• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    a jak oddelite tu moc? to jako ze striktne dodrzujete ze na malou sem a kadit tamhle? :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    F0N: Zkus si ještě vygooglit Tree bog Je to typ kompostovacího zachodu obesazený vrbou apod. exkremety tedy zpracuje ta rostlina a sklízíš vrbové výhony, které následně štěpkuješ, kompostuješ nebo používáš coby vrbové proutí .. nezapáchá a není potřeba ani vynášt či jinak vyprazdňovat ..
    JAGA
    JAGA --- ---
    F0N: Když necháš hovínka a moč pohromadě, rozkládá se to anerobně (bez přístupu kyslíku), množí se tam hnusně páchnoucí a možná i nebezpečné mikroby a využití k hnojení zahrady je na pováženou. Čistou moč jednoduše zředíš desetkrát vodou a hnojíš (je sterilní a zcela nezávadná), čistá hovínka necháš rozložit aerobně (nejlépe nějakým kompostovacím procesem) a máš taky príma hnojivo, pokud zrovna nemáš škrkavky, roupy nebo něco podobného :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: jen skoda ze neni videt, jak to tam vypada, kdyz sleze snih
    F0N
    F0N --- ---
    VODOMERKA: cool dik
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    F0N: http://www.koupelny-sen.cz/sanitoa-granit-kompostovaci-toaleta princip je jednoduchej, tak DIY nic nebrani ;). nemam na zahrade dost mista na stehovani kadibudky...
    F0N
    F0N --- ---
    KUATO: hej prave hladam take nejake schodne riesenie, aby som moc nezatazoval odpadom a ked sa to da este aj vyuzit je to mega. Najlepsie vsetko spracovat/pouzit ak sa da.

    Riesim situaciu, ci mat nejaky taky velky zasobnik a ak ano kde ho dat, pretoze pozemok je na miernom svahu, takze asi by som to musel dat niekam pred dom.

    VODOMERKA: pises, ze si poridis, to znamena, ze sa to da kupit niekde uz hotove, alebo DIY?
    KUATO
    KUATO --- ---
    F0N: anebo muzes mit suchy zachod jako my, kde je tedy mala zumpa, do ktere pada vsechno. a kdyz uz je tam toho dost, tak se tam pridaje takove nejake bakterie, ktere to skoro vsechno sezerou na "vodu" a ta se pak vykybluje treba na kompost.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    F0N: imho se moc oddeluje kvuli vlhkosti. aby to nebylo vic, nez piliny nebo raselina zvladne nasat. kamarad ji ma a spokojenost. ja poridim po vyplate :)
    F0N
    F0N --- ---
    Kedze som sa stal hrdym vlastnikom stareho rodinneho domu zacinam hladat rozne riesenia a permakultura sa mi zda najblizsie tomu co zijem - momentalne riesim latrinu tak mam otazku - aky je dovod toho, ze pri kompostovacej latrine sa odeluje moc a fekal? A ako je to s tym rozkladom na kompost je nutne pridavat nejake zmesy (myslim nejaku chemiu) alebo to proste necham v sude rok na rozklad, ma stym niekto skusenosti?

    Je aj nejaky iny sposob ako kompostovacia latrina?

    Dakujem vopred za odpoved :)

    este jedno video na pobavenie - paradna teta
    http://www.youtube.com/watch?v=EJgQyG_-pJg
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    DENDROBATA: Jo tenhle příběh jsem narazila někdy v zimě. Článek o té rodině (jejích rodičích a bratrech), jak tam přišli, jak je našli a film v ruštině... Strašně mě štvalo, že nemůžu najít už nic v angličtině, tak dík :).
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Přežít se dá z toho co vypěstuji vlastníma rukama a z toho co nám matička zem nadělí, tady je důkaz.. paní je sice trošku tvrdšího zrna ale tak po 70 letech strávených uprostřed tajgy se není čemu divit https://www.youtube.com/watch?v=tt2AYafET68
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: v malé míře by olej uškodit neměl, do kompostu se dává nacuccaný v ubrouskách aby nezadusil půdní život.

    Kolik u vás napršelo? Tady 2cm, tzn 3cm půdy mokré a pod tím sucho.
    KUATO
    KUATO --- ---
    LINKOS: pokud tam vylozene plavou mastne oka, tak bych se pochytal na ubrousky, co jde, zbytek bych neresil a klidne pouzil.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    zajímal by mě váš názor, máme tu novou nádrž na vodu a byl v ní potravinovej olej, napršela do ní už nějaká ta voda a zajímalo by mě jestli může olej nějak uškodit půdě, nebo rostlinám, není ho přeci jen moc, ale...
    ANOUSH
    ANOUSH --- ---
    a jasna hranice nejspis nebude, to je v botanice proste nemozny
    ANOUSH
    ANOUSH --- ---
    aha,takhle jsi to myslela, no to uz je otazka marketingu. ale myslim si, ze jsi z toho nabyla spravneho dojmu. jak oni muzou vedet, ze zrovna tohle rajce je heirloom, copak delaji kazdymu geneticky testy?mimochodem v anglii jsou prosluli otevrenym vztahem ke genovemu inzenyrstvi a zahradniceni vubec, takze to uz u nich zacina byt krapet neprehledne.nevim.rekla bych, ze kdyz bys zacala pestovat nejaky rajcata a pestovali by je jeste vnuci tvych vnuku, tak uz jsou puvodni..jinak nejaky divoky rajcata letos mam a pokud se mi podari zachovat nejaky seminka, pristi rok bych ti je mohla poslat kdybys chtela :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANOUSH: jasně gengelovské staré odrůdy jsou vcelku jasné, ale přijde mi, že v anglosaském prostředí se heirloom používá pro cokoliv, co vypadá trochu jinak, než nejprodávanější druh dané rostliny. Proto mě zajímalo, jestli je někde jasně vedená hranice.
    ANOUSH
    ANOUSH --- ---
    ZUZKAOU: ahojec, nevim, jak moc ti to odpovi na vpravde zajimavou otazku, ale zkusim to. nejprve, co jsem nasla za definici slova heirloom v the sage dictionary

    heirloom
    -- Noun
    1. (Law) any property that is considered by law or custom as inseparable from an inheritance is inherited with that inheritance.
    2. Something that has been in a family for generations.

    a v podstate to (podle me) vystihuje i vyznam oblibeneho slovniho spojeni puvodni odruda. rajce je jasne puvodni v jizni americe. tady a ted puvodni znamena odruda, ktera je osvedcena pro dany region za danych podminek, ma nejake ustalene dedicne vlastnosti a je zkratka vyvojove odlisna a tyto znaky si drzi. problem je, ze za ta leta se tu vsechno prasi se vsim a tak sehnat puvodni odrudu muze byt trochu problem, ale zivot jde dal zeano. jinak by te mohl zajimat web gengel nebo permaweb, tam jsou chytrejsi. a i tady jsou chytrejsi tak kdyztak prosim o oplneni!

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam