• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: nemel bys nejaky fotky? mam z toho takovej... osvezujici pocit.))
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KOCOURR: Tekoucí voda na pozemku je poklad
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DENDROBATA: taky myslím že to bylo nedostatkem kyslíku, ale ryby to přežili v pohodě a co se ochladilo, tak už i ty raci přestaly vylejzat na břeh, za těch několik let co je tam mám sem něco podobnýho pozoroval prvně...ono je to taky tím, že je to mladej rybník a olše kolem jsou rok od roku větší a tím pádem víc listí (i z toho důvodu budu v zimě prořezávat), jinak voda mi tam kvůli okysličení padá z výšky cca půl metru z jednoho přítoku (když je suchý léto, tak na podzim už neteče) a z druhýho asi z výšky 20 cm (teče celoročně), líp už to kvůli terénu a místním podmínkám vymyslet nejde, jedině nějaký čerpadlo, ale do toho se mi určitě jít nechce...naštěstí jsem loni udělal druhej rybník pro pstruhy, kde to ty raci v pohodě rozdejchaly, jinak bych býval přišel o většinu populace, což by bylo rozhodně škoda...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KOCOURR: Chováš raky jo? :) respekt .. No on ten rozklad listí odebíra z vody kyslík tak jestli by tomu priste nepomohlo okysličení prouděním, nejaký vodopádek :)?

    Ještě k tomu listí, pod lískou například přezimují nosatci a hrabání omezí jejich výskyt a tedy červivost oříšků v příštím roce, slepice tomu taky pomůžou :)
    ROGER_WILCO: A samozřejmě kompostovat uvnitř hromady kde jsou ty teploty vyšší .. ideál ale nedostižný :)
    OGMIOS: To je trosku boj s vetrnými mlýny ne?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    on listí je někdy pěkná svin*, mě se letos u rybníka stalo to, že mi během týdne opadalo všechno listí najednou a tak trochu mi to "otrávilo" vodu, že mi z toho začaly raci vylejzat ven z vody + klasický podzimní uhnívání leknínů, rákosu a dalších travin a na račí katastrofu zaděláno... (většinu jsem zachránil, ale pár jich to nerozdejchalo)

    jinak já listí nehrabu, přijde mi to jako zbytečná práce, když to co po zimně zůstane shrabu s prvním sekáním trávy...navíc je to mulč na zimu bez práce ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    coz mi pripomina ze musim shrabat listi pod liskou nez mi zase znici travu co sem tam letos vysel :D
    KUATO
    KUATO --- ---
    ROGER_WILCO: ale pod listim trava roste. akorat je rozdil, jestli je toho listi par centimentru, a nebo pulmetrova zavej.
    ROGER_WILCO
    ROGER_WILCO --- ---
    díky všem za odpovědi ohledně listí..

    VEVER: tohle platí hlavně pro akát

    KUATO: taky se řiká, že listí chrání život pod nim, při tlení vzniká trochu teplejší mikroklima. ale co argumenty, že pod listim pak neroste tráva?


    KAREN: hlavně asi pro sebe, nemam to moc vyjasněný. napadá mě spousta argumentů pro i proti, ale praktická zkušenost chybí. jde mi hlavně jestli pod tim přežije trávník (což je taky takovej buržoázní přežitek, ale co ;). když se člověk prijde v listnatym lese, tak je tam většinou vrstva listí celej rok a spíš specializovaný bylinky. zas v ovocnejch sadech tráva bují dost.

    KAREN: někdo doporučuje nechávat i starý větve na stomech, jako ukryt pro ruzný hmyz.
    DENDROBATA: nojo choroby, taky častej argument pro hrabání
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    ZATAMOKO: Ohledne zkusenosti mám jen tu, že pokles substrátu byl za jednu sezonu cca 10cm cili az 30%, nutno dosypávat kompost .. Srovnání různých rozměrů zahonu nemam. Kromě výšky hraje roli i šířka, tedy celý průřez záhonu.

    Dle zasad kompostováni v pásovych hromadách by měla být výška hromady 40-50% šířky coz pri šířce záhonu 1,5m bude kolem 0,7m.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    DENDROBATA: u vyvýšeného záhonu snad jde nejen o ohraničení, ale i o samozáhřevnost a uvolňování živin z rozkládající se organické hmoty v jeho útrobách.

    K dispozici mám krajiny a lískový pruty, takže stavět můžu jak potřebuju.
    Organické hmoty mám taky dostatek.

    Tak mi šlo hlavně o zkušenosti s výškou s ohledem na tu bioreaktorovou funkci :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    ZATAMOKO: Výška bude daná množstvím a velikostí materiálu který máš ke stavbě k dispozici, doma máme vyvýšené záhony na šířku nehraněného borovicového prkna cca 20-25 cm s tím, že jsem je zakládal na hloubku rýče, dolů odpadní dřevo, hlínu z drnů pak nahoru. Viceméně slouží hlavně jako ohraničení a ochrana proti pronikání trávy do záhonu. Dokážu si představit že důchodce ocení záhon i těch 80cm kvůli zohýbání. 40cm bude dle mně dostatečných ale vycházel bych z toho co máš k dispozici - trámy, prkna, kámen ..
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Pěstujete někdo na vyvýšených záhonech?
    Dojednal jsem si koňský hnůj. Všude kolem mám spoustu organické hmoty, tak bych to rád zkusil.
    Půdu na zahradě mám sice odpočatou (posledních cca 30-40 let zde byl jen trávník), ale poměrně težkou.

    Zajímají mě zkušenosti s výškou záhonů. Udává se 15-80 cm, což je trochu moc velký rozptyl :)
    Jaká výška se vám osvědčila?

    Případné vysychání neřeším (sběr dešťovky + diy kapková automatická závlaha).
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Z e-mailu:

    „Semínková petice“

    Zdravím vás všechny s cílem uklidnit rozbouřené emoce kolem tzv. Semínkového nařízení. Minulý týden jsem využila příležitosti setkat se s europoslancem Dr. Pocem na besedě u kulatého stolu, kam byly kromě šlechtitelů pozvany i nevládky (s Margit Slimákovou jsme tedy diskutovaly za ně). Závěr: oproti původním našim zákonům má v navrhovaném nařízení dojít k uvolnění, aby se vytvořil prostor pro malopěstitele včetně permakulturních, se kterými se počítá tak trochu jako s pojistkou do nejisté budoucnosti pro případ selhání klasických vyšlechtěných odrůd!!! Český text návrhu nařízení viz http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2013:0262:FIN:CS:PDF

    I když emocemi nabitá petice, která do konce října kolovala, nebyla rozhodně založená na pravdě, udělala svoji službu, dala najevo, že s organickým zemědělstvím a dalšími alternativami je dobré počítat. Myslím, že tyto názory zohlednil i předseda Evropské komise za naši republiku Ladislav Miko, který je podle mne důvěryhodnou osobností. Celou besedu zapisoval Jirka Guth ze Strany zelených, proto přeposílám odkaz na jeho blog (http://guth.cz/blog.shtml?x=2392289), kde se můžete dočíst podrobnosti. Dole je i popsána možnost podávání pozměňovacích návrhů do 5.12.2013, tak to zvažte, ale doporučuji se napřed s tím výchozím návrhem podrobně seznámit a jasně formulovat, jaký konkrétní bod návrhu vám vadí a čím ho nahradit. Oficiální zápis jsem ještě nedostala, pokud by měl někdo o něj zájem, ráda přepošlu.

    Přeji pohodový podzim,

    Hela Vlašínová
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: nas kompost je dve ohrady vedle sebe o rozmerech cca 1.7x1.7x1m kazda plus kupa vedle, tedy az do podzimu peru do prvni ohrady, druha a treti odpociva, na podzim (pred prisunem nejvetsi kupy) treti pouziju jako hnojivo a prehazu z prvnich dvou o ohradu dal. tedy dostatecna kupa matrose by nemel byt problem :o)

    tady mam jednu starou fotku, nez jsem zavedl treti kupu pred ohrazenim na prave strane (pac jsem zjistil, ze rok stary kompost je malo). takze tedka je to uz ve tvaru L.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: zneutralizujou ale prej jen kdyz mas dostatecny mnozstvi aby se tam udelala dobra teplota...ma to bejt asi kubik kompostovyho materialu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    DENDROBATA: ja to do kompostu davam uz nekolik let a nepozoruju, ze by to nejak menilo vlastnosti k horsimu. ostatne i kupa listi kdyz zetli, tak z ni zbyde jen mala hromadka. co jsem cetl, tak v prubehu kompostovani se zneutralizujou i ruzne jedovate latky, takze si myslim, ze si to poradi i s oresakovym listim.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak neco to oresakovy listi musi mit do sebe kdyz se to pouziva treba proti blecham :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    ROGER_WILCO: Hrabanim listí a shnilych plodu se daji částečně eliminovat houbové choroby např u jabloni, hrusni.. Ale popravdě, doma to neděláme, je tolik důležitější práce :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    MRNOUS: Je to tak. Oresakovym listím se dá mulcovat tam kde nechceme aby nám něco rostlo. Chodníky, špatně udržovatelna mista. No a mne pod oresakem bez problému prosperuje Kopřiva. Byl bych opatrný s přidáváním oresakoveho listí do kompostu i kdyz ty juglony mají zřejmě též nejaký poločas rozpadu. No a to ze mám jeden kompost pod oresakem je daný tím ze tam proste před lety nejaký oříšek zapadl a vyklicil, dává docela slušné polopapíraky tak jej tam nechávám.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    no já bych vám doporučil (i když jsem zatím čistě teoretik) nejdřív si dohledat informace o alelopatii ořešáku (který vylučuje juglony, a tím brání některým rostlinám v růstu), než začnete v praxi experimentovat, co vám pod ořešákem nebo ořešákovým listím poroste a co ne :)

    v nějaké knížce (ale ted si nevzpomenu ve které, ani zda nebyla pouze anglicky) byl seznam rostlin, kterým to nevadí, ale teď narychlo to nemůžu najít ..
    KUATO
    KUATO --- ---
    THEO_PHIL: to by jiste stalo za zkousku :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam