• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    URPUTNIK: Nahod foto, ten popis je z botanického hlediska dost vágní
    FUNTL: POdle mne se da bezcum postavit z IBC kontejneru doplnovák vody principem spojených nádob a davkovac krmiva kdy clovek muze odjet i na 2 tydny pryc a doufat ze mu je nesezere kuna ..
    VEVER
    VEVER --- ---
    URPUTNIK: No, jestli to má listy menší než trnka tak toho mc nebude...napadá mě možná špendlík, nějaký drobnolistější a možná by stálo za to se kouknout na nějaké dřišťály...ale nevím, no, bez fotky.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    libila se mi nedavna diskuze o personalnim obsazeni zivyho plotu tak, aby to bylo k jidlu :) u nas na chalupe totiz aktualne kolem/misto plotu buji naletovy jasany a javory, ktery moc k snedku nejsou .. ted jsem byl o vikendu na chalupe a zase je orezaval, at nestini, a v ramci toho jsem nasel tak 5tiletej strom, kterej na prvni pohled vypada jako trnka (ma i trny), ale ma proti ni tak polovicni listy, a je to strom, nikoli ker .. pritom v okoli nic takovyho neni (okolo je uz tak 20let starej nalet jasanu/javoru, stromy dobre pres 10m), nevim co to je a odkud to tam jakej ptak zanes .. napada takhle nekoho, co by to mohlo byt? nevsim jsem si ze by to (od)kvetlo a vyfotit jsem to samozrejme zapomnel .. navic zabira samozrejme to nejlepsi misto, kam bych radsi vysadil neco vic plodnyho, zatim jsem ho tam nechal, ale .. :)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    OGMIOS: to uz pak nevim, jestli nevyjde nastejno litat po zahrade a sbirat plze a zkvasit jejich mrtvoly a hnojit tim. Minimalne clovek odjede na dovolenou na dva tydny pryc a nemusi resit nic jineho nez se smirit s tim, ze mu za tu dobu plzi sezerou urodu...
    KAREN
    KAREN --- ---
    MAHUTA: tyjo tohle koluje uz par let; konkretne v tomhle klubu viz JUNIOR SELECTOR_IX DENDROBATA PALEONTOLOG ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    FUNTL: staci za kachnama litat a sbirat hovnajze a zkvasit to a hnojit tim ;)

    LINKOS: no ne uplne kazda kachna pase po slimacich. nektera plemena to ani nenapadne kdyz jim ho nestrcis pod nos. ale je spousta plemen kachny ktera je aktivne vyhledava.

    DENDROBATA: ja mam travu zastipnutou i tak. v 300-500m vybehu mam pres 20ks drubeze(kachny, slipky) a trava tam ma od 3 do 20cm.
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    Jupitera: Podivuhodná zahrada Igora Ljadova
    http://www.jupitera.sk/2014/06/podivuhodna-zahrada-igora-ljadova.html
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    FUNTL: spravný PK trpaslík ma kachny pod kontrolou (design) ... Kachny žerou/serou .. je potřeba tomu přizpusobit výběh .. di do toho s párem, pak uvidíš :)
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    stale k bezcum - vy, co nemate velke latifundie, nezadelaji vam prilis zahradu? Velmi platonicky o porizeni uvazuju (mame slimaci lihen vsude okolo - pozemek u potoka), ale na to, abych mela radost z predstavy, jak po zahrade poskakuju mezi kachnimi hovny, jsem teda jeste malo permakulturni :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: Jak k ničemu? Jo jsou to kachny :) jak by taky mohli jinak fungovat, ale je s nima sranda . .Skrze svoji vrozenou plachost a určitou "divokost" se myslím do PK designu hodí dost dobře .. nemám srovnání s jinými plemeny (na maso je nechováme) možná k tomu taky někdy dojde .. Ještě bych chtěl zkusit husy místo sekačky ale to asi až napřesrok kdy bude k dispozici větší zahrada
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: zrovna včera mi kolega vysvětloval, ze běžci jsou úplné k nicemu a fungují jako jakákoli jiná kachna.:-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: nj no, v chovu se davaj kachne podkladky nez snese a jak pak zasedne tak se ji to vymeni za ty jeji. ja ji to letos nechal vsechny a jak snasela a nesedela tak ji to asi moc prochladlo pac to bylo v obdobi kdy byla zima a vona se courala s kacerem po rece a tak mam jen jedno kachne. coz je skoda protoze se mi pozdejs ztratil kacer a ted musim sehnat novyho.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: První chyba .. oplodněné vajica co jsou snesena tak cekají na to az kačica snese plné hnízdo a pak zasedne – vejce denně což teda může činit až 6–10 dní .. pak se rodi kačata zaroven, jak jsem to strkal pd tu slepku ja k jsem to vajico nasel tak tu máme ty rozestupy až 7dní .. Jsem rozhodnut ty kaceny pod slepkou vypiplat stuj co stuj .. kacena sedi na vlastnim hnizde na dalších 7 vejcích, to uz necham prirode ..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: tak doufej ze budes mit trpelivou kvocnu. ony totiz po par dnech slezou jestli tam nechas prtata. me to letos vyslo tak ze mi sedela kachna a vedle ni sedla i slepice. kachna vysedela kurata, slepice je zavolala ale jak sedela na svejch tak jeste skoro tejden sedela s kuratama pod sebou a potom slezla. to bylo ale blby protoze vajicka co mela pod sebou se mely lihnout az za dalsi tejden. takze jsem strcil ty nedolihly pod tu kachnu co sedela a mela uz po termine a ta je dosedela. taky se to lihlo postupne a jak se lihlo kazdej den neco tak to vsechno lezlo pod kvocnu a ta to vodi, takze ma kurata s rozdilem 14dni. bohuzel z kachnich vajec se vylihlo jen jedno kachne. no proste hroznej bordel, jeste ze se o to holky postaraly po svym. nesedet ale spolu tak nevim nevim co by z toho vlastne bylo.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Takže už máme 6 mladých běžčů a pořád je 16 vajec v na dvou hnízdech, jak jsem ty vajica coby amatér strkal pod kvočnu postupně tak jak jsem je sbíral po kačeně po celé zahradě tak se teď líhnou s odstupem .. ))
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KATUSA: Ne že bych to neotevřel ale dám to sem i takhle .. Spiritualita zemědělce dříve a dnes :))


    KATUSA
    KATUSA --- ---
    Ahoj, přijde mi, že se to sem ideově hodí, tak dávám pozvánku - konferenci o biodynamickém zemědělství:
    https://i.nyx.cz/...1175aa6.pdf?name=Biodynamick%C3%A1%20konference_T%C5%99ebo%C5%88_plak%C3%A1t.pdf
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MAWRHIS: tohle hrasek dela uplne normalne potom, co odplodi, je to jednoletka a chcipa
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    ahoj, mám dotaz k našemu hrášku - na obrázku vidíte jak vypadá. prakticky od začátku jsou stonky vespod zažloutlé a mnohem tenčí než nahoře. taky ve spodní části rostlin žloutne a osychá listí, nevíte čím to může být a jak by se tomu dalo zabránit?

    obrázek - https://www.dropbox.com/s/07bu1o286lykaup/IMG_20140530_121250.jpg
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LITTLEPUNKK: Olše byla pro příklad srovnání .. Bavíme se o trnkovém houští, vidím jak to vypadá u mně na zahradě když jsem teď zahrnoval bagrem mladé trnky z průklestu, už lezou mladé ven (nic co by se nedalo pořesit kosou)... Hlavně se nepřu, akorát vím co udělá kartón za jeden rok v zemi, a 10cm mulče je nulanula nic
    Dotaz do plena .. řešili jste někdo keyline design, resp. víte o nečem jako je Yeomansův pluh v CR?
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    DENDROBATA: promiň ,ale nemůžeš srovnávat 60ti letou olši a trnku , právě kvůli těm zásobním látkám v kořenech a za druhé olše je jeden z nejlepších stromů na kopicování což taky o něčem vypovídá,ale dost už ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LITTLEPUNKK: Jo třeba obrážení pařezů 60–letých olší se řeší tak že přijede fréza, celý pařez nafrézuje a tu metrovou hromadu mulče tam nechají ležet a je po olši .. Kořeny v sobě maji dost zásobních látek na znovuvyrašení i bez fotosyntézy, samozřejmě pokud mulčuješ opakovaně každý rok nebo svědomitě likviduješ výmladky sečením tak se může zadařit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam