• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    JANYNA: SOLEI: já dala bazalku jednou zmrazit, a když jsem ji chtěla použít, vznikla mi z toho taková černá ošklivá věc./
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    JANYNA: Mražená bazalka je hnusná a navíc ji to znehodnotí (má moc jemné listy, zmrazit se dají tužší bylinky jako kopr, tymián atd.) a po sušení taky není nic moc, to už je snad lepší tu sušenou kupovat. Nejrozumnější způsob jak skladovat bazalku je nařezat na kousky, zalít olivovým olejem (jemně míchat aby se vyhnaly bublinky) a sklenici mít schovanou v lednici.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    FUNTL: mrazeni je ok, ale trochu energeticky narocne, suseni je rozhodne ekologistejsi i ekonomictejsi .)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    FUNTL: Já tedy většinu suším. Vevnitř, někde v rohu, aby nebyly přímo na slunci. Jen tak, při pokojové teplotě. Bazalku rozhodně mrazím, nepodařilo se mi ji nikdy nasušit tak, aby aspoň trochu voněla.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    jeste k te zachrane plodin ze zahrady driv nez to pomrzne - co delate s bylinkami? Nam se konecne od jarniho vysazeni rozbujely, a nez jsem se stacila rozkoukat, tak uz je zas cas to osmikat, nez to pomrzne. Na suseni jsem trochu lina, co takhle mrazeni, je to plnohodnotna varianta?
    Jedna se o tymian, oregano, saturejku, bazalku a more medunky (tu bych tedy nemrazila, ale neni na suseni zas trochu pozde?).
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: presne tak. dame je do lednicky a tam vydrzi ze dva tydny urco. takze na dvakrat trikrat hutna polivka, nebo nejaka fazolova kase. susit nesusime. slusna fazole uschne sama kdyz dozraje :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: ok, takze nezraly na rychlejsi spotrebu? nebo pak neco i susis? z nasich fazoli by to byla asi superhutna polivka)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: jj uz to neni na pyzamo
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: nezrale lusteniny muzes normalne v kuchyni pouzivat. my po sklizeni udelame vzdycky hutnou polivku ze vsech nedozralych fazoli..
    KAREN
    KAREN --- ---
    SOLEI: protoze je to na chate a o vikendu byly spis zluty nez oranzovy - a budu tam zas az o vikendu.

    jo, zkousela jsem jednu kerickovou (na jedny rostline jsem si nechala lusky na semeno) a fazole jsou pekne velky, ale svetly, "voskovy", jak pises. z tycek bych taky rada hlavne semena, ale klidne si necim z toho prilepsim k jidlu, ale zdalo se mi, ze je to na konzumaci malo zraly.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KAREN:
    Odpovědi znáš - dýně můžeš sklidit kdykoliv nemusíš čekat na zasušení, u tykvovitých funguje princip, že pokud sklízíš menší a dříve tím více jich rostlina nasadí. Prošlá mrazem se jíst dá, ale proč ji tam nechávat? Jestli máš čas tak je skliď teď protože až ti do nich naprší tak dřív zhnijou.
    S fazolema to máš špatné.... nějaká dormance tam je, ale co si představuješ pod tím "ještě nejsou" jsou ještě hodně měkké(mléčná nebo vosková zralost)? to se sklidit a sníst dá. Pokud čekáš až budou tvrdé jako broky protože chceš aby ti příští rok vyklíčily, tak je klidně ještě nějakou dobu na keříčku nech, rostlina se přednostně snaží zachránit před nepřízní semena, takže ještě trošku dojdou.
    KAREN
    KAREN --- ---
    btw. je nejaka moznost zachranit a uchovat semena fazoli, kdyz na kericku ani "tycce" jeste nejsou?? nejaka sance, ze by "dosly"? tusim odpoved, ale tak nejak naivne doufam, ze by to jeste nejak slo...

    o vikendu jsem sklidila dyne, ktery byly nejzralejsi, s nejzaschlejsi stopkou - par jich tam zustalo, ale na ctvrtek v predpovedi vidim -1: jsou pak uz k nepouziti nebo neuskladneni, ale konzumovat se jeste daj??
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    nojo, mrzne az prasti. ten prechod je nejakej moc rychlej. rano jak jde clovek krmit v trenyrkach tak to je des.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    u nas pomrzly dynovite, takze podzim je definitivne tady. loni jsme meli dyne jeste v pulce rijna .)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VEVER: TBC: KLATIC: SOLEI: moc vam vsem dekuju, budem teda sklizet. Diky i za tipy na zpracovani....
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BEBERA: Pokud jsou u vás mrazy, tak není na co čekat, v bedýnkách nedojdou, mráz jejich destrukci ještě urychlil, takže ačkoli by za jiných okolností chvilku v bedýnákách vydržely (švestky, ale nemají schopnost "dojít") tak teď půjdou do čerta okamžitě. Jestli jsou opravdu moc kyselé, tak na povidla to sice nebude, ale pár možností jak to vylepšit by ještě bylo - marmeláda z pečených švestek, sušit (před sušením na minutu namočit do horké vody ve které bude cukr a citronová šťáva), udělat kompot atd. udělej si pyré, zavař ho a máš pro děti na zimu "svařák" (horká švestka nebo hruška se skořicí a hřebíčkem).
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    TBC: ulozeny v bedynkach nekolik dni zacinaj hrozne plesnivet.....ale treba zmrazeny na kolac atd nevadej ani kysely
    TBC
    TBC --- ---
    BEBERA: sklizeli jsme svestky minuly a tenhle tyden asi v podobnem podnebi co je mas ty (krystofovo udoli) a ikdyz byly zraly jen tak na 80 procent, zadnej problem - a nechat je dva tri dny sklizeny v bedinkach a pak zpracovat a zadnej problem... (povidla, zmrazit, a v nejhostim vypalit - jak radi KLATIC :o)) ale ja jsem taky abstinent, tak hledam jiny moznosti...)
    VEVER
    VEVER --- ---
    BEBERA: Když se to rozvaří a osladí tak to půjde. Nebo třeba pečený čaj by z toho mohla být dobrý.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    SOLEI: aha :( dik...Moc jsi me nepotesil, jsou ještě tvrde a kysele...
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BEBERA: Ne a ne, co nejrychleji sundat a zpracovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam