• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    F0N: Zkus si ještě vygooglit Tree bog Je to typ kompostovacího zachodu obesazený vrbou apod. exkremety tedy zpracuje ta rostlina a sklízíš vrbové výhony, které následně štěpkuješ, kompostuješ nebo používáš coby vrbové proutí .. nezapáchá a není potřeba ani vynášt či jinak vyprazdňovat ..
    JAGA
    JAGA --- ---
    F0N: Když necháš hovínka a moč pohromadě, rozkládá se to anerobně (bez přístupu kyslíku), množí se tam hnusně páchnoucí a možná i nebezpečné mikroby a využití k hnojení zahrady je na pováženou. Čistou moč jednoduše zředíš desetkrát vodou a hnojíš (je sterilní a zcela nezávadná), čistá hovínka necháš rozložit aerobně (nejlépe nějakým kompostovacím procesem) a máš taky príma hnojivo, pokud zrovna nemáš škrkavky, roupy nebo něco podobného :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    F0N: anebo muzes mit suchy zachod jako my, kde je tedy mala zumpa, do ktere pada vsechno. a kdyz uz je tam toho dost, tak se tam pridaje takove nejake bakterie, ktere to skoro vsechno sezerou na "vodu" a ta se pak vykybluje treba na kompost.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    F0N: imho se moc oddeluje kvuli vlhkosti. aby to nebylo vic, nez piliny nebo raselina zvladne nasat. kamarad ji ma a spokojenost. ja poridim po vyplate :)
    F0N
    F0N --- ---
    Kedze som sa stal hrdym vlastnikom stareho rodinneho domu zacinam hladat rozne riesenia a permakultura sa mi zda najblizsie tomu co zijem - momentalne riesim latrinu tak mam otazku - aky je dovod toho, ze pri kompostovacej latrine sa odeluje moc a fekal? A ako je to s tym rozkladom na kompost je nutne pridavat nejake zmesy (myslim nejaku chemiu) alebo to proste necham v sude rok na rozklad, ma stym niekto skusenosti?

    Je aj nejaky iny sposob ako kompostovacia latrina?

    Dakujem vopred za odpoved :)

    este jedno video na pobavenie - paradna teta
    http://www.youtube.com/watch?v=EJgQyG_-pJg
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    DENDROBATA: Jo tenhle příběh jsem narazila někdy v zimě. Článek o té rodině (jejích rodičích a bratrech), jak tam přišli, jak je našli a film v ruštině... Strašně mě štvalo, že nemůžu najít už nic v angličtině, tak dík :).
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Přežít se dá z toho co vypěstuji vlastníma rukama a z toho co nám matička zem nadělí, tady je důkaz.. paní je sice trošku tvrdšího zrna ale tak po 70 letech strávených uprostřed tajgy se není čemu divit https://www.youtube.com/watch?v=tt2AYafET68
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: v malé míře by olej uškodit neměl, do kompostu se dává nacuccaný v ubrouskách aby nezadusil půdní život.

    Kolik u vás napršelo? Tady 2cm, tzn 3cm půdy mokré a pod tím sucho.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: pokud tam vylozene plavou mastne oka, tak bych se pochytal na ubrousky, co jde, zbytek bych neresil a klidne pouzil.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    zajímal by mě váš názor, máme tu novou nádrž na vodu a byl v ní potravinovej olej, napršela do ní už nějaká ta voda a zajímalo by mě jestli může olej nějak uškodit půdě, nebo rostlinám, není ho přeci jen moc, ale...
    ANOUSH
    ANOUSH --- ---
    a jasna hranice nejspis nebude, to je v botanice proste nemozny
    ANOUSH
    ANOUSH --- ---
    aha,takhle jsi to myslela, no to uz je otazka marketingu. ale myslim si, ze jsi z toho nabyla spravneho dojmu. jak oni muzou vedet, ze zrovna tohle rajce je heirloom, copak delaji kazdymu geneticky testy?mimochodem v anglii jsou prosluli otevrenym vztahem ke genovemu inzenyrstvi a zahradniceni vubec, takze to uz u nich zacina byt krapet neprehledne.nevim.rekla bych, ze kdyz bys zacala pestovat nejaky rajcata a pestovali by je jeste vnuci tvych vnuku, tak uz jsou puvodni..jinak nejaky divoky rajcata letos mam a pokud se mi podari zachovat nejaky seminka, pristi rok bych ti je mohla poslat kdybys chtela :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANOUSH: jasně gengelovské staré odrůdy jsou vcelku jasné, ale přijde mi, že v anglosaském prostředí se heirloom používá pro cokoliv, co vypadá trochu jinak, než nejprodávanější druh dané rostliny. Proto mě zajímalo, jestli je někde jasně vedená hranice.
    ANOUSH
    ANOUSH --- ---
    ZUZKAOU: ahojec, nevim, jak moc ti to odpovi na vpravde zajimavou otazku, ale zkusim to. nejprve, co jsem nasla za definici slova heirloom v the sage dictionary

    heirloom
    -- Noun
    1. (Law) any property that is considered by law or custom as inseparable from an inheritance is inherited with that inheritance.
    2. Something that has been in a family for generations.

    a v podstate to (podle me) vystihuje i vyznam oblibeneho slovniho spojeni puvodni odruda. rajce je jasne puvodni v jizni americe. tady a ted puvodni znamena odruda, ktera je osvedcena pro dany region za danych podminek, ma nejake ustalene dedicne vlastnosti a je zkratka vyvojove odlisna a tyto znaky si drzi. problem je, ze za ta leta se tu vsechno prasi se vsim a tak sehnat puvodni odrudu muze byt trochu problem, ale zivot jde dal zeano. jinak by te mohl zajimat web gengel nebo permaweb, tam jsou chytrejsi. a i tady jsou chytrejsi tak kdyztak prosim o oplneni!

    KLATIC
    KLATIC --- ---
    EXCITE: podle obrazku co jsem nasel se mi zda ze tam jsou oba dva :o/
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KLATIC: případně to může být dřepčík černý
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    OGMIOS: belasku je taky vsude spousta, takze housenky na zeli a kapuste na sebe nenechaji dlouho cekat....
    DENDROBATA: jo to bude on...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    me se nastehovaly housenky belaska..pritelkyni sezraly kytky, me chtely sezrat ruzickovou kapustu a potvory jsou desne rychly :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KLATIC: Blýskáček řepkový? Jenom kvety redkvicek :)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    taky vam vsechno zerou hromady malych cernych lesklych broucku?
    KUATO
    KUATO --- ---
    tak, pro tentokrate rozdano.
    KUATO
    KUATO --- ---
    zase jsem koukal, ze se mi tam rozlezaji nejake oddenky z rakytniku. takze kdybyste chteli, tak za cenu postovneho je muzete mit. akorat nevim, jestli to jsou samci nebo samice. zacina to byt neprijemne, protoze lezou sousedum za plot, kde je za kazdych okolnosti rad a upraveno a tedy podobni paraziti nejsou vitani :o). tedy na to myslete, ze je rakytnik svine rozlezava, nez si je nekam vysadite.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak to jsem zvedavej co se z toho ve finale vyvrbi...
    :: OSEL.CZ :: - Budou se zemědělské plodiny hnojit samy?
    http://osel.cz/index.php?clanek=7036
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Přebytky ze zahrádky - ovoce, zelenina, sazenice, okrasné rostliny
    http://www.prebytkyzezahradky.cz/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam