• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VEVER: TBC: KLATIC: SOLEI: moc vam vsem dekuju, budem teda sklizet. Diky i za tipy na zpracovani....
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    TBC: ulozeny v bedynkach nekolik dni zacinaj hrozne plesnivet.....ale treba zmrazeny na kolac atd nevadej ani kysely
    TBC
    TBC --- ---
    BEBERA: sklizeli jsme svestky minuly a tenhle tyden asi v podobnem podnebi co je mas ty (krystofovo udoli) a ikdyz byly zraly jen tak na 80 procent, zadnej problem - a nechat je dva tri dny sklizeny v bedinkach a pak zpracovat a zadnej problem... (povidla, zmrazit, a v nejhostim vypalit - jak radi KLATIC :o)) ale ja jsem taky abstinent, tak hledam jiny moznosti...)
    VEVER
    VEVER --- ---
    BEBERA: Když se to rozvaří a osladí tak to půjde. Nebo třeba pečený čaj by z toho mohla být dobrý.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SOLEI: aha :( dik...Moc jsi me nepotesil, jsou ještě tvrde a kysele...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BEBERA: Ne a ne, co nejrychleji sundat a zpracovat.
    JAGA
    JAGA --- ---
    Projekt jabloňového sadu v Praze 12
    http://www.permakulturacs.cz/...tion=com_community&view=events&task=viewevent&eventid=198&Itemid=157
    nový jabloňový sad v Praze 12
    JAGA
    JAGA --- ---
    http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=27&t=727 - recepty z obávané invazní rostliny křídlatky
    JAGA
    JAGA --- ---
    EKODOMOV: 3P: Pražské Permakulturní Podvečery - Jak využít zimní období
    http://www.ekodomov.cz/...obnosti-o-akci/3p-prazske-permakulturni-podvecery-jak-vyuzit-zimni-obdobi/
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Mame dva stromy obsypane ještě nedozrálými švestkami. Uz prisly první mraziky. Dozraji ty svestky ještě na strome, nebo uz nemaji sanci? Dozraly by evt. sklizene nekde v temnu a teple? Diky
    BRT
    BRT --- ---
    Bojujte za svá práva – pro všechny pěstitele a české zahrádkáře
    Evropská komise pracuje na návrhu zákona, který by v podstatě zakazoval šíření osiva mezi drobnými zemědělci i běžnou populací. Zahrádkáře a drobné zemědělce staví do role velkých pěstitelů, kteří by museli mít registrované každé semínko, které vsadí do země. Může omezit potravinovou suverenitu jednotlivých států, regionů a skupin a omezuje svobodnou volbu spotřebitelů potravin, kteří se pak stávají závislými na velkých osivářských firmách.
    Bojujte za svá práva - pro všechny pěstitele a české zahrádkáře -
    http://www.albert-sd.cz/bojujte-za-sva-prava-pro-vsechny-pestitele-a-ceske-zahradkare/
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Tak ve středu první přízemní mrazíky dle ČHMU.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KOCOURR: Sleduj směrování širší strany záhonu (východxzápad), místo kde budeš záhon zakládat vyčisti pečlivě od plevelů (stejně jako kdybys žádný zvýšený záhon nedělal), využij možnost organického hnojení a založ záhon na hnoji nebo kompostu a posuď jakou zem použiješ - například - pokud použiješ z vlastní zahrady a nebudeš kupovat a na zahradě ti rostou druhy milující kyselejší půdu (šťovík) tak půdu důkladně vyvápni. Pokud všechno stihneš v rozumném termínu je dobré vysít na plochu např. hořčici. A počítej s tím, že zem budeš muset časem dosypat protože slehne. Nezapomeň na úpravu okolí záhonu, musíš být schopen projet kolem něj sekačkou nebo s jiným zahradním nářadím.
    BEDUAN
    BEDUAN --- ---
    29092013
    27102013
    24112013



    NYX: [ GHETTOLLEGE - Příroda & človek & umění & technolog / ostatniother / 29.9.2029 / CR - Praha - PRAHA - CROSSCLUB ]
    FB: https://www.facebook.com/events/591709260872685/604793679564243/?notif_t=plan_mall_activity

    Od září se bude v kavárně klubu Cross konat nový přednáškový cyklus s názvem Příroda & človek & umění & technologie.


    Smyslem tohoto cyklu je ukázat, že veškeré prostředí ve kterém člověk žije, lze vytvářet způsobem, který je trvale udržitelný a stále obnovující.
    Blíž k přírodě, blíž k sobě...

    29. 09. 2013 - od 20:00
    O Rostoucí architektuře

    s Ing. arch. Sanko Šejk

    Přednáška o rostoucích městech, domech i drobné zahradní architektuře. Od historie přes utopické návrhy po současnost. Možnosti rostoucích domů a výhody při stavbě z přírodních materiálů.

    27.10.2013 - od 20:00
    O vodě v domě a všude kolem

    s Ing. Jaroslvam Kšňákem

    Přednáska na téma: co doma teče, co z domu odtéká a kam, co lze dělat s dešťovou vodou, kořenové čistírny, okrasná a dočišťovací jezírka, koupací jezírka, voda v krajině kolem domu.

    24.11.2013 - od 20:00
    Land art - prostor ve městě a volné krajině

    s Bc.A Františkem Dvoříkem

    Tato přednáška bude poukazovat jak by se mohl "zpracovávat" prostor ve městě i ve volné krajině.

    Blíž k přírodě, blíž k sobě...

    Cyklus pořadů vznikl ve spolupráci s http://www.prirodni-zahrady.com
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    urcite ti vyvysene zahony pomuzou, davej si pozor ale na slimaky......
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    zdravím všechny, příští týden mám v plánu založit vyvýšené zeleninové záhony (dokonce si na tohle i další zahradnické a rybniční práce beru skoro týden dovolené :) ), teorii čerpám různě po netu a z knih (Zahrada jako mikrokosmos, Zahrada k nakousnutí, Ekozahrady - prostě permakulturní klasika), máte někdo nějaké zásadní poznatky z praxe co se vám osvědčilo nebo čeho se případně vyvarovat?

    Pro mě nejsou vyvýšené záhony jen permakulturní módní záležitostí, ale vzhledem k poloze a charakteru pozemku snad jedinou vhodnou alternativou. Pozemek bývá z jara dlouhou dobu zamokřený a při delších deštích je tam dost vody i během roku, navíc je to v 700mnm, takže nějaký ten kompostovací záhon, co si bude rozkladem dřeva/sena/slámy sám přitápět se zdá dobrým řešením...
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    KUATO: veskere prebytecne ovoce se da vypalit (dat vypalit)...a je vzdy lepsi alkohol mit nez nemit....navic je nejlepe uskladnitelny a s casem zraje (a to rikam jako abstinent :o)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VEVER: u nas se to pasirovalo pres sejto co se to nejdriv poradne rozvarilo a pak se pecky vyhodily
    VEVER
    VEVER --- ---
    KOCOURR: Hlavně ten ostrý nůž. Jsem chodila na přednášku Základy zahradnictví, kde se věnoval hlavně roubování a správnému broušení nože věnoval tak půlku celkového počtu hodin na přednášku :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KOCOURR: Mám toto a roubování je tam popsáno IMHO dostatečně na 4 stranách http://knihy.abz.cz/prodej/rez-ovocnych-stromu-a-keru-3 .. Nebo tu PDF ke stažení http://goo.gl/F9Xv02 druhý odkaz jinak to chce hlavně ostrý nuž, cvik a natrénovat to někde v mezi na pláňátech :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam