Ahoj permakulturníci, máte někdo zkušenosti s nemocemi hrušní? Mám hrušeň, kterou jsem sázel v roce 2010 (odrůda Konference), první rok samozřejmě neplodila, druhý rok asi 5 květů a z toho jsem sklidil 1 hrušku (to bylo radosti :-) ), loni i přesto, že tam květů bylo min. 20 jsem sklidil 2 hrušky a letos mi krásně nakvetla snad 50-ti květy z čehož nasadila na takových cca 20-30 hruštiček, ale krom jedné jediné všechny poschly a opadaly, prostě to zčerná, zaschne a upadne...taky jsem pozoroval, že mi po hrušni lezou mravenci, jestli to může mít nějakou souvislost. Jinak půdu má celkem kvalitní, vlhčí (ale ne zamokřná), osluněná z jihu, kde je problém?
Je jasné, že mladý stromek i když celý kvete, tak bude mít plodů po málu, protože to všechno ještě neuživí, ale tady bude problém už asi někde jinde. Sousedi o cca 150 metrů dál mají taky jednu Konferenci, je to už skoro dospělý strom a těžují si, že jim taky vůbec neplodí, stříkají to nějakou chemii (což já v úmyslu rozhodně nemám), ale stejně jim to nepomáhá...