KUATO: Ano, byla to nadsázka, každopádně jsem chtěl poukázat na to, že ať už chceme využívat zvířata nebo rostliny, z naší strany to vždy musí být nějaké "násilí" (ve smyslu, že se o to zvíře nebo rostlina neprosily, a kdybychom je nechali být budou si spokojeně žít dál). A využívat v širokém slova smyslu - o tom přece permakultura je: využívat vše dostupné v nejvyšší možné míře, tak abychom z toho dokázali vytěžit maximum pro udržitelnost, dlouhodobost, celkovou funkčnost etc., tj. pro nekonečné koloběhy, jejichž součástí je i člověk. Osobně mi permakultura nejvíce imponuje právě tím, že člověk se v ní "ztrácí" a stává se nedílnou součástí svého okolí, které nenarušuje, ale harmonicky ho doplňuje. A ať už zvířata nebo rostliny vždy je člověk "násilně" přetváří, protože využívá, ve svůj prospěch. A zvířata jsou také nutnou součástí toho všeho i stím jak je využít pro potravu. Proto nechápu výlevy XL1 (typu
[ XL1 @ permakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy :) ♣♣♣ ], které ať už jsou pravdivá nebo ne, rozhodně nemají moc společného s permakulturou a ve vztahu k permakultuře jsou dle mě úplně mimo.
XL1: Dík, že jsi mě nepochopil. A jenom bych poupravil: tady jde především o ty rostliny – ne o to aby člověk měl "krásně prožitý" život a podobný píčoviny.)