zdravím vespolek, budu sázet asi 25m divokého živého plotu a nějak mi dochází inspirace, co tam dát (již mám zasazeno na cca 120-ti metrech rakytníky, trnky, růže šípkové/svraskalé/dužnoplodé, asi 3 druhy hlohů, bez černý, ptačí zob, dříny, kalinu obecnou, tam kde nechci mít plot vysoký mám ostružiny.
Hlavním požadavkem který by měl plot splňovat je neprostupnost pro člověka a vysokou zvěř, co nejmíň práce s údržbou (všechny víše zmíněné keře mám v plánu stříhat jen prvních pár sezón, aby se už od spodu rozkošatěly a pak je nechát volně růst a zasahovat do jejich vývoje pokud možno vůbec) a samozřejmě aby rostliny v plotě plodili nějakou dobrotu buď pro mě nebo alespoň pro místní ptactvo/hmyz. Kvůli světlu tam zase nechci nic co by rostlo moc do výšky, ideální vzrůst tak 2-4m. Napadá Vás něco co by dobře prosperovalo v drsných podmínkách Vysočiny (700 mnm)?
Momentálně se přikláním k tomu, že tam dám asi ještě rakytníky a možná nějaký ten muchovník, ale u něj se obávám toho, že nebude dostatečně plnit funkci :"neprostupnosti", tzn. možná zkombinuji s mahónií nebo další ostružinou..ještě v tom nemám jasno...