Přidám svůj mimireport z certifikačního procesu "Přírodní zahrady".
Potkávám se s Zitou Zapadalovou u mně doma, přijíždí ráno cestou do Hostětína.. Uvařím mátový čaj s měsíčkem, prohodíme pár slov a jdeme bodovat :) Proběhne zahrádkou u domu, zvlášte obdivuje kvetoucí Digitalis, ukazuji další prvky - kompost, tlející špalky dřeva, zeleninové záhony, budku, kvetoucí trvalky, počítáme divoké keře. Přiznám se ke kýblu substrátu, který jsem nabral na zakázce u klienta na hrnkování řízku (nekupoval, sbíral) a slibuji že už rašelinu používat nebudu. Počet bodu dostatečný, chemické přípravky nenalezeny žádné. A utíkáme na hektarový oplocený pozemek pod lesem (ješte že jsem vysekal chodníky mezi stromy) Baštíme zimolez a jahody, ukazuji místo kde se rozmnožují užovky, přiznávám se dobrovolně k igelitce mamčiny prošlé chemie (jak už to tak v šopách našich babiček býva), kterou před očima certifikátorky strkám do batohu a slibuji ekologicky zlikvidovat. Na odchodu se ještě napasem na kulminující úrodě a cestou na zastávku proberem možné nemožné.