• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    DACUBE: mne se takovahle taky libi (no koukala jsem ted o vikendu [ Malý workshop péče o stromy / workshopworkshop / 2.3.2013 / CR - Stredocesky kraj - Říčany u Prahy ] na arboristickou tohoto typu v akci) - ale u tyhle mi z obrazku prijde, ze nema moc jemny zuby;/
    KUATO: to mi prave taky prijde, ze je spis na hrubejsi praci, drivi na podpal...
    MILUCH: no prave - i proto me laka mit tenhleten typ, pripadne zasouvaci/zaviraci a je klid. s tim typem, kterej ma Kuato, mam trosku problem, ze jsem ponekud leva a vzdycky mi to nejak prekazi, navlikam si to na rameno, vesim na vetev, pak mi to spadne a tak podobne .))
    KUATO
    KUATO --- ---
    DACUBE: nekde jsem cetl, ze je to super vec do lesa (vetsi velikost tehle pilky) - na rezani dreva na ohen - jako doplnek k sekere, pac je vyhodnejsi hrubsi vetve narezat, nez sekat.
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KUATO: jj, od loňska ale používám

    a je to velice faň věc
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: mozna jo, ja s tou malou fiskarsovitou nikdy nedelal, tak muze byt, ze je uplne v pohode.
    KAREN
    KAREN --- ---
    doporucite mi prosim nejakou jednorucni pilku na prorezavani stromu? koukam na Fiskars 123870, 123880, ale z obrazku mi prijde, ze to ma prilis velky/hruby zuby. nebo radsi Fiskars 136528 prořezávací přímá? laka me mit zasouvaci/zaviraci, ale mozna to neni podstatny. a nejak nevidim, ze by fiskars k ty prorezavaci nabizel nahradni listy...

    KUATO: pardon, jsem to chtela hodit radsi do zahradnickyho klubu a akorat jsem to smazala... aha, my mame na chate nejakou starou tohohle stylu, ale nejak me ted nalakala ta mensi, pripadne i skladaci. vyhody x nevyhody techhle dvou typu mi nejsou moc jasny - krome toho, ze tahle ma moznost otaceni a ta mensi mi prijde min neohrabana.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: ja mam pilku (obr. nize) s nizsim a tencim listem, ktery je mozne pootocit, takze se daji vyrezavat i vetve se spatnym pristupem. po nekolika letech uzivani jsem s ni spokojen -
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    OGMIOS: Podle zákona je nutno žádat o povolení kácení stromu, když má ve výšce 130 cm obvod větší než 80 cm. Jinak logicky, pokud je můj strom na mým pozemku beru za svou povinnost prořezávat ho tak aby nebyl nebezpečnej ani mě ani okolí. Pokud je na obecním a ohrožuje mě to, zažádám o prořez obec. Pokud to chci udělat samodomo a je na obecním (nebo si nejsem jistá jestli je nebo není), pro jistotu bych se na ten úřad prošla.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JANYNA: aha to bych mohl zkusit, pokud mi nabehnou jejich stranky a tam najdu kontakt :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LA_PIOVRA: no rikam strom je na hranici meho pozemku. podle katastru by tam mel bejt jeste jeden metr myho pozemku jenze casem asi voda omlela breh a plot se prilepil na strom kterej drzel a ted jelikoz ma povodi 1metr od vody tak mi nejak urkajujou pozemek potvory. takze kdyz je strom u me na pozemku a ja ho zmladim tak ted uz jen jestli me nekdo za to bude popotahovat kdyz z 10m stromu zbydou 2m ktery obrazej.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    OGMIOS: Jestli se tu nedočkáš odpovědi, zavolej do o.s. Arnika, oni se tímhle zabývají a budou vědět z hlavy.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    OGMIOS: poneti mam. Rozhodne bych vazne premyslel, zda neresit vec v soucinnosti s majitelem pozemku, na kterem vrba stoji, protoze se jedna o jeho majetek - druhou moznoti je, ze kde neni soudce. Tohle si vyres sam se sebou:)
    Pro orez, resp jeho provedeni, jako takovy neexistuje zadny legislativni ramec. Podminkou je aby se na to nedal aplikovat nejaky obecny pravni predpis a la o ochrane prirody pred nicenim a poskozovanim popripade treba vextenzivnejsim pripade i trestni zakon (kradez dreva:).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    zdar, nemate nekdo poneti jak to funguje ze zakona kdyz chce clovek zmladit strom? jde o to ze na hranici meho pozemku je velka vrba z ktery kdyz zafouka tak padaj pekne velky vetve. chtel bych ji teda zmladit, respektive seriznout na nejakej zakladni kmen kde jeste vyrazej pupeny a obroste. nechci ji pokacet pac je ve brehu a drzi breh u reky. potrebuji na takoveto zmlazeni povoleni, nebo to musim oznamit a nebo to muzu rovnou udelat?
    KUATO
    KUATO --- ---
    DENDROBATA: jo - dva nastroje a oba stoji za hovno. my ostatni mame dve rozdilne motyky, ktere jsou poradne a neohnou se ti, kdyz kopnes do suche pudy treba :o)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KACHNIK: Kdyz na to prijde, tak si muzes na zkousku nechat nekde provrat a ohnout kus plechu, jemne vykroutit a nabrousit dle toho obrazku. Kus pekneho klacku (anebo nasada z zelezarstvi) to ktereho vrtnes dve diry a hotovo. Dle mne je finta v tom ze ta pracovni plocha je relativne mala a tudiz klade maly odpor pri praci. Kdyz ho tahnes naplacato tak prej pekne podrezava plevele a jak jej otocis na motycku tak se s tim da zase hrabnout. Takze dva nastroje v jednom.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    No to kosení se mi taky moc nezdá, na youtube to prezentuje nějakej hipík a vůbec mě to nepřevědčilo. A tý divný násady jsme si taky všimla. Šla bych do toho jenom kdyby tady někdo z vlastní zkušenosti potvrdil jak se s tím skvěle okopává a vysvětlil proč tomu tak je. Takže report nebude.
    Jinak díky za postřehy.
    LURA
    LURA --- ---
    KACHNIK: No já mám k tomu nedůvěru od pohledu. Když se třeba podívám i na ty násady - nijak moc opracovaný hranolek se dvěma dírami a za ty peníze, tak bych řekla, že je to jen tahání peněz z lidí. Já moc na tyhle zázraky nevěřím. Motyka je motyka a kosa je kosa. Ale můžeš to koupit, vyzkoušet a pak sem dát report :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    KACHNIK: jako ja nevim. mi to prijde, ze to vypada jak odflinkla motyka se kterou poradne nekopnes, protoze to je proste jen hrubsi plech prisroubovany k bidne rukojeti (aspon na obrazku to tak vypada), takze kdyz poradne kopnes, ohnes to. a sekat s timhle travu? kdyz si muzu vzit kosu nebo srp.. no ja jsem trochu skepticky. stejne tak plno reci, ktere tam jsou napsane - nech pudu par let ladem a bude z ni cernozem, v usa se uz 15 let nevyrabeji pluhy, kamaradovi hnijou brambory, protoze ora a puda se mu mozna msti (mozna kdyby zkusil nevybirat ty brambory kdyz je luna ve vodnich znamenich, ale v zemnich).... ja to budu delat dal po svojemu.
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    KACHNIK: ze se s tim da i sekat trava atd.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    DRUDRIGER2: No právě, se bojím aby to nebyla jen pěkná motyčka, těch mám dostatek... Tady si to jeden pán vychvaluje do nebe, ale jakej je rozdíl oproti obyč motyce jsme tam nenašla. http://www.naseekonomika.cz/zemedelstvi-bez-ryti-a-orani-1/
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    nemam, ale muze to bejt peknej darek pdo stromecek, akorat vanoce uz byly a nebyl tam. ha ha.... ne nemam ale je to sikovna motycka....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam