• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    THEO_PHIL: proč to hned řešit banem, proboha? myslim si, že se debata přirozeně vrátí do zajetých permakulturních kolejí.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Zabanujte prosim XL1. Ne proto, ze si mysli, ze to, ze mu tady nekdo odporuje znamena, ze ma pravdu, ale proto, ze se nechce vyzvejnout s tou lupinou a o permakulturu mu zrejme vubec nejde... Dik!
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    XL1: urážíš, osočuješ, povyšuješ se nad ostatní, míra tolerance a pochopení nula, co tady v tom audítku vlastně děláš?
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    XL1: škoda, že nejseš tím, kdo ukazuje toleranci, lásku a veselost
    LURA
    LURA --- ---
    XL1: Za prvé - když mám manžela, asi nebudu slečna. Za druhé - když napíšu, že jsme byli vegetariáni, tak tím myslím, že jsme byli vegetariáni, ne že jsme nejedli maso. Ale pak jsme postupně dospěli k tomu, že život a svět jsou trochu komplexnější a že nic není jen černobílé. Za třetí - nejspíš se nepoučíš, jen si potvrdíš svoji teorii, protože ty už máš tu svoji jedinou pravou a správnou pravdu. A jak už řekl klasik - do plného šálku nelze nic nalít.
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: ..a psat na nyx a mit lidske telo neni implikace cloveka, ergo jsi ponik, ti se zivi travou od prirody a je normalni, ze se proti papani neceho jineho nez vojtesky vyhranuji. tedy presun se do Ponylandu a u me do IGNORE.
    XL1
    XL1 --- ---
    Panstvo, děkuji Vám za vaše moudra, rád se z nich poučím. třeba příspěvek LURY to dost ovětluje" byli jsme s manželem vegetariáni několik let" ...tak to je slečno mýlka vy jste nebyli vegetariáni, vy jste jenom nejedli maso což je docela podstatný rozdíl...ale nevim jestli chápeš co tím míním? nejíst maso není implikace vegetariánství.

    GHOSTDOGG: míněno bylo že každý má nárok na to co mu patří- nebudu říkat že jde o zvířata v případě že si je dá k obědu lev. nebo sem z jiný planety ?

    Milucha ani komentovat nebudu, ten mi výlevy píše přímo do pošty...koukám že sem fakt zahrál na dobrou strunu.
    Ale je to fajn. Dneska sem se projel ráno v metru a když vidím co je kolem,je mi uplně jasný že tahle netolerance tu má svoje hluboký kořeny a který se tak snadno nepodetnou. A čím víc se bude žrát maso tím víc budou lidi přebírat ty negativní vibrace, budou zachmuřenější a nenávistnější k čemukoli co by se chtělo vymezit proti tomu a taky budou podle toho vypadat a jednat.
    Tady se ještě bojuje slovy, ale kdybych si tohle dovolil říct v zemích /nejmenovaných/ tak mě ukamenujou nebo umlátěj klackem...a naopak jsou zas kultury ušlechtilejší...
    IFANDAI
    IFANDAI --- ---
    K probíhající diskuzi; náhodně jsem narazil na takovou tabulku http://maso.skrabalek.cz/

    A tak mě napadlo: nevíte, jak je to s pocením u krav nebo srnek? Opravdu se potí?
    KUATO
    KUATO --- ---
    LURA: on i takovy Hitler byl vegetarian a docela duchovni clovek. jiste to myslel s tema "menecennyma" dobre :o).
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    KUATO: Ano, byla to nadsázka, každopádně jsem chtěl poukázat na to, že ať už chceme využívat zvířata nebo rostliny, z naší strany to vždy musí být nějaké "násilí" (ve smyslu, že se o to zvíře nebo rostlina neprosily, a kdybychom je nechali být budou si spokojeně žít dál). A využívat v širokém slova smyslu - o tom přece permakultura je: využívat vše dostupné v nejvyšší možné míře, tak abychom z toho dokázali vytěžit maximum pro udržitelnost, dlouhodobost, celkovou funkčnost etc., tj. pro nekonečné koloběhy, jejichž součástí je i člověk. Osobně mi permakultura nejvíce imponuje právě tím, že člověk se v ní "ztrácí" a stává se nedílnou součástí svého okolí, které nenarušuje, ale harmonicky ho doplňuje. A ať už zvířata nebo rostliny vždy je člověk "násilně" přetváří, protože využívá, ve svůj prospěch. A zvířata jsou také nutnou součástí toho všeho i stím jak je využít pro potravu. Proto nechápu výlevy XL1 (typu [ XL1 @ permakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy :) ♣♣♣ ], které ať už jsou pravdivá nebo ne, rozhodně nemají moc společného s permakulturou a ve vztahu k permakultuře jsou dle mě úplně mimo.

    XL1: Dík, že jsi mě nepochopil. A jenom bych poupravil: tady jde především o ty rostliny – ne o to aby člověk měl "krásně prožitý" život a podobný píčoviny.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MILUCH: to jo no :D
    LURA
    LURA --- ---
    OGMIOS: Ale ano, byli jsme s manželem vegetariáni několik let.

    XL1: To nebyla otázka vegetariánství nebo masožroutství. Mně osobně pouze přišlo, že jsi arogantní a svoji hodnotu zakládáš na tom, co jíš, a připadáš si lepší, než ti, co jedí něco jiného, a podle toho se chováš. A na základě této své povýšenosti se odvažuješ hodnotit jiné lidi, ba dokonce tvrdit, že víš, kdo se kde může nebo nemůže zrodit. Mně osobně je úplně jedno, co kdo jí (určitě k tomu má své důvody a také si za to sám zodpovídá) a netroufla bych si o tobě říct žádné prognózy do budoucna - přeji ti koneckonců jen to nejlepší, jen mi ty tvoje řeči o vegetariánech připomínají něco o čisté nadřazené rase, která jediná má nárok na plnohodnotný život.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MILUCH: no pro me to moc minulej cas neni, na me uz lidi byly kolikrat husty za to ze nezeru maso. ja abych se bal nachomitnout nekde k obedu pac to lidi berou potom osobne ze si to maso nedam. dokud jsem maso jedl tak jsem tohle nikdy nevidel ale jakmile clovek vyboci z davu tak se ho ta spolecnost snazi hnedle rychle srovnat zpatky. je to trosku skoda.
    XL1
    XL1 --- ---
    KUATO: no a s vajíčkama a mlékem byl dotaz směřovanej kam? mimochodem ...na vesnicích a nejn v ČR, ale v Evropě, Africe, Asii/ sem žil , pracoval a pěstoval si jídlo v určitých údobích svého života taky takže o tom asi budu něco vědět...
    XL1
    XL1 --- ---
    OGMIOS: no a jsme přesně u toho. já jsem si tu dovolil říct svůj názor na vegetariánství a masožroutsví a jaká s e strhla mela....to že žiju v praze a je tu x set nebo tisíc vegetariánů je fajn, když sem byl mv lednu na šumavě a v žádný restauarci sem tam nenarazil na nic poživatelného, viděl sem jak zdecimovaně tam lidi vypadaj a že vpodstatě znají jen tu jejich "klasiku" tak to mi připomnělo BORATA... a scénu" co je to?-se sýrama v regálu v americe"...bohužel ale je to tak. kdo nejí s náma jí proti nám....to je místní filozofie a praktikuje se fakt důsledně...
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: mi jsi na kuri ono neslapl (ja na tech internetech to zvaneni tak vazne neberu). ja ziju cely zivot na vesnici a hrabu se v hline, takze si myslim, ze vim, jak veci funguji. tvuj pohled chapu, ale obavam se, ze nema obecnou platnost. ale samozrejme pokud diry vznikle nekonzistenci ve svych usudcich lepis prohlasenima typu, ze eskymaci jsou uplne mimo, protoze nikdo normalni by tak daleko na severu nezil, tak pak nad tim nezbyva nez pokrcit rameny a soupnout te do ignore, protoze s takovyma se neda domluvit.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LURA: tak to nevim jestli jste zkouseli nekdy bejt vegetarian v zemi ceske. pro me za me at si kazdej ji co chce, ale kdyz vegetarian odmitne v teto zemi maso tak kolikrat ho za to lidi chtej zaskrtit protoze je jinej a divnej a prece musi jist maso protoze jist maso se musi. je to snad uplne jedno ne? at si kazdej ji co chce.
    XL1
    XL1 --- ---
    KUATO: vajíčka jím od našich slepic a mléčné produkty nejím protože nejsem tele. pokud to nevíš tak dobrá třetina lidstva vůbec mléčné produkty nejí a vesele žije...ale to je individuální věc a tím že někdo pije mléko krávu nezabíjí, že?
    XL1
    XL1 --- ---
    a řek sem že už se o tom nemínim dál bavit ale vzhledem k tomu že se tu stále útočí a podsouvají se mi věci co sem neřek tak na to reaguju...snad se svět nezboří a to že sem píchnul do vosího hnízda se zas uklidní...a sem docela rád protože jak vidět sem mnohým šlápnul na kuří oko v dost podstatné věci...
    KUATO
    KUATO --- ---
    XL1: jis vajicka a mlecne produkty?
    XL1
    XL1 --- ---
    KUATO: a to co píše KUATO je bohužel ryzí obhajoba zla. protože smrt žádného zvířete NUTNÁ není a lidi to MOC dobře vědí akorát se jim prostě chce to maso dál jíst a ty zvířata dál zabíjet, protože je považují za něco nižšího co mají neomezeně k dispozici.a jestli někdo věří že půjde do pekla tak je to jeho věc, o tom sem neřek ani slovo a o tom že dostanou rakovinu sem řek akorát to že je vědecky dokázáno , že to prostě k tomu prostě disponuje, stejně jako když někdo pracuje s azbestem tak prtsě holt má tu šanci taky o dost vyšší. a na tom nevidim nic zvláštního.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam