celistvosti stromu, má ale velký význam.

    No tak u nás pěstujeme především Malus domestica a její odrůdy, které vznikly přikřižováním těch několika dalších divokých druhů jabloní ... M. sieversii, M. pumila, M. niedzwetzkyana atd... Ty se právě ještě vyskytují v původních pralesích náhorních plošin Kazachstánu a vedou se ted'ka akce na jejich záchranu coby zdroje původního genofondu
    Kdyžtak tady je vice info http://www.sadarstvi.cz/rubrika/botanicke-zarazeni-jabloni/
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    tak nedramatizuju. na světě je asi 8 původních jabloní. ten zbytek jsou hybridy. (info od Jardy)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SELECTOR_IX: Zas to nedramatizuj. Roubuje se několik tisíc let a má to opodstatnění pokud chceš udržet odrůdu (nebo chutný a zdravý pláňě:) Stejně jako volba podnože dle typu půdy .. Mám na zahradě několik semenáčů jabloní ale plody zatím nenesou. Na jaře bych rád zpravokořenil jadrničku z meze tak pak za 10 let tady napíšu jak roste jo? :)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    MYKO: pravokořená rostlina? dneska je všechno na podnožích, roubovaný. něco jako v matrixu - pravokořená je jako člověk bez portu za krkem, tedy ten, co se narodil "postaru" :)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DENDROBATA: Loni jsem jej nechal jít do semene, měl jsem z toho pytel semen a to jsem na Vysočině (Žďár). Letos se vysemenil na tom místě sám z "výdrolu". Mám jej radši než klasický špenát, jak uvádí JADR, nezdá se to být nějak náročnou plodinou na pěstování. Zajímavé je, že jsem osivo kupoval nějaké Nohelgarden tuším s označením "špenát", nicméně následné podivy několika lidí a analýza cože to vlastně roste, ukázaly, že patrně to bude ten novozélanďan...
    MYKO
    MYKO --- ---
    co to je?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    SELECTOR_IX: ta kniha je od nej .)
    Popisuje jak si je vytvorit. Slo mi o to, zda s tim ma nekdo relane zkusenosti.
    Kazdopadne z jara jich par zkusim.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    ZATAMOKO: jarda svoboda snad má přístup k pravokořenejm sazenicím, takže o tom bude i něco vědět...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    LA_PIOVRA: prevazne o to, ze strom je v optimalizovan jako celek, tudiz koreny odpovidaji pozadavkum nadzemni casti. To u "systemu" podnoz-roub neplati.
    Ted je otazka jak moc :)
    Me to hlavne zajima z pohledu strihani, kdy chlapik pise, ze u pravokorenneho stromu se smikat nemusi prave diky te prirozene optimalizaci.

    Rikal jsem si, ze bych takhle par stromku vysadil do okolnich remizku.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    O co je argumentace oprena?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam