LUNIX: jj, souhlas, ale delejme to na zaklade racia/prakticnosti, nikoliv snilkovske navrat na stromy, protoze je to prirozene.
muj praprastryc, ktery ma tedka kolem 90 let vydaval pred nejakym rokem malou brozurku, kde psal ruzne vzpominky na sve mladi a velmi me tam zaujalo, ze vzpominal, ze kdysi (kdyz byl mlady) se pestovalo u nas malo ovocnych stromu, protoze jednak bylo malo zdatnych zahradniku a pak take lide zahrady vyuzivali primarne na pestovani zeleniny. vzpominal, ze se poradaly kurzy zahradniceni, kde mimo jine ucili lidi strihani a roubovani stromu. ja myslim, ze my si nekdy ani neuvedomujeme jak nesamozrejmy stav ted mame (vsude plno odborniku a trh dostatecne zasoben) a malo si toho vazime.
treba s tim pestovanim zakrsku mas castecnou pravdu - na druhou stranu spousta lidi ma jen malou zahradu, takze jestli si maji vybrat, jestli zasadit dva stromy velike nebo 10 malych, tak zvitezi tech 10 malych. da se to i pochopit z praktickeho hlediska - z velkeho stromu mam treba 10 beden jablek. z mensiho jednu bednu. jenze k cemu mi to je, kdyz to stejnak nemam kde uskladnit, nebo uz deti odrostou tolik ovoce neni potreba. driv lide hodne chovali. babina bravkum varila brambory s jabkama/hruskama skoro v pomeru 1:1. a pet prasat uz neco sezralo, to byly desitky pytlu jablek jenom na futro pro bydlo.. lidi, kteri to tak dneska maji je zanedbatelne minimum. to rikam jako clovek s velkou zahradou, ktery ma doma ovocnych stromu mozna 30.