• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: ja si myslel jak je lednacek vacnej a tak nadsene rikam brachovi ze mi lita u zahrady a von..no jo no..vzdyt jich je tady vsude spousta...holt rybar no..ma prehled u ty vody a ja si myslel ze to je vzacnost :D
    jinak posledne jsem taky videl Dudka, poprvy v zivote. ale to bylo u lesa.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: a drozdy a káňata!!!
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: tyyjo, lednacka jsem vzdycky chtela potkat.) u nas jsem se naucila mlynarika, jinak me bavej soupalci, obcas zahlidnu hyly, pak mame dost drozdu (ktery filtrujou rozsahlou hlemyzdi populaci), no a pak mam moc rada nase mnozici se slepyse, se kteryma se snazim rozvijet "mezidruhovou komunikaci".)
    BLANITCHKA: super tema, dik)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    hmm ja vloni mel na zahrade podobnou housenku akorat ze mela antenku na zadku. do dneska jsem nedohledal co to bylo. a taky mam moc pekny takovy maly svetle modry motylky. kdyz si sedne na travu a roztahne kridla tak vypada jak lucni kvitek.
    jinak ptaku spousta druhu u nas. nejvic me zarazi lednacek nad rekou, protoze toho jsem predtim videl jen jednou v zivote a ted tu lita kazdou chvili. to vzdycky clovek slysi ten jejich zajimavej hvizd a pak tam proletej. lita tu parek.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    ahoj, máte někdo zkušenost s tabákovým výluhem proti mšicím? Jak se to přesně vyrábí a v jakém poměru mám naředit? Díky moc!
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ANABEL_LEE: Pravda! na motýli jsem zapomněla. Objevují se další a další (vysadila jsem jim komuli d.), kopřiv mají spoustu :)) Otakárek fenyklový je fešák, toho jsem u nás ještě nezahlédla.

    Housenka opravdu vypadá jak z komiksu :))

    https://www.google.com/...s&tbm=isch&sa=X&ei=ZFKhU-aXCeeO7QaK_4H4Cg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=625
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    BLANITCHKA: nam se tady rozmnozily ropuchy zelene a semtam i nejaka hneda, zijou ve skleniku a vzdycky kdyz zalevam, tak se cely sklenik rozutece :D taky tu mame zlatohlavky a doufam, ze letos zase prijde otakarek fenyklovy s psytrancovyma housenkama...
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    A aby to nebylo jenom o ničení a smrti.

    Fascinuje mě, jak se v zahradě objevují další a další zvířata. Užovka očividně v pohodě přezimovala v balících slámy (deponie mulče) a má tak 1,3m. Pokaždý, když jí vidím, tak odskočím leknutím :) Vejce klade imho do kompostu, nebo do slámy, kde je teplo.

    Slepýši jsou dneska na každém kroku, bohužel jich pár při sekání louky vezmu sekačkou, ale úspěšně se množí.

    z KČOV vylézá večer jakási hnědá žába a číhá. Nepodařilo se mi jí identifikovat, zkusím si jí příště vyfotit.

    Ptáci- skoro všechny budky (až na soví) jsou zabydleny a ptáci hnízdili i tam, kde bych to nečekala (konipasové v hranici dřeva apod.). Objevují se i velcí ptáci a dravci.

    Netopýři- lítaj za soumraku celou letní sezónu, ještě se mi nepodařilo identifikovat, kde bydlí.

    Žížaly jsou jasný a taky se množí. Opravovala jsem teď jeden vyvýšený záhon a jako tam to žije ve velým- různý mnohonožky, pavouci, červi apod.

    Veverky pravidelně sklidí všechny lísky :)

    Čmeláci a včely jsou všude na kvetoucích rostlinách. Taky brouků je x druhů ( neumím je poznávat)

    Chápu, že je to kusem tím, že sousedíme ze 3 stran s volnou krajinou, která je zdravá (ne pole, ne sousedi, vedle nás je opuštěný lom a rozlehlý remízek/les) a lesnická oplocenka umožňuje migraci. Když člověk vidí, jak se to lepší každým rokem, tak prostě nemůže po zahradě sypat nějaký jedy a granule. A to nestavím žádné hmyzí hotely, hadovníky apod., vše přišlo "samo".

    Domnívala jsem se, že českou přírorodu celkem znám, ale ani smykem. Zakoupila jsem různý encyklopedie ptáků, hmyzu, brouků a snažím se je poznávat. Je to velká zábava a radost. Jasně, taky máme hraboše, krtka, mšice, mravence a tak, ale přijde mi, že ani moc neškodí.

    Takže suma sumárum- sice je pěstování zeleniny a "polních plodin" už 3 letej průser, ale jinak se imho zahradnímu ekosystému velmi daří. Jsem optimista v tom, že časem se podaří dostat slimáky pod kontrolu a bude i zelenina :)

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KLATIC: Nůžky na slimáky jsou geniální!!! Jakto, že mě to nenapadlo samotnou?

    1. Jejich smrt je imho milosrdnější (rychlá) než kýbl- vroucí voda

    2. Slimáci jsou kanibalové, takže přilezou ožírat svého mrtvého kamaráda a tak dojdou taky svého konce

    3. Beru je norm. Zahr. Nůžkama, takže chodím zahradou, kochám se a kontroluju stav (co dozrálo, pasu se na ovoci apod.) a jen tak mimochodem šmikám. Netahám se s kýblem na separátní výpravu.


    4. Přestřihlý slimáci se vysuší na slunci nebo do 2 dnů zmizí.


    Ješte jednou díky za inspiraci.
    VEVER
    VEVER --- ---
    Co jsem viděla na Kubě, tak anglický trávník se dá vytvořit i mačetou, ale nepodařilo se mi odkoukat techniku :)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Jak být sekáč? Naučí vás to na Valašsku a ve Stromovce! | Společnost
    http://www.rozhlas.cz/...nost/_zprava/jak-byt-sekac-nauci-vas-to-na-valassku-a-ve-stromovce--1363455
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KAIRRA: můj strejda měl takovou přenosnou klec s králíkáama, kterou skoro každý den posouval. Takže ti králíci systematicky ten trávnk spásali.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAIRRA: jeste je tu moznost dohodnout se s tema konarema, jestli by ti tu louku nechteli pred seci trochu vypast. Kone teda nevypasou uplne vsechno, ale okraje a stoviky a jine nedopasky si dosekas a kdyz pak rozhrabnes bobky, budes mit i pohnojeno. Chovatele uz dneska vetsinou disponuji prenosnym ohradnikem, takze se jen pichnou tycky, natahne paska a je to. Akorat je treba pocitat s tim, ze kdyz bude trochu mokro, muzou to trochu rozdupat, ale kdyz je tam pustis na den-dva, nemusela by ta ujma byt takova.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAREN: ono je to spíš městečko s přidruženým stylem života (i viz ta vyhláška), takže jestli, tak možná někde ve vedlejší obci za kopcema. Vím jen o koních a sem tam má někdo kozu :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAIRRA: a nema nekdo na vsi ovce?;)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    tak díky všem za rady, asi tu kosu risknu :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    KEIKIN: Třeba na Provodově u Zlína a v neděli, vesnička je to pobožná a za hrkání motorama a pilama ti hrozí pomlouvání v hospodě, v kostele a celkové se znelíbení svému okolí .. To nechceš, a vůbec neděle je od slova nedělat :)
    KAIRRA: Kosou, dobře nakutou a nabroušenou je to brnkačka .. srp je na vyžínání třeba na ty detaily atp... Kolem stromku mulčuj tou trávou nebo černý úhor
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: jj, to chapu :o)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: me to je jaksi jedno s jazykama. ja se prenastavim a jedu :D a navic tohle mi konecne dava nadeji ze i ja socka muzu dosahnout na nejakej kus zeme kde se uz da hospodarit a trochu osamostatnit. asi teda nahodim nejaky prechodny obdobi abych videl jestli nechcipnu hlady :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam