• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    EVA_
    EVA_ --- ---
    OGMIOS:
    DENDROBATA: OK, zkusím, děkuji.:-)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj permakulturníci, máte někdo zkušenosti s nemocemi hrušní? Mám hrušeň, kterou jsem sázel v roce 2010 (odrůda Konference), první rok samozřejmě neplodila, druhý rok asi 5 květů a z toho jsem sklidil 1 hrušku (to bylo radosti :-) ), loni i přesto, že tam květů bylo min. 20 jsem sklidil 2 hrušky a letos mi krásně nakvetla snad 50-ti květy z čehož nasadila na takových cca 20-30 hruštiček, ale krom jedné jediné všechny poschly a opadaly, prostě to zčerná, zaschne a upadne...taky jsem pozoroval, že mi po hrušni lezou mravenci, jestli to může mít nějakou souvislost. Jinak půdu má celkem kvalitní, vlhčí (ale ne zamokřná), osluněná z jihu, kde je problém?
    Je jasné, že mladý stromek i když celý kvete, tak bude mít plodů po málu, protože to všechno ještě neuživí, ale tady bude problém už asi někde jinde. Sousedi o cca 150 metrů dál mají taky jednu Konferenci, je to už skoro dospělý strom a těžují si, že jim taky vůbec neplodí, stříkají to nějakou chemii (což já v úmyslu rozhodně nemám), ale stejně jim to nepomáhá...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MARTHINEZ: on to nekdo hnoji tak?
    MARTHINEZ
    MARTHINEZ --- ---
    LA_PIOVRA: kukuřice zase narozdíl od ostatních plodin musí, aby měla lepší výnosy, být hnojena organickými statkovými hnojivy, čímž zvyšuje retenci půdy, no ne? :-)
    TSEGER
    TSEGER --- ---
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: to je trochu masakr ten proud. to tam splachlo pole siroko daleko ne? to je u vas?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: no to je ten prusvih pac u nas by te sezrala veterinarni sprava i s botama za tohle :D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: nedávno sem byl v maroku a tam třeba si v krámku vybereš slepici, před tebou ji zabijou, zbavěj peří, naporcujou a do 2 minut máš v ruce naprosto čerství ještě teplí maso. Vtipný bylo, že holčina co tam s náma byla se na to nemohla ani podívat, ale jíst maso co vyndá pak z igelitky bylo už v cajku. Přišlo mi, že to maso jinak chutná, nebylo to takový bláto a i mělo jinou barvu. To samí vajíčka, měla jinou barvu žloutku. Všude se tam potloukali krávy, kozi ovce, v příkopech, mezi barákama atd...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LA_PIOVRA: No jo co si pujdem povidat, jak to spadne tak je celkem jedno kam .. kolem Komni je veskrze TTP a hele
    Blesková povodeň v Komni - Autor: kameramanbob, Video na Stream.cz (ID: 818901)
    http://www.stream.cz/uservideo/818901-bleskova-povoden-v-komni
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: jo jasny, zvlast u nas v cechach si myslim ze vetsina lidi sahne po levnejsim coz bude z velkochovu koncentrakovyho typu. proto by to spis melo byt oznaceni neco jako ze volnej chov. ale je to potom vzdycky na tech konkretnich zemedelcich..kdyz to proste nacpe srackama aj na pastve ty dobytky tak to lidi sezerou a nevedej nic.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: pro bio, není velký odbyt. Dokonce u nás postavili bio-jatka, spolufinancovala to eu, ale majitel někde psal, že není dost zakázek, navíc němci chtějí bio-maso dovážet nesmyslně živí a zabíjet si to až tam(protože z mrtvého masa se nedá testy zjistit jetli to je bio nebo ne :)). Bio, nebio, furt to jsou jatka. Navíc to věčný certifikování všeho na čem v chově šáhneš abys to měl bio by mě asi umořilo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LA_PIOVRA: jo zvireci koncentraky jsou naprd. klidne at se zvedne chov dobytka ale chtelo by to spis bio chov..pekne na zelenym.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    DENDROBATA: ano, priznavam se bez muceni, pole s repkou vcetne detailu jsem videl. Pravda, nevypadalo to jako "napichany spejle" ale to vem cert, fakt je, ze jak habitus rostliny, jak jeji korenovej system i hustota vysevu z ni rozhodne nedela takovy peklo, jako je z pohledu vodni a vetrny eroze nebo (ne)schopnosti zadrzovat vodu jako je treba zcela po zasluze pranyrovana kukurice.
    Na nazotru na devastaci pudy absenci humusu a prolejvani hnojivama se urcite shodneme.
    Co me vytocilo je panem navrhovana alternativa "pestujme picniny a tema pak krmme zvirata (v koncentracich)" Ostatne nac se pestuje ta jim spravne pranyrovana kukurice -z velke casti prave jako picnina.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LA_PIOVRA: no ja si myslim ze primou retencni schopnost nema asi zadna plodina na dnesnich polich, aneb zaprsi a stece. je pravda ze clanek muze byt pokusem o medializaci. nicmene medializuje i to ze se ne uplne stastne hospodari s pudou a to je to pro me to hlavnejsi. to aby lidi o tom vedeli a treba se pak rozhodne nekdo s tim i neco delat.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LA_PIOVRA: Viděl si někdy jak vypada povrch půdy na poli s řepkou? Kolik asi zadrží vody holá zem s napíchanýma špejlema .. K té retenční kapacitě, ta je dána množstvím organické hmoty v půdě a ta jak je známo je dnes na polích velmi nízká, páč se hnojí (pokud vůbec) převážně minerálními hnojivy
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    OGMIOS: solidni michani hrusek s jabkama s cilem vyuzit povodne pro medializaci "nutnosti" zivocisny produkce
    dtto maloktera plodina je z pohledu retence tak dobra jako repka.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Schopnost zadržovat vodu ztratilo za 20 let 620 tisíc hektarů půdy - Deník.cz
    http://www.denik.cz/...opnost-zadrzovat-vodu-ztratilo-za-20-let-620-tisic-hektaru-pudy-20130610.html
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    EVA_: V noci s čelovkou :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    EVA_: a co pozde vecer a brzy rano? to jdou docela videt.
    EVA_
    EVA_ --- ---
    BLANITCHKA: Já mám na normálních záhonech sežrané všechny cukety a dýně, brečela bych. Ale zdá se mi, že na vyvýšených záhonech a v kbelících to není tak drastické, asi nastoupí později.
    Jak praktikujete ten každodenní sběr, u nás, zdá se, to všechno leze přes noc a ráno jak vymetýno, ani slimáci, ani sazenice.:-(
    Čili - jsem na zahradě každý den, ale také bez valného výsledku. A všichni sousedi brečí stejnou písničku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam