• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: A ty neznáš princip pařeniště, že se divíš, do jaké hloubky se kope?:) U nás má každej hanák na zahradě betonovou hrobku. Další varianta je "studené pařeniště", kde je hnoje jen 20 čísel, ale v únoru tam nezasadíš.
    VODA
    VODA --- ---
    JANYNA: semínko už nemám, sazenička by byla, ale jak ji k tobě popravit? :)

    KUATO: tak určitě by to šlo i zvednout, ale jestli právě to, že je to v zemi nehraje významnou roli na udržení teploty. Často se velká dřina na začátku vyplatí. No a hnuj se na podzim vyhází a zaryje. v pařeníku se dá uskladnit zelenina.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: vy to tam máte pěkný, sice nepoužívaný, ale všechno krásně udělaný a hotový včetně skleníčku, to je pak pohoda, že se můžeš soustředit na ty "podstatný" věci :)
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: já už jsem přišla k hotovýmu. Pařenák mám betonovej, základy sahají do 80 cm pod zem a nad úrovní dalších 30. Ale mákli jsme si, když jsme vyhazovali hlínu, to jo:)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: musela by se udelat z fosni bytelna ohrada aspon 50cm vysoka a na to by se postavilo to pareniste, nebo o 20cm vyssi a jen polozit sklo nebo okna. pak by to mohlo mit smysl. po sezone by se jen hnuj rozhazel po okolni pude a treba zaryl nebo tak neco. proste aby s tim nebyla zbytecna velka prace :o)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: já vím... třeba u nás na hrbu je to úplně nereálné, tam je kousilínek hlíny a pak hned jíl a pod ním šutr, tam bych takovou díru nevykopal skoro nikde... ale právě přemýšlím, že když by se navýšilo deskama nebo něčím, tak už by to šlo zrealizovat...
    KUATO
    KUATO --- ---
    DARJEEL: pravda, to trochu pomuze, ale i tak :o)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VODA: Sweet homestead? Nebylo by ještě semínko dvě nebo sazenička? Vyměním za Longue de Nice z Reinsaatu (biodynamické).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KUATO: a nebo si pocmot a ten záhon trochu obložit deskama nebo něčím a hned máš dvacet cenťáků fóra a už to není tak strašné :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: tyjo, tak to musis vykopat diru jako do prdele, aby v ni bylo pul metru hnoje na na nem jeste 15cm kompostovky :o). to ani nebudu zene rikat, takove napady, bo bych to musel kopat ja :o)
    VODA
    VODA --- ---
    KUATO: koňskej, relativně čerstvej. Za barákem je jízdárna a u ní hromada, kde bude jistě hnuj různého stáří. Ono je to celkem jedno, protože ho nepoužívám v pařeníku jako výživu, ale jako topení. Je to klasické "teplé pařeniště", kde ho musí být vrstva 40 - 50 cm, aby nezchládla a bakterie vyráběly teplo pro kořínky. Na téhle vrstvě je pak 15 cm kompostovky. Do země, jako hnojivo, zapravuju hnuj uleželej na podzim.
    KUATO
    KUATO --- ---
    VODA: pouzivate cerstvy konsky hnuj? zaryvate ho do zeme, nebo to jen tak oblozite mezi rostlinkama?
    VODA
    VODA --- ---
    OGMIOS: Teplo na Hané máme, ale poskočilo to až poslední týden po deštích. Bylo sucho. Pařeník valí pěkně. Tam je teplo díky hnoji už od března:)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VODA: taky mate teplo koukam, ja muzu jen zavidet..rustove jsem tak 3tejdny pozadu oproti tomu co vidim.
    VODA
    VODA --- ---
    Všechno roste jako z vody, líheň bylinek a letniček

    bylinky v záhonu už se dají ulovit: oregano, meduňka s mátou , tymián a na divoko i popenec s pampeliškou

    zeleninové orgie: daikon a saláty, měsíček s brokolicí, koprem, špenátem a bujaré veselí v pařeníku:)

    všech 30 semen Sweet Meat - Oregon Homestead od Marka Kvapila vyklíčilo, to hakaida nebyla 100%
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Via FB. Mají ještě volná místa, nízká cena je způsobena tím, že jde o projekt z grantu.

    Milí příznivci Zahrádkaření, Soběstačnosti a Permakultury,

    srdečně vás zveme na Permakulturní víkend, který se uskuteční 10.-12.5.2013 v Nýznerově.

    Lektorem tohoto kurzu bude permakulturní desingér Marek Kvapil, pokud se chcete o Markovi dozvědět více doporučuji navštívit jeho velice vydařený web

    http://www.potravinovezahrady.cz nebo facebookové stránky http://www.facebook.com/pages/Potravinovezahradycz/

    Kurz, který proběhne v Nýznerově bude unikátní svým obsahem, Marek ho sestavil tak, abychom mohli společně nahlédnout do problematiky permakulturního zahradničení a pěstování kalorických potravin (k částečnému zásobení vlastními rostlinými produkty). Budete si moct navrhnout vlastní pozemek dle permakulturních principů a dojde i na prakticé ukázky v oblasti zpacování a pěstování kalorických potravin.

    Co si sebou z kurzu odnesete?

    Spoustu cených informací,praktická skripta, semínka dýní, fazolí a kukuřice.
    Příspěvek na kurz je pouhých 500,- Kč( obvyklá cena takovéhoto celovíkendového kurzu je asi 2 500,- Kč)
    Zbývají poslední volná místa, v případě zájmu a pro bližší info pište na ovisek@centrum.cz!!!


    Více zde: http://rychlebskajurta.webnode.cz/news/permakulturni-vikend/
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: no to co jsem mel byly 3 ruzny oregana/dobromysly. chutove v tom rozdil byl, kort jedno bylo fakt rozdilny a melo to i jiny kvety ale ocividne to patrilo k nim. bohuzel neznam nikoho kdo by to rozpoznal co je co.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: jo, z korenu. zbyla nat vzdycky uschne.
    OGMIOS: ano. zena mi to nejak vysvetlovala, ale ja si z toho pamatuju akorat to, ze nase dobromysl je trochu jina dobromysl, nez co je v pytliku pod nazvem oregano. ale mi to nevadi a klidne ji bastim :o)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    jo a vite nekdo jestli je nejakej rozdil mezi mistni dobromysli a oreganem? ja jsem vloni mel asi 3 ruzny druhy ktery se lisily chuti a barvou kvetu ale co bylo co nevim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam