• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAGA: bohužel povědomí o chemických látkách běžně používaných je minimální, pak to má smysl, ale asi spíš i tahle certifikace povědomí nezvýší. Když už chtělo by to udělat nějakou "kampaň". Třeba jako "přemluv souseda, že roundub není kamarád" :)
    JAGA
    JAGA --- ---
    KUATO: K té certifikaci přírodní zahrady - ten "samotný Mojmír Vlašín" byla humorná nadsázka (evidentně zůstala nepochopená), protože je hodně slavný z bojů o Šumavu. - Jinak i někteří certifikátoři přiznávají, že tyhle plakety jsou zacílené na hodně laickou veřejnost, na takové ty městské lidičky, kteří by si normálně zahrádku zařídili chemizovaným trávníkem a thujkami, a když uvidí u souseda tohle, přivede je to k zamyšlení a třeba ke změně postoje. Jelikož sama navrhuju přírodní zahrádky právě této cílové skupině, má to pro mě smysl. Pro lidi žijící v sepětí s přírodou někde na venkově to asi smysl nemá - ačkoli, proč bych jim něco podsouvala. Vulgarsmy si tato aktivita určitě nezaslouží.
    KAREN
    KAREN --- ---
    a k čemu to teda má sloužit???

    Plaketou dáváte najevo svoji filozofii a podporujete šíření myšlenky přírodního zahradničení. orly?
    KUATO
    KUATO --- ---
    srabi. mit papir neni punk!
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    JAGA: Taky mam certifikovano v jiznich cechach ;)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    OGMIOS: moje sazečka je pravidelně napadána nějakým parazitem, který se usadí uvnitř cibule (červ)a kroutí nať. Nemůžu jí vůbec pěstovat, rok co rok se to objeví znovu:( co s tim mám dělat, nepěstovat?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: jo to by me taky zajimalo, u me sazecka vypada ze ji musim sazet 2roky. vyroste jen napul a pak konec a pristi rok abych ji sazel znova.
    KAREN
    KAREN --- ---
    cim to, ze se "predcasne" zalamuje nat cibuli ze sazecky? vetsinu z 35 kousku v zahonku uz mam temer nalezato;/
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    TBC: Na to bude bubnovka urcite lepsi...
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    TBC: videl jsem nedavno i trochu ve svahu kosit manika vysokou travu bubnovou sekackou a prislo mi to velmi elegantni..
    TBC
    TBC --- ---
    Nemel by nekdo (samozrejmne za uplatu) k zapujceni zahradni traktor/sekaci v okoli Liberce/Chrastavy? potreboval bych si ho vyzkouset, budu muset asi nejakej zakoupit.. pracuje spolehlive i v nejakym svahu, nebo jsou tyhle veci jenom na rovinu? potrebuju kosit cca 6.000m2. horska louka. co pouzivate vy?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SELECTOR_IX: JJ, zbytky především rašeliníku který odumíra a roste na svých zetlelých vrstvách .. to je proces na desítky, stovky let.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    DENDROBATA: Vybudovali umělou bažinu...? Nevím, jen odhaduji...
    Rašelina vzniká při tlení organického materiálu bez přístupu vzduchu, když se zvýší tlak a teplota, začne se měnit na lignit... Takže pokud by vytvořili nějakou mělčí bažinu, tak by to šlo... Ale nejsem si jist nákladovou, natož prodejní, cenou výsledného produktu...
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    co si pamatuju ze školy, jsou to nějaký určitým způsobem zetlelý zbytky rostlin, ne? myslím že tam byl určující faktor kyselost...
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    DENDROBATA: FB snese vše. Zvlášť když je to greenwashing.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Na FB se píše že někde u Příbrazi se těží rašelina obnovitelným způsobem. Dokáže mi někdo vysvětlit jak ji těžit a zároveň doplňovat?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    SELECTOR_IX: řeší se to protože je to neobnovitelný zdroj a díky jeji těžbě se ničí cenné biotopy. A je uz jedno jestli v Pobaltí nebo Irsku kde si vytezili pul země a ještě s ni topili. Rašelina dobre pouta vodu ale jakmile vyschne tak ji pomalu prijima.. Zahradnicke substráty maji různý původ a složení. Používají se jak rašeliny tak komposty a ty muzou byt z jakékoli org. hmoty. Muže tam byt cokoli, proto se hlídají obsahy těžkých kovu atd
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    co je špatnýho na rašelině? nedávno jsem koupil tři pytle "univerzálu", ale přijde mi to spíš jako rašelina mixlá kokosem (když to vyschne, je to samý vlákno a vodu to spíš odpuzuje), tak abych věděl...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Přidám svůj mimireport z certifikačního procesu "Přírodní zahrady".

    Potkávám se s Zitou Zapadalovou u mně doma, přijíždí ráno cestou do Hostětína.. Uvařím mátový čaj s měsíčkem, prohodíme pár slov a jdeme bodovat :) Proběhne zahrádkou u domu, zvlášte obdivuje kvetoucí Digitalis, ukazuji další prvky - kompost, tlející špalky dřeva, zeleninové záhony, budku, kvetoucí trvalky, počítáme divoké keře. Přiznám se ke kýblu substrátu, který jsem nabral na zakázce u klienta na hrnkování řízku (nekupoval, sbíral) a slibuji že už rašelinu používat nebudu. Počet bodu dostatečný, chemické přípravky nenalezeny žádné. A utíkáme na hektarový oplocený pozemek pod lesem (ješte že jsem vysekal chodníky mezi stromy) Baštíme zimolez a jahody, ukazuji místo kde se rozmnožují užovky, přiznávám se dobrovolně k igelitce mamčiny prošlé chemie (jak už to tak v šopách našich babiček býva), kterou před očima certifikátorky strkám do batohu a slibuji ekologicky zlikvidovat. Na odchodu se ještě napasem na kulminující úrodě a cestou na zastávku proberem možné nemožné.

    _________________
    Se sousedem mám taky problém, ale mu vadí líska z který padá listí na jeho trávník, ten zeleninu nepěstuje, ten pěstuje trávník a rododendrony . Já říkám, každý má svého "souseda" :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam