• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: ja nevidim svet tak cernobile jako Ogmios. jako je pekne, ze chci hospodarit nekompromisne "postaru" (ostatne ne vsechno postaru je rozumne), ale kdyz se diky tomu stanu nekonkurenceschopny a chcipnu hlady, tak tim nikomu nepomuzu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: prave ze existujou veci, ktere mohou mit ambivalentni ucinky, tak me zajima, co si o nich mysli ostatni.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: ze bych se spletl? copak nevis jaky je rozdil mezi vecma ktery nacpes do pudy a ty tu pudu znicej a vecma ktery ji pomuzou a puda bude zdrava a urodna a zustane tak i pro pristi generace?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SCHWEPZ: oni je vseobecny vyraz pro smerovani tohoto konzumniho sveta. a to ze te nenuti drab neznamena ze jsi svobodny. protoze jen co se narodis tak jsi vlastne vazalem statu a budes platit dokud neumres a kdyz ne tak te semelou. ano, muzes delat veci stranou a doufat ze te nechaj napokoji, ale i tak jsi porad majetkem. a pokud se pletu tak mi prosimte rekni jak se vymanit ze statni prislusnosti, placeni dani, placeni pojisteni a i presto mit luxus bydlet a obdelavat kousicek zeme odkud me nikdo nebude vyhanet a nebude mi rikat ze mi nepatri a nebo nebude po me chtit abych nejdriv zaplatil nez tam budu chtit neco delat. ja vim mzues protiargumentovat ze ja si potrebuju tohle vsechno platit a byt zapojeny do systemu a byt takzvane bezpecnya zaopatreny..ale to je iluze, to neni svoboda.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: hm, asi nerozumim reci tveho kmene
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: ano hrotis to pac vis jak se veci maj :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: ja to nemam hrotit? prakticke otazky jsou hroceni, zatimco veseni na lampy je v poradku, jo?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OGMIOS: Kdo "oni"? Já mám pocit, že žijeme v dějinném období, kde mě například dráb nenutí jít pracovat na panské pole, kde malá děcka nedělají 14hod. ve fabrice (v Číně občas ano) ...a přes všechen "bordel", který vyvěrá z lidských povah a slabostí je míra osobní svobody bezprecedentní.

    Nikdo tě nenutí jíst sračky, pozemek s chatou si kup a začni pracovat a pěstovat! Nebo tě baví plkat ve virtuálním světě? Je to jednoduší, že ,)

    Myslíš, že obilí, které sklízí kombajn ("jelikoz to bude prumyslove") ve velkém je otrávené a kdo jí chleba bude prolezlej hnilobou a nemocnej? A proč by "oni" ničili moji půdu? Já do svého pole zaorávám kompost, hnůj od ovcí, koz..králičí bobky se slámou...a plodí nám to dobře. Střídám plodiny. Funguje to. Myslím, že valná většina tvých tvrzení jsou hraniční a nekonkrétní ("oni"), ale chápu tvé rozhořčení.

    Rozhodně nežijeme v nejlepším ze všech možných světů, jak říkal Panglos (tedy filosof Leibniz) ve Voltairově slavném románu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: nehrot to ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SCHWEPZ: jenze nas civilizacni okruh je ten hlavni kterej podporuje tuhle konzumne materialni honbu za zvysovanim zisku.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: ja myslim ze se shodneme v tom, ze pudni eroze, ubytek organicke hmoty v ni atd. jsou opravdu palcive problemy. Ale treba ten vapenec je kolikrat v pude a ani ho tam nepridavas (jako u nas napriklad), dela ti nejakou pudni reakci a rostliny neprosperujou, nebo hynou. Muzes pak treba pridat raselinu? Popel ze dreva?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OGMIOS: "navic hlad neni, lidi se maj jak prasata v zite".
    To platí v našem civilizačním okruhu. Ale musíš přemýšlet globálně (a ideálně jednat lokálně). Pokud bude třeba neúroda v Číně, nakoupí Čína odjinud, což rozkolísá ceny základních komodit, jako rýže, kukuřice, pšenice.

    Také dnes zemře hladem 15 tisíc dětí - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/clanek.phtml?id=144060
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SCHWEPZ: omly. lidi se stanou vic a vic zavisli na prumyslove vyrobe potravin, jelikoz to bude prumyslove tak to budou sracky, otravej te, oslabej te, budes prolezlej hnilobou a budes se muset z toho lecit. zaroven ti znicej pudu takze nebudes mit kde sam pestovat. navic te budou omezovat. nebudou chtit abys vybocoval z davu otroku pac svobodni lide se nedaji ovladat. a jak se vymanis z takovehoto Orwelovsko/Dickovskeho sveta? krvave a nebo s uvedomenim? ja verim ze dav je dav a davove silenstvi schova vsemozny zverstva.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ANABEL_LEE: to ja ti nevim. zrovna dneska jsem videl tu klasiku obrazek z demonstrace s transparentem to bomb for peace is like fucking for virginity. takze to ze akutne zaplacnes hlad tim ze otravis pudu, znicis zivot v ni a potazmo i zprostredkovane otravis ty lidi co to snedeja nebo jim zadelas na rakovinu. tak to je vlastne uplne stejny. proste fuckign for virginity. a navic hlad neni, lidi se maj jak prasata v zite a jen chamtivost nam neda spat.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OGMIOS: krvavá očista nebude není jediné možné řešení - dost možná obyvatelstvo socio-ekonomické proměny (doporučuji: http://www.kosmas.cz/knihy/176087/tri-svice-za-budoucnost/) přimějí ke změně životního stylu a ke skromnosti a k efektivnosti využívání zdrojů a darů Země. Postupné zdražování potravin - a očeklávám v dekádě tak o 1/3 - a tedy i pokles životní úrovně bude znamenat mimojiné i to, že se jídlo nebude tolik vyhazovat a supermarkety nebudou nakupovat tolik (vyhazují tuny) a půda se stane znovu vzácnou komoditou a nastane návrat k větší míře samo-zásobitelství - na úrovni jedinců, komunit i státu. Dovážené zboží bude dražší.

    Když to shrnu: většina lidí nemyslí eticky, nebo ekologicky (oikos-logos), ale ekonomicky (oikos-nomos, počítají :) K více udržitelnému a ekologickému jednání je lze přimět i zdražením (fosilní paliva, omezenost zdrojů, etc. atp.), nemusíš je věšet a masakrovat. Třeba ti jednou dojde, že všechny ty gilotiny a věšení lidstvo nikam neposunuli, i přesto, že plamení řečníci slibovali nový řád, nového člověka a více cností a mravu v denním životě.

    OGMIOS: to jsou ale samé floskule co píšeš :)
    Chemie - jasný, průmyslová hnojiva ničí půdní edafon, to ví každý. Ale je chemie i bio-hnojivo, vápno, nebo co já vím...močůvka? Všechno je chemie! :) Co to znamená "honíš se za ziskem" - když sázím brambor a ohýbám hřbet /dělal si to někdy?/, tak bych rád svou odměnu, zisk. Honím se za ním? Spíše zvolna kráčím, krok za krokem - pokrok :) A navíc v tom hraje roli slunce, déšť, vítr, půda ..

    Takže si názorně ukázal, že ta hranice samozřejmě nemá ostré kontury. O věšení tu padlo od jiného ID ("já bych věsěl. Lety ověřená metoda."). A co se týče vzdělávání? Je to téma, které jsem studoval a mohu ti říct, že můj tzv. pedagogický optimismus díky praxi trochu poklesl. Ale jistě, máš pravdu, většina utrpení vzniká z nevědomosti a postoje ignorance (avidjá), to už říkal Buddha Gautama ,-)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: nj, a co kdyz ta honba za "ziskem" bude v dusledku nejakeho hladomoru, tedy bude treba nasytit vice lidi a proto se bude zdat, ze pouziti umelych hnojiv muze zachranit nejake lidske zivoty, protoze vynos holt bude daleko vetsi... co pak? jasne, ted tu hlad neni, ale to neznamena, ze nemuzou prijit hubena leta. Co treba drceny vapenec, je to prirodni hnojivo, nebo umele?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    SCHWEPZ: hranice je jasne dana. chemie vcelku skodi pude a zivotu v ni a kolem. at uz primo nebo zprostredkovane. pokud se honis jen za ziskem a je ti jedno ze nicis tak to je ta hranice. ale nevim jak jste se dostali k tomu ze by se za to melo veset. ba prave naopak. takovej clovek by se mel vzit a zacit vzdelavat a pomoct mu. neb to ze nema vztah prameni z toho ze nemel v zivote moznost si takovy vztah vytvorit a nemel spravne prostredi k tomu takovy vztah pochopit. slunce v dusi panove a opratky zahodte ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: neboj nebude..pac tady se jeste nejakou dobu bude krast a plundrovat a otravovat az se neco zlomi a bude krvava ocista jak pise wamp_elf...je jedno jestli za 10, 100 ci 300 let.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: presne tak, jak historie ukazala, vselijaci vychcalci a havet nemala rada prida ruku k dilu - tu zbaviti se nepohodlneho souseda, tu neoblibeneho "podnikatele" jehoz ruce uspesneji vedou vlastni hospodarstvi nez ruce vychcalkovy, jez hospodariti casto umi hlavne hubou, a uvolneny majetek jiste nenechame lezet ladem... ja jsem veru rad, ze vznesenymi slovy ohanejici se chatra v dohledne dobe nebude mit moznost vynaset soudy nad tim, kdo je spravny zemedelec a kdo by mel radeji viset.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    OGMIOS: a mohu se zeptat, kde jde ta hranice mezi člověkem, který má/nemá vztah k půdě a jak by se to prokazovalo?
    Použití jiného hnojiva než kompostu/živočišných výkalů už by byl ne-vztah? Nebo orba pomocí mechanizace?

    Uvědomuješ si, že díky takovým návrhům, jaké si tu předvedl, se rozhojňovalo utrpení?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam