• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: my mame ve sklepe jeste asi 11 dyni, tak ti muzu jednu prenechat, v Brne. jsou teda kupovany z trhu.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: rád ti pošlu brachu, nahoď adresu do pošty. Mám i bublinkovou obálku, můžeš si večer na zápraží, až budou semena v zemi, vypráskat bublinky ,)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    tak o hokaido bych měl taky zájem...Brno/okolí Žďáru nad Sázavou, kdyby měl někdo navíc...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    a kdyz by nekdo z vas mel tyhle seminka v Libereckym kraji tak bych taky bral
    KUATO
    KUATO --- ---
    kdyby mel nekdo nejake seminka hokaid navic, rad se necham obdarovat :o)
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    KAREN: můžu ti poslat Echinops ritro subsp. ruthenicus a Echinops sphaerocephalus. Nahoď celej seznam, co potřebuješ, třeba budu mít eště něco ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KAREN: Pastinák mám vlastní osivo puvodem z Francie odrůda Le Guernsey (muzu poslat v obalce)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: no kromě brokolice, která nejezdí formulí 1 (v dotyčnym "semenářství" mi říkali, že ne-hybridy nemívaj. možná je to nějaká moje umanutost, cojávim...), chci pro dekoraci máčku a bělotrn (měla jsem za to, že v tom stejnym obchodě to loni mívali, ale paní mi tam svorně tvrdily, že to chci obyčejný "štětky", který se po květinářstvích dobarvujou namodro, že nějaký modrý bodláky přece neexistujou...), pak jsem uvažovala o pastináku (ok, v našich podmínkách asi krapet scifi, ale když už jsem ten seznam osiva projížděla...) a pak už jen docela běžný věci...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Tu sem našel nějaké recept na výrobu etanolu z topinambur, jsem to proletěl očima a je to ale jakási věda, rozkládají inulín na nižší cukry kys. sírovou a poté se zas neutralizuje hydroxidem .. no říkám, jakási věda :)


    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    to mi je jasny zas takovej amater nejsem, zavaruji pravidelne ruzne veci.ale stejne mne na tom rceptu chubi proste doba zavarovani. aby to nebylo bahno ci tak, ja to skusim na 15 minut a uvidim.....to mi prijde optimalni cas.
    KUATO
    KUATO --- ---
    DRUDRIGER2: akorat mysli na to, ze kdyz neco zavaris (kor veci jako okurky ve sladkokyselym nalevu, kde je hodne ingredienci), tak to chce nechat idealne par tydnu ulezet, nez se vsechny ty prisady radne vyluhujou a promisi a prosaknou do tech zavarenych plodu. jakoze si umim predstavit, ze kdyz to clovek vyzkousi dva dny po zavareni, tak chut hnusna, ale za dva mesice uz to bude jina liga :o)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    Další recepty z topinambur
    http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2007092103
    a
    Biozahrada • Recepty na topinambury : Recepty z planých a netradičních rostlin - podle druhu rostliny
    http://diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=27&t=395
    uz jsem kontaktoval tu jednu pani Ivanu ohledne rozsireni info o tom receptu. a to hlavne jak dlouho konzervovat, aby s toho nebyla kase a nebo nebyli zase moc tvrde....jinak ten recept vypada dobre.
    topinambur jinak ziskal tendle rok u mne zelenina roku, polivka z nej je fakt vitecna. delavam si este salapaty a sem spokojenej, dobra informace je ze pri vareni je dobre pridavat kurkumu je to dobre proti nadymani.
    kopu lidi se stezuje na prehnaky v kalhotech, mne se to este nestalo teda...
    u nas prave moc okurky a podobne veci nerostou tak potrebuji neco kyseleho co bych nakladal a pak to mnel jako kyselou prilohu k jidlum abych nekupoval okurky ve sklenici....
    recept kdyz to vyjde zverejnim a nebo mne otravujte.chystam se na to na velikonoce na to zavarovani. Tak pak stejne jednu sklenici otevru abych vedel co sem to stvoril......
    KUATO
    KUATO --- ---
    DRUDRIGER2: nikdy jsme nezkouseli, ale v kazdem pripade bys byl velmi laskav, kdybys pak nekam hodil vysledek (zda je to jedle). topinamburu mam doma tri prdele, ale ja to maximalne vzdycky na jare vyberu pro divocaky. letos to chci zkusit nakrouhat do becky, pry je z toho pitelny chlast. no kdyby nebyl, pouziju to na nejake tinktury, lihu neni nikdy dost :o).
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KAREN: a co prosímtě sháníš tak speciálního? abych se při jaru inspiroval ... :)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    chsytam se zavarovat topinambury na kyselo, mate nejake rady a tipy, nebo skousel ste to nekdo, nasel jsem velmi strohe recepty, ale chci zavarovat vetsi mnozstvi tak nechci udelat nejakou zasadnou chybu.vetsimmnozstvim myslim 10-20 sklenic....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MYKO: tak to asi bude dobry .)
    MYKO
    MYKO --- ---
    ANABEL_LEE: oni se tepelně upravujou i ty solený ;D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MYKO: noo, tak snad se nepo.. .)))) ja bych radsi tepelne upravovala .)
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: vsak pisu, ze tam chodivam - tam maj Semo, spoustu hybridu a nesehnala jsem, co jsem potrebovala.
    MYKO
    MYKO --- ---
    ANABEL_LEE: no já vim, ale pochybovači pochybovali ;) Ohledně salmonely - přebytky zkouším podle čínskýho receptu nakládat do silnýho solnýho roztoku, konzervujou se tim a po 50ti dnech by to měla být delikatesa. ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam