• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: tyjo, tak to musis vykopat diru jako do prdele, aby v ni bylo pul metru hnoje na na nem jeste 15cm kompostovky :o). to ani nebudu zene rikat, takove napady, bo bych to musel kopat ja :o)
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: koňskej, relativně čerstvej. Za barákem je jízdárna a u ní hromada, kde bude jistě hnuj různého stáří. Ono je to celkem jedno, protože ho nepoužívám v pařeníku jako výživu, ale jako topení. Je to klasické "teplé pařeniště", kde ho musí být vrstva 40 - 50 cm, aby nezchládla a bakterie vyráběly teplo pro kořínky. Na téhle vrstvě je pak 15 cm kompostovky. Do země, jako hnojivo, zapravuju hnuj uleželej na podzim.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: pouzivate cerstvy konsky hnuj? zaryvate ho do zeme, nebo to jen tak oblozite mezi rostlinkama?
    VODA
    VODA --- ---
    OGMIOS: Teplo na Hané máme, ale poskočilo to až poslední týden po deštích. Bylo sucho. Pařeník valí pěkně. Tam je teplo díky hnoji už od března:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VODA: taky mate teplo koukam, ja muzu jen zavidet..rustove jsem tak 3tejdny pozadu oproti tomu co vidim.
    VODA
    VODA --- ---
    Všechno roste jako z vody, líheň bylinek a letniček

    bylinky v záhonu už se dají ulovit: oregano, meduňka s mátou , tymián a na divoko i popenec s pampeliškou

    zeleninové orgie: daikon a saláty, měsíček s brokolicí, koprem, špenátem a bujaré veselí v pařeníku:)

    všech 30 semen Sweet Meat - Oregon Homestead od Marka Kvapila vyklíčilo, to hakaida nebyla 100%
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Via FB. Mají ještě volná místa, nízká cena je způsobena tím, že jde o projekt z grantu.

    Milí příznivci Zahrádkaření, Soběstačnosti a Permakultury,

    srdečně vás zveme na Permakulturní víkend, který se uskuteční 10.-12.5.2013 v Nýznerově.

    Lektorem tohoto kurzu bude permakulturní desingér Marek Kvapil, pokud se chcete o Markovi dozvědět více doporučuji navštívit jeho velice vydařený web

    http://www.potravinovezahrady.cz nebo facebookové stránky http://www.facebook.com/pages/Potravinovezahradycz/

    Kurz, který proběhne v Nýznerově bude unikátní svým obsahem, Marek ho sestavil tak, abychom mohli společně nahlédnout do problematiky permakulturního zahradničení a pěstování kalorických potravin (k částečnému zásobení vlastními rostlinými produkty). Budete si moct navrhnout vlastní pozemek dle permakulturních principů a dojde i na prakticé ukázky v oblasti zpacování a pěstování kalorických potravin.

    Co si sebou z kurzu odnesete?

    Spoustu cených informací,praktická skripta, semínka dýní, fazolí a kukuřice.
    Příspěvek na kurz je pouhých 500,- Kč( obvyklá cena takovéhoto celovíkendového kurzu je asi 2 500,- Kč)
    Zbývají poslední volná místa, v případě zájmu a pro bližší info pište na ovisek@centrum.cz!!!


    Více zde: http://rychlebskajurta.webnode.cz/news/permakulturni-vikend/
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: no to co jsem mel byly 3 ruzny oregana/dobromysly. chutove v tom rozdil byl, kort jedno bylo fakt rozdilny a melo to i jiny kvety ale ocividne to patrilo k nim. bohuzel neznam nikoho kdo by to rozpoznal co je co.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: jo, z korenu. zbyla nat vzdycky uschne.
    OGMIOS: ano. zena mi to nejak vysvetlovala, ale ja si z toho pamatuju akorat to, ze nase dobromysl je trochu jina dobromysl, nez co je v pytliku pod nazvem oregano. ale mi to nevadi a klidne ji bastim :o)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    jo a vite nekdo jestli je nejakej rozdil mezi mistni dobromysli a oreganem? ja jsem vloni mel asi 3 ruzny druhy ktery se lisily chuti a barvou kvetu ale co bylo co nevim.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: a odkud obrazi? jako mata z korenu? ja mel vloni zasazenou ale jeste to nevyjelo tak nevim jestli to je vymrzly nebo ne...jeste tomu chvilku davam, kdyztak to holt znovu nakoupim az v cervnu
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: jo. viceletka az trvalka. mame jednu uz mozna 8 let na jednom miste a nevykazuje zatim zadne znamky upadku.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: jak to je vubec s oreganem? to je viceletka?
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: ja mam vedle sebe v zahonecku tymian, oregano a rozmaryn, nahore na svahu na slunci (ne maximalni vyhen, kde nam roste treba materidouska a kam chci pridat bilou salvej, pokud se zadari) - krome rozmarynu se to ma cile k svetu.) salvej mam o kousek vedle a je taky v pohode... saturejku mam v kvetinaci, co byl zakrytej chvojim, a taky zije.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: tymian nam tez nekdy vymrza, i salvej, saturejka :o/.. je treba s tim pocitat a mit vic rostlinek.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: jj, ja si vloni udelal takovej pekne bylinkovej zahonek, rikal sjem si jaky pekny krovicko mi ten rozmarynek udela a vono houbelec. zahonek je ted skroro celej mrtvej..uvidim co tymian, taky je nejake vzatej ale trochu obrazil. asi to budu muset ale cely vyhazet a poridit novej a tenhle dat nekam na vzpamatovanou.
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: kvetinace... to me teda krapet prudi.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: no ja sem taky cekal jestli se jeste sebere ale nevypada to na to no...holt teda kvetinace, skoda
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: mama v Praze ho nechava venku v zahone, ale u nas na Vysocine, obavam se, zimu nedal;/ ani chvoji asi nepomohlo... treba se jeste sebere, ale moc tomu neverim;(
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: no ja prave nevim jeastli jsem mel jen smulu ze mi vymrzl a muze u nas normalne rust a nebo vubec. ja si naivne myslel ze kdyz roste v anglii kde taky teploty umej spadnout na -10C atd tak ze u nas to taky da. ale je pravda ze u nas bejva jeste o neco chladnejs.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: my ho mame v kvetinacich a na zimu je ve verande, kde je par stupnu nad nulou. obavam se, ze v nasich krajich by zimu venku nedal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam