• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: to teda, to kontrolovany osivo je kolikrat uplne nefunkcni treba u me v tom klimatu co tu mam. kdybych nedostal nejaky seminka od kamarada tak treba kopr nemam vubec. holt proto razim ze lokalni je lepsi. a proti kontrole nejsem. ale rozumny kontrole. lepsi je naucit lidi aby vedeli jak poznat choroby a nesirili to dal nez ze to dostane nejaka firma na starost, ktera zavede standard a ja se potom tady vzteknu pac mi nic nevyjede jak to bude choulostivy. nemluve o chutnosti. dneska je treba zelenina slechtena na vzhled ale na chut uz jaksi se nepamatuje.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SOLEI: ale po dobu, kdy tam nemuzes pestovat treba brambory - jaky je duvod tam nepestovat obili, mak ci dalsi plodiny?
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KUATO: Napadeni karantennimi patogeny se resi uvedenim do klidu, v pripade hadatek je to sedm let. To dokaze zemedelce zlikvidovat. A asi vsichni vime jake maji dnes problemy vinari, jen proto ze dovezli z ameriky tamni revu.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KUATO: Slysel jsi nekdy o stoletych pokusech ( ktere obchazely i Hitlerova vojska aby je neponicily) a odrudovych bankach? Z neceho se ty hybridy musi krizit ony samy se nemnozi protoze jejich potomci si nezachovavaji vlastnosti rodicu, to umi jen ciste linie. Prave to predavani mezi malymi pestiteli tu druhovou pestrost v komoditach obilnin nici. Vyjimkou je zelenina a ovoce, takovy car alexandr nebo zlata reneta je vzacnost, ale tohle tou vyhlaskou oheozano neni
    KUATO
    KUATO --- ---
    SOLEI: cim si zlikviduje pole? ono uz se to nekdy stalo? jak se to resilo? plosnym opakovanym postrikem round-upem? vybagrovanim "znicene" zeminy a nahrazeni jinou? nebo max tim, ze tam par let jednu konkretni plodinu (nebo skupinu plodin - jako treba kostaloviny) nemohli pestovat? celou historii zemedelceni lidstva se vse pytlikovalo poloamatersky. teprve od druhe poloviny 20. stoleti se muzeme bavit o nejakem profi-pristupu a velkych lanech. a toto prislo ruku v ruce se zestatnovanim na vychode a kumulaci kapitalu na zapade.

    ja se u tohohle "profi" pristupu obavam zejmena toho, ze by mohlo dojit k likvidaci mnoha odrud, ktere kratkodobe nebudou v mode. predstav si, ze by se zacaly prodavat jen treba hybridy rostlin - z tech uz by sis ani sve seminka nemohl ziskat. pritom semenareni mnoha rostlin jako korenova zelenina, lusteniny apod je velice jednoduche a prida to zahradniceni urcity smrnc :o). a kdyz se ti stane, ze ti z kupnych semen nevyleze opakovane mrkev nebo petrzel ci repa, tak clovek kolikrat zjisti, ze semenareni neni tak spatny napad.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    OGMIOS: Certifikovaný osivo je kontrolované a je pravděpodobně v mnohem lepším stavu, než to co dostaneš od Tóny souseda. Šance, že budeš mít do pšenice přimíchané loňské žito, že v tom budou viry atd. je prostě minimální. Od toho jsou právě kontroly, aby bez pardónu poslali zásilku italských brambor zpátky z hranic hezky domů, protože v nich bylo háďátkou zhoubné a z toho by Honza co si tenhle kšeft domluvil časem moc radost neměl.
    Jestli si od sousedky donesu semínka papriky to nikoho netrápí. Důležité jsou tyhle obchůdky, kdy si člověk v dobré víře na trhu koupí od chlápka ve lněné zástěře pytel čehosi čím si na pár let zlikviduje pole.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LINKOS: zvaž taky růži svraskalou, u ní teda se vzrostlým plotem nemám osobní zkušenost (jsem ve stádiu sázení a pokusů vypěstovat si vlastní ze semen - potřebuju jich cca 100kusů), co jsem se dočetl a viděl na vlastní oči, tak by se měla dorůstat 1-2m do vyšky, já ji plánuju jako neprostupný bezůdržbový živý plot z jihovýhodní strany, viděl jsem ji ve městech sestřihanou tak na 50-70 cm a taky to nevypadalo ze, ale ten habr je jistota...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LINKOS: hustý a nízký, to právě doporučím ten habr, dá se to pěkně zkracovat a ohýbat ,-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KOCOURR: no byl by na vychodní straně zahrádky, takže spíše zakracovat, aby příliš nestínil. Ještě sem přemýšlel dát něco hustýho a nízkýho na jižní stranu, protože odtamtud dost fouka a je tam za loukou kopec, tak jako takovou zábranu proti mrazíkům , což nevím jestli by pomohlo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no jeste jednu k tem slivonim...potom co jsem se vloni nastehoval jsem byl nasranej kdyz mi nechtely dozrat 2 stromy slivoni/blum az to ve finale opadalo. no a letos to samy...ale letos jsem ze zoufalstvi pozrel zelenou blumu a svete div se..ja zjistil jakej to jsem debil kdyz jsem cekal az mi dozrajou a voni to jsou blumy co jsou zeleny ikdyz zraly. no holt jeste jsem to predtim nevidel a tak jsem cumel jako puk..budiz mi to ponaucenim :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SOLEI: a mi nerikej ze certifikovany osivo je bezchybny kdyz ho mas v kvantach kterejma sejes pole. navic dolni a horni lhota bude kousek od sebe tudiz druhy ktere se do osiva primichaji jsou maximalne lokalni druhy puvodni te oblasti a pokud se udrzuje i oblastni osivo tak to mas uz tuplem prizpusobeny dolni/horni lhote a ted ty vole je bac po hlave, zakaz jim to a prikaz jim pouzivat certifikovany osivo a nejlepe gmo. ja si myslim ze dobrejma umyslama jako jsou ty tvoje se dlazdi cesta do pekel. samozrejme mas pravdu ale to co rikas neni ten pravej duvod proc se to chce zavest.
    navic na to co rikas je lepsi osveta sedlaku o zavlecitelnosti skudcu ze zdroju nelokalnich a o rozpoznani teho na svem poli.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LINKOS: a jak velkej ho chceš mít? plánuješ ho udržovat/střihat nebo nechat volně růst?
    jinak naprosto souhlasím s tím habrem co doporučuje SCHWEPS, do udržovaného plotu lepší alternativu neznám, btw. další výhoda je, že většonou shazuje starý listí až na jaře když začne pučet
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BRT: Já s tím souhlasím, malí drobní pěstitelé a běžná populace tímto způsobem šíří choroby a zavlékají infekci (a to často i karanténní škůdce - viz háďátka na bramborách) i do dosud čistých oblastí. K žádnému omezení přístupu k osivům nedojde, celosvětově je dostupné certifikované osivo a ani zahraniční producenti nemají problém posílat do evropy malé množství a druhy, které od např. českých pěstitelů neseženeš.
    Tohle je vyloženě opatření proti tomu, aby Tóna z Horní Lhoty dal za prase hromádku žita Břeťovi z Dolní Lhoty a tím zavlekl do Dolní Lhoty koukol.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    LINKOS: na živý plot určitě habr, roste rychle a když ti to v zimě okousají srnky, tak se jenom zahustí. Mě to funguje dobře.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MRNOUS: mrazu bych se nebál, roste v dost chladných oblastech. Co se týče sklizně, velkopěstitelé osekávají celé větve, ty pak zmrazí a kuličky z nich ohlepou/oberou. Akorát myslím, že další rok se slzeň dělá na jiných keřích a osekaný strom plodí až obrok. Nebo máte někdo jiné zkušenosti?

    Chci se zeptat co by ste doporučili na živý plot? Zatím jen vím, že určitě nechci tůje. :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: mame v rosti na zahradce nejakou planou svestku, vubec nevim, co to je - nejakej pozustatek zrejme. jinak ve vzdalenejsim okoli jsou ruzny "spendliky" apod. dik za rady!.)
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    když už se tady bavíte o tom rakytníku - uvažoval jsem, že bycho ho vysadil mojí babičce na chalupu, ale dočetl jsem se, že se prej blbě sklízí? a taky si nejsem jistej, jestli mu nevadí moc zima (babi ma sice chalupu v relativne nízké nadmořské výšce, ale u pastviny u lesa a děsně tam táhne a mrzne)
    KUATO
    KUATO --- ---
    BLANITCHKA: no ono to c-cko imho zase tak rychle na horkost nezdechne. navic ta ledova kostka nez se rozpusti, tak hnedle o 10 stupnu hrnek zchladi. navic, stejne jako u medu, neni treba to hazet do vreleho caje, ale muze se par minut pockat :o).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    a v mrazaku C-cko nedegraduje? taky ne?
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KUATO: právě řeším, že mi přijde škoda ztartit vitamin C tím, že to nasypu do horkého čaje. Jinak jsem udělala to samé- mrazicí pytlíky a piju to naředěnené s vodou a trochou medu na studeno.

    K výrobě marmelád a sirupů jsem se zatím nedostala. Jsem u teoretické přípravy- tzn. čtení knih a webu :) Praxe čeká na příští rok
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam