KAIRRA: Kosa je skvělá, menší (do 70cm) je hodně obratná na osekávání mezi keři apod. Rozhodně na větší plochu daleko efektivnější než srp. Každopádně trochu v tom co píšeš poznávám sebe a tak popíšu svůj vývoj.
Jenom upozorňuju, že je kosení je docela skill - jednak udržovat ji ostrou a druhak sekat rovně tak, aby to nedělalo cancoury a dalo se v pohodě hrabat. Já jsem v počátcích svého entuziasmu myslela, že budu sekat celý pozemek ( cca hektar) jenom kosou- taky mě práce s řvoucímy, benzin polykajími stroji, které sama neumím servisovat sere. Kromě nákladů na udržbu a benzín, který se dost nasčítaj mě kosa oslovuje jako geniální staletími prověřený nástroj co nepotřebuje nic dalšího.
Zakoupila jsem tedy různé kosy, kosiště, naklepávač i si nechala od truhláře udělat naklepávací stoličku na míru ( mám skoro 190 cm). Dokonce jsem jela na kurz kosení.
Nadšeně jsem se pustila za rozbřesku do orosené louky a první senoseč je teda fyzický brutál (otava je v poho) a výsledek byl tristní co do kvality posečené louky. Pokud nejsou ideání podmínky (rosa, nepolehlá nepodrostlá vysoká tráva apod.) tak na to prostě nemám pul dne sekat prih o šířce 10m. A ideální podmínky často nejsou. Není náhoda, že senoseč byla kolektivní činnnost, kdy za sebou šlo více sekáčů (můj táta to jako děcko ještě zažil a taky mě učí techniku a seřízení kosy postaru, co jsem se naučila na kurzu jaksi neumím aplikovat aby to fungovalo). Plus párkrát jako začátečník kosu zapíchneš do drnu/ země a jdeš znova klepat a brousit :)))
Loni jsem na první trávu zakoupila bubnovku a kosu si nechávám pro radost na otavu a jako zálohu kdyby to šlo s fosilníma palivama do prdele. Je to neuvěřitelný rozdíl, celou senoseč zvládnu za 2 víkendy oproti celosezónnímu oseru s kosou. Je potřeba počítat s tím, že louku je potřeba během víkendu nejen posekat, ale taky seno usušit a odvézt ( já s ním mulčuju živej plot) a keře.
Pokud máš menší pozemek a budeš sekat častěji než 2x za rok ( tedy spíš vysoký trávník než klasická louka) tak by to mohlo jít.