• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    zdar, nemate nekdo poneti jak to funguje ze zakona kdyz chce clovek zmladit strom? jde o to ze na hranici meho pozemku je velka vrba z ktery kdyz zafouka tak padaj pekne velky vetve. chtel bych ji teda zmladit, respektive seriznout na nejakej zakladni kmen kde jeste vyrazej pupeny a obroste. nechci ji pokacet pac je ve brehu a drzi breh u reky. potrebuji na takoveto zmlazeni povoleni, nebo to musim oznamit a nebo to muzu rovnou udelat?
    KUATO
    KUATO --- ---
    DENDROBATA: jo - dva nastroje a oba stoji za hovno. my ostatni mame dve rozdilne motyky, ktere jsou poradne a neohnou se ti, kdyz kopnes do suche pudy treba :o)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KACHNIK: Kdyz na to prijde, tak si muzes na zkousku nechat nekde provrat a ohnout kus plechu, jemne vykroutit a nabrousit dle toho obrazku. Kus pekneho klacku (anebo nasada z zelezarstvi) to ktereho vrtnes dve diry a hotovo. Dle mne je finta v tom ze ta pracovni plocha je relativne mala a tudiz klade maly odpor pri praci. Kdyz ho tahnes naplacato tak prej pekne podrezava plevele a jak jej otocis na motycku tak se s tim da zase hrabnout. Takze dva nastroje v jednom.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    No to kosení se mi taky moc nezdá, na youtube to prezentuje nějakej hipík a vůbec mě to nepřevědčilo. A tý divný násady jsme si taky všimla. Šla bych do toho jenom kdyby tady někdo z vlastní zkušenosti potvrdil jak se s tím skvěle okopává a vysvětlil proč tomu tak je. Takže report nebude.
    Jinak díky za postřehy.
    LURA
    LURA --- ---
    KACHNIK: No já mám k tomu nedůvěru od pohledu. Když se třeba podívám i na ty násady - nijak moc opracovaný hranolek se dvěma dírami a za ty peníze, tak bych řekla, že je to jen tahání peněz z lidí. Já moc na tyhle zázraky nevěřím. Motyka je motyka a kosa je kosa. Ale můžeš to koupit, vyzkoušet a pak sem dát report :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KACHNIK: jako ja nevim. mi to prijde, ze to vypada jak odflinkla motyka se kterou poradne nekopnes, protoze to je proste jen hrubsi plech prisroubovany k bidne rukojeti (aspon na obrazku to tak vypada), takze kdyz poradne kopnes, ohnes to. a sekat s timhle travu? kdyz si muzu vzit kosu nebo srp.. no ja jsem trochu skepticky. stejne tak plno reci, ktere tam jsou napsane - nech pudu par let ladem a bude z ni cernozem, v usa se uz 15 let nevyrabeji pluhy, kamaradovi hnijou brambory, protoze ora a puda se mu mozna msti (mozna kdyby zkusil nevybirat ty brambory kdyz je luna ve vodnich znamenich, ale v zemnich).... ja to budu delat dal po svojemu.
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    KACHNIK: ze se s tim da i sekat trava atd.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    DRUDRIGER2: No právě, se bojím aby to nebyla jen pěkná motyčka, těch mám dostatek... Tady si to jeden pán vychvaluje do nebe, ale jakej je rozdíl oproti obyč motyce jsme tam nenašla. http://www.naseekonomika.cz/zemedelstvi-bez-ryti-a-orani-1/
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    nemam, ale muze to bejt peknej darek pdo stromecek, akorat vanoce uz byly a nebyl tam. ha ha.... ne nemam ale je to sikovna motycka....
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Máte někdo zkušenost s ploskořezem?
    Ploskořez - Základní sada | Klub organického Země-dělství
    http://www.kluboz.cz/kluboz/eshop/0/3/5/1-Ploskorez-Zakladni-sada
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    OGMIOS: U nás je nosím já. :-))))
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    jo tuhle na obrazku mam taky, akorat ma tmavsi listy nekdy az do barvy stonku, takova tmave cervena/fialova. vyznat se v tom ale cert ktera je ktera, ja jich mam nekolilk a hlavne ze jsou dobry, kazda je trochu jina a tak se pouzije jinam :) ale na to Mojito jste me naladili, at uz je teplo, se vyvalim v siti na zahrade a snad letos uz sezenu nekoho kdo mi bude ty Mojita nosit :D
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Tak jsem ze zájmu nahlédla na odrůdy máty a mohly by to být ještě možná i další dvě. Čert ví. Každopádně mi fakt hodně chutná, je hodně aromatická, a to je pro mne ta důležité. :-)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    DENDROBATA: To by mohla být ona. :-)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JANYNA: To bude nejaka M. spicata ne?

    Muj favorit je takova ta s mirne nakrabacenymi listy prej odruda "Mojito" :)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    OGMIOS: Před pár lety mi koupila sazeničku v supermarketu kamarádka, nevím jak se jmenuje. Zespodu listů kresba a stonek nafialovělý, listy shora sytě tmavě zelené, bez chlupů. Chuť hodně výrazná, taková "lavish" spíše než klasická máta. Výborně se hodí do mojita a usušená vydržela asi 2 roky silně aromatická, vůbec nevyčichla.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JANYNA: jakou mate dobrou matu? ja se snazim pomalu nasbirat ruzne druhy.
    KUATO
    KUATO --- ---
    JANYNA: :o)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: A já ti hned, jak začne rašit, pošlu pořádný kus té naší máty, kterou ti ještě dlužím. :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DENDROBATA: oman a rebarboru ti muzu poslat, ale az bude lepsi pocasi, ted je jeste u nas snih. kdyz tak se tak za mesic pripomen, jestli to jeste bude aktualni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam