• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KLATIC: nádhera, takovou krásnou zeleninovou zahrádku chci taky!
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KLATIC: jaká dávka?
    Mám kousek stáj, tak zvažuju, že bych od nich vzal pár metráků.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    tak jsme letos vsadili na susenej granulovanej konskej hnuj a oproti lonsku je to teda mazec :o)

    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: jj, a taky zrovna sem steka voda, co z ty horni kaskady pri zalivani utece - kopla jsem tam v naky zhulenosti i takovej kanalek z pravy strany tohohle zahonku, jak jsem si vsimla, ze to presne v tom miste styka. a jinak s tou mene castou, ale zato vydatnejsi zalivkou nam to prozatim chte nechte vychazi)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Nějaký mirabelky si nech, na jaře na to můžeš roubovat meruňky, slívy .. Myrobalán je celkem univerzální podnož co se týče peckovin, a můžeš mít pár let náskok co se týče plození
    KAREN: Vypadá to že tady se ta voda díky terase nad ní dostává na záhonku blíž povrchu .. nezalívám, akorát rostliny co mám v kontejnerech.. obecně platí zásada, zalívat méně často, ale vydatně .. rostliny tak donutíš kořenit hlouběji než když zalíváš často.. rostlinky koření po povrchu a dvakrát opomeneš a máš vystaráno ..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VODOMERKA: ja jsem severnejc ale pomery budou vsude stejny rekl bych :D
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    OGMIOS: ty jsi od Litomeric? to by presne sedelo na mistni pomery... :(
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANABEL_LEE: vapneni vubec a vyvazeni se jeste nekonalo - obcas tam nasypu piliny a zaliju to nejakym latrinem... pro ucely letniho bytu je to zatim i s docela malou jamou postacujici.

    ale abych to vyvazila, prihodim obrazek jednoho experimentalniho zahonku (foceno po 10 dnech sucha bez zalivani...) s mj. pastinakem a salotkou:




    ... timto dekuji Dendrobatovi za semena pastinaku!.)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: jako jo, dokazu si predstavit suchy zachod, ale je s tim proste mrzeni, furt jakesi vyvazeni a vapneni .)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANABEL_LEE: .)) zatim mame zateplenou jen podlahu, takze zimni chatarina se doposud nekonala - je to spis neco jako letni byt, takze mi to nevadi. az to bude prichazet v uvahu, asi to poresi "pohotovostni" chemicke wc v chate... jinak chystame venkovni koupelnicku, ale jak rikam, je to ted delany na letni provoz. az vykradu banku nebo vyhraju v loterii, pujde chata dolu a postavime si tu poradny patrovy orli hnizdo s poradnou terasou a se vsim vsudy;)
    ANABEL_LEE: o to vic si pak vazim momentu, kdy dojedu do bytu a otocim kohoutkem;) jak jsem seznala, splachovat hajzl fakt nepotrebuju, ale tepla sprcha se hodi.) jsem tu od patecniho vecera a vcera vecer to sice bylo romanticke v te sedaci vane se zapadajicim sluncem a kanetem nad hlavou, ale "musela" jsem si pak dat se sousedem stamprlicku slivovice [a jeste jednu a taky pivo;))], abych se jeste trosku prihrala.), a na dnesni poradnou sprchu se uz docela tesim.))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: taky nezavidim, nemusim mit spoustu modernich chujovin co si lidi kupujou, ale splachovaci zachod v dome a tekouci tepla voda jsou prece jen velmi prijemne vydobytky civilizace, s kterymi se ta studena cast roku lepe preziva .)
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: to jim nezavidim. muj mocovy mechyr a o par stupnu nizsi teplota, nez povazuji za komfortni pro "nahaty presun" je u me hlavni duvod, proc nerad rano vstavam - jak se zacnu hybat, zacne se mechyr pripominat a ja nechci.. :o)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: a kdyz je v zime vanice a fici snih do budky, tak to mate skoro jako 4D kino, ze? .))))))
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: to je v pohode.) a stromy ti tam jiste naky zbydou;)
    nase chatka ma z toho vseho jen elektrinu (aneb voda neni potreba, hlavne ze je telka...), vodu destovou (kdyz - jako ted - neni 1000l nadrz uplne prazdna...) nebo dole pod kopcem uzitkovou ve studni (= soucasti permakulturistickych snah je kulturistika) a pitnou ze studanky 4 km odsud. a kadibudka mne osobne vyhovuje, zvlast ta nase s unikatnim bezdvernim systemem a vyhledem do lesu;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: voda ze studny, elektrika tam vede k baraku ale neni zapojena teda. a kadi se v kadibudce. vitejte ve stredoveku..teda respektive 100let nazpatek kdy se ten dum stavel.
    a nektery ovocny stromy tam chci nechat. ja uz prorezal co bylo kolem domu aby tam slo trochu slunicka a musim rict ze mi toho bylo lito, zrovna na baraku nalepeny pekny svestky, obsypany plodama...no ale nejak se to usmernit musi no a dokola toho je jeste vic nez dost.
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: ale to je zas pekna skladba - muzes tam par kvalitnich jedincu "zapomenout".)) jinak ten dum je pichlej na elektrinu a vodu, ze?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: davam tomu tak 2-3 roky a na krovi si to tam uz ani nevzpomene. koreny se vytahaj traktorem, srovna se to. zasadi co tam ma rust a bude to. zkusim udelat fota pred a po dekrovinaci :)
    jedina skoda je ze velka cast toho krovi jsou ovocne stromy, hlavne spendliky ktery tam vyrostly vsude a tak je budu muset radikalne usmernit. zbytek je cernej bez, koprivy a sem tam nejakej jasan.
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: wow!.)) tak at ti jde destrukce pekne od ruky;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: vidis to krovi vzadu? tak takovy krovi prevazuje na pozemku. za 3 tejdny tam jedu s krovinakem s hvezdou a bude velka dekrovinace :D
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: toz hodne stesti!.)) a posles fota pozemku kolem?;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam