• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    ANABEL_LEE: A jak šalvěj používáš? Já jen po kouskách, do italských, k masu, do mletého... Pěkně roste, ale nikdy jí nepostřebuju ani čtvrt.
    KUATO
    KUATO --- ---
    FUNTL: imho naopak - muzes deti vest tak, aby pochopily, ze tohle je normalni (suseni ruznych bylinek), a i aby se na takovych pracech podilely (v primerenem veku).
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    KUATO: Nepodařilo se mi dosáhnout vůně jako u bazalky z obchodu a to jinak bývají domácí sušené bylinky výrazně lepší...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: taky jsem loni susila a slo to, ovsem letos mam prd :)

    FUNTL: susi se na pude neb spejcharku, ni .) proste to tam zaves a za mesic to das do sklenicek .)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ANABEL_LEE: JANYNA: hm, jsem tedy trochu nalomena. Ja mam radsi vec vyridit jednou provzdy, at se ten proces pak nejak neprerusi a nezvrati. Suseni ve me vzbuzuje predstavu, ze se nam po dome budou tri tydny povalovat schnouci byliny, ktere budou deti postupne odnaset na tajna mista, destruovat, pripadne jejich pomoci nejak zaludne jinak skodit (tymian v bubnu pracky, medunka v pianu a tak). Ale asi to tedy zkusim, je fakt, ze mrazak mam taky docela napraskany.
    KUATO
    KUATO --- ---
    nechapu co si stezujete, my bazalku normalne susime a pak skladujeme ve sklenici. netvrdim, ze si zachova kdovijakou vuni (i kdyz po otevreni sklinky to samozrejme voni), ale aroma po pridani do caje nebo ruznych omacek to rozhodne ma :o).
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ja mam nejradeji salvej, a tu teda jako jedinou mrazim, ji to jde dobre
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Raději mám kopr, ale letos slimáky nepřežil ani jediný.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    Chm, chm, tak asi nejlépe ten olej... Bazalka je prostě potvora.
    KAREN
    KAREN --- ---
    JANYNA: SOLEI: já dala bazalku jednou zmrazit, a když jsem ji chtěla použít, vznikla mi z toho taková černá ošklivá věc./
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    JANYNA: Mražená bazalka je hnusná a navíc ji to znehodnotí (má moc jemné listy, zmrazit se dají tužší bylinky jako kopr, tymián atd.) a po sušení taky není nic moc, to už je snad lepší tu sušenou kupovat. Nejrozumnější způsob jak skladovat bazalku je nařezat na kousky, zalít olivovým olejem (jemně míchat aby se vyhnaly bublinky) a sklenici mít schovanou v lednici.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    FUNTL: mrazeni je ok, ale trochu energeticky narocne, suseni je rozhodne ekologistejsi i ekonomictejsi .)
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    FUNTL: Já tedy většinu suším. Vevnitř, někde v rohu, aby nebyly přímo na slunci. Jen tak, při pokojové teplotě. Bazalku rozhodně mrazím, nepodařilo se mi ji nikdy nasušit tak, aby aspoň trochu voněla.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    jeste k te zachrane plodin ze zahrady driv nez to pomrzne - co delate s bylinkami? Nam se konecne od jarniho vysazeni rozbujely, a nez jsem se stacila rozkoukat, tak uz je zas cas to osmikat, nez to pomrzne. Na suseni jsem trochu lina, co takhle mrazeni, je to plnohodnotna varianta?
    Jedna se o tymian, oregano, saturejku, bazalku a more medunky (tu bych tedy nemrazila, ale neni na suseni zas trochu pozde?).
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: presne tak. dame je do lednicky a tam vydrzi ze dva tydny urco. takze na dvakrat trikrat hutna polivka, nebo nejaka fazolova kase. susit nesusime. slusna fazole uschne sama kdyz dozraje :o)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KUATO: ok, takze nezraly na rychlejsi spotrebu? nebo pak neco i susis? z nasich fazoli by to byla asi superhutna polivka)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: jj uz to neni na pyzamo
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: nezrale lusteniny muzes normalne v kuchyni pouzivat. my po sklizeni udelame vzdycky hutnou polivku ze vsech nedozralych fazoli..
    KAREN
    KAREN --- ---
    SOLEI: protoze je to na chate a o vikendu byly spis zluty nez oranzovy - a budu tam zas az o vikendu.

    jo, zkousela jsem jednu kerickovou (na jedny rostline jsem si nechala lusky na semeno) a fazole jsou pekne velky, ale svetly, "voskovy", jak pises. z tycek bych taky rada hlavne semena, ale klidne si necim z toho prilepsim k jidlu, ale zdalo se mi, ze je to na konzumaci malo zraly.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KAREN:
    Odpovědi znáš - dýně můžeš sklidit kdykoliv nemusíš čekat na zasušení, u tykvovitých funguje princip, že pokud sklízíš menší a dříve tím více jich rostlina nasadí. Prošlá mrazem se jíst dá, ale proč ji tam nechávat? Jestli máš čas tak je skliď teď protože až ti do nich naprší tak dřív zhnijou.
    S fazolema to máš špatné.... nějaká dormance tam je, ale co si představuješ pod tím "ještě nejsou" jsou ještě hodně měkké(mléčná nebo vosková zralost)? to se sklidit a sníst dá. Pokud čekáš až budou tvrdé jako broky protože chceš aby ti příští rok vyklíčily, tak je klidně ještě nějakou dobu na keříčku nech, rostlina se přednostně snaží zachránit před nepřízní semena, takže ještě trošku dojdou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam