• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    XAJA: no me prave zerou hlavne hrusky a to jeste na strome takze sklidim tak jednu dve hrusky ze 4 stromu.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    XAJA: kez by meli vsichni k srsnum takovy vztah.
    XAJA
    XAJA --- ---
    OGMIOS: tie tri roky sa u nás v dome nevyskytla jediná mucha, jediná mäsiarka, nič:) sad mám ďalej, obžieranie hrušiek som si nevšimla. na tie nám chodia hlavne osy. ale to sú zanedbateľné straty (5 obrovských stromov hrušiek, takže pár obžražých plodov prežijem:)
    XAJA
    XAJA --- ---
    mám kdesi aj lepšie fotky, ale našla som narýchlo len toto. je to v strešnom výklenku priamo nad vchodovými dverami.
    Picasa Web Albums - alica xxii - hniezdo2
    https://picasaweb.google.com/...491/Hniezdo2?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJOEzJ_Hi8rZCQ&feat=directlink

    sú to inak úžasné stavby, druhý rok bolo hniezdo najväčšie, malo na dĺžku takmer dva metre.

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    XAJA: to se nekdo ma, me srsni jen sezerou vsechny hrusky a much si ani nevsimnou...
    XAJA
    XAJA --- ---
    LA_PIOVRA: to ja viem, tanec smrti na jeseň bol vlastne jediný čas, kedy hrozilo nebezpečenstvo nechceného uštipnutia od nich.

    dokonca som niekde čítala, že kráľovná sa nevracia na to isté miesto. resp. že málokedy sa zjaví nové hniezdo na rovnakom mieste. no, boli u nás tri roky za sebou, možno už to bolo pridlho. stále sú niekde v blízkosti, prelietavajú tu, ale už to nie je také účinné:)

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DRUDRIGER2: on taky pouziva vetu "lidem nemuzes jen tak dat svobodu to nefunguje" pri nasich pivnich rozhovorech :D
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    XAJA: srsni s koncem podzimu umiraji a zustavaji jen matky. Ta tvoje zrejme nedokazala uspesne prezimovat.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KAREN: pokud mas jen jednu rostlinu, nebude to plodit. my to tak meli par let, nez nam nekdo rekl, ze se musi sadit u sebe vic rostlin a jeste odlisnych kultivaru. tak jsme dokoupili a dosadili a letos mame uz par plodu jak na te stare rostline, tak na tech mladych, i kdyz to neni kdovijak moc. predpokladam, ze se to casem zlepsi, az male porostou.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ANABEL_LEE: áno. mačka mi začala nosiť domov ulovené užovky. spravidla živé. do minulého roka som ich odnášala späť k potoku, ale nakoniec som ich začala nechávať na mieste. nejako sa na záhrade udomácnili a pozorujem rapídne zníženie stavu slizoňov:)

    ešte nalákať naspäť sršne, ktoré, keď nám tu po tri roky hniezdili priamo nad dverami, dokázali zlikvidovať všetky muchy a ostatné lietajúce otravy. ale teraz sa tu už dva roky nezahniezdili, neviem prečo.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    LITTLEPUNKK:
    prosimte, ty mi urcite odborne poradis s rizkovani zimolezu.ten co si tu sazel je peknej vzrostel dva sou. sem je tendle rok i pohnojil popelem a kompsotem poradnem. tak jak anto. kdy ted na jare nebo na podzim...rad se necham poucit mozna i jini.....
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    LITTLEPUNKK: ja to pouzivam, pac nemam moralku na to kazdorocne pestovat bez uspechu, a funguje to. akorat musis pravidelne a rovnomerne sypat. Taky se doporucuje pestovat ropuchy a uzovky, to tu mame taky. Indicti bezci pravda chybi, ale aspon uz mame slepice :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: tyyjo z jak staryho kere to mas? staras se o nej nejak specialne? mam zimolez kamcatskej asi druhej rok, a co jsem koukala nekdy predminulej vikend, bylo tam jen par zelenejch minisisticek...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Chtěl jsem napsat že zahrada jako ekosystém je složitá soustava vzájemně propojených dějů, do nich spadá výskyt člověka, i toho plzáka .. Kdyby nebyly supermarkety napraskany jidlem a náž život závisel na tom si vypěstujem, tak by člověk lítal v noci po zahradě s baterkou, nebo klidně sypal ten Feramol, páč by to byla otázka přežití a ne nějakého hobby pěstování si vlastní zeleniny .. Jo taky pěstuju, vice či méně úspěšně ale vidím tu širší souvislost než to že mi slimák sežral všecky dýně (ano i mně se to stalo před dvěma lety, 30 sazenic) Takže normálně nakupuji, podporuji lokály a pomalými krůčky se blížím jakemusi stavu kdy mám i nějaké vlastní produkty, ať už je to odkaz předku ve formě několika desitek ovocných stromů, nebo pár hektarů louky ..
    A pro potěchu oka přikládám foto prvního ovoce letošního roku :)


    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    ...ten nemaslug není moc učinney , chtěl jsem to taky zkusit ,ale po přečtení x zkušeností od lidí...za ty peníze žádney zázrak resp. těžko poznat pozitivní učinek.... spíš by mě zajímalo jaký máte zkušenosti s přípravkem NEUDORFF - Ferramol , přemejšlím že bych ho zkusil abych trochu eliminoval slizáky ještě předtím než pořídím běžce-časem ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Ty běžci fakt tu slimáčí komunitu decimují dost, pokud je někdo nemůže mít, tak bych se na takové to pěstování zeleniny v zoně 2. a dál vykašlal (ono takový zoraný pole 50x20m je pro slimáky taky dost neoblíbená lokalita) no ale když v Pk je dost oblibené to mulčování (soilbuilding resp. líheň na slimáky a hryzce) Raděj si tu dýní koupim u farmáře když necci sypat granule nebo dusit plže hlísticema, pěstování vlastní zeleniny za každou cenu a pak se kvůli neuspěchum vztekat nebo trápit opravdu není cesta.. On se úspěch za čas dostaví, sbíráním zkušeností, pozorováním, zkoušením ... A ve více lidech se to lépe táhne, to je jasné :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KVIIIK: a vis co takovejch jinejch hlistic a parazitu a parazitoidu v te zahrade mas? .))))
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KOCOURR: víme, jsem členem dvou komunitních zahrad. Máš FB? Dám ti přístup do obou skupin. Kdyžtak PM
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    OGMIOS: jak to myslis.?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DRUDRIGER2: jak kdybych slysel brachu :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam