• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KAREN
    KAREN --- ---
    KOCOURR: ja skoro vsechno kupuju na trhu, t. c. na Moravaku - kdyz si to tam obejdes, muzes zkusit s nekterym z prodejcu dojednat nejakou velkou objednavku - neni problem se tam domluvit na vetsim odberu zeleniny, s jednou pani jsem se domlouvala na konikleci, kterej uz bezne po odkvetu nevozi, pac to neni dostatecne atraktivni a prodejny... jinak zahradnictvi, co znam, jsou pro tyhle ucely zrejme prilis "posh".)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    mám dotaz zejména na lidi z Brna a okolí, poptávám větší množství bylinek k výsadbě (v podstatě jakékoliv trvalky), nemáte doporučení na nějakého osvědčeného/levného prodejce v Brně? Rozkopal jsem totiž hráz rybníka, abych utěsnil díru v hrázi a teť když to mám tak pěkně bez drnu, tak z toho chci vytvořit "bylinkovou hráz", na výsadbu ze semínek už je asi pozdě, ale předpěstované sazeničky by se chytit měly...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    DENDROBATA: mam vic komodit za odvoz, takze jsem za mapu
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    ANABEL_LEE: Mně napadlo že jak je taková ta vajíčková a kvásková mapa tak by mohla vzniknout mapa hnoje za odvoz. Naštěstí máme ob dvě ulice tři kobylky takže přísun organické hmoty je jakž takž zajištěn.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Berrytime :)

    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: hnuj se lentilkama moc nemeni, akorat kdyz zerou oves, tak ti z toho pak klici oves no .) ale jinak je to hlavne rozmelnene seno .) odlezelej je nejlepsi, ale zase cerstvej hreje, co z je fajn na jare do pareniste.

    Jinak ma nabidka na hnuj - jen koblizky z vybehu, pac kone mam ve staji minimalne - stale plati, jsem v okoli Berouna, staci se domluvit, prijet si nabrat, nebo si tu muzete treba nechat tyden vozik a my to tam postupne navozime... asi bude vice aktualni na podzim, ale my mame hnojecek furt .)
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    ZATAMOKO:
    KAREN: je to tenhle.... na celej ten zahon padnul tenhle pytel a kousek...
    Hnůj koňský 10 kg - Truhlíkov.cz
    http://www.truhlikov.cz/...m_medium=cpc&utm_content=g-hnuj-konsky&utm_campaign=g-substraty-a-hnojiva
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZATAMOKO: to ber vsema deseti! zvlast jestli je mozny si odebirat jen koblizky - nebo pak odlezelej material (nechat si ho odlezet)... kdyz to das do spodni vrstvy vyvysenejch zahonu, skvele ti to bude hrat.) zalezi teda taky, co tem konum davaj za lentilky atd., ale v malym "provozu" by to melo bejt v klidu, rekla bych)

    my loni navezli nejakej konskej hnuj dospod, cimz se kvalita "nepudy" dost zlepsila, a letos jsme navstivili brnenskou centralni kompostarnu, odkud jsme si odvezli pul tuny kompostu a zkraje jara jsme to rozhrnuli v horni vrstve - pri cene cca 310 kc za tunu pohoda)

    KLATIC: a to je nejakej pytlovanej produkt prodavanej v obchodech, ten granulat? da se zjistit zdroj?
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KLATIC: nádhera, takovou krásnou zeleninovou zahrádku chci taky!
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    KLATIC: jaká dávka?
    Mám kousek stáj, tak zvažuju, že bych od nich vzal pár metráků.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    tak jsme letos vsadili na susenej granulovanej konskej hnuj a oproti lonsku je to teda mazec :o)

    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: jj, a taky zrovna sem steka voda, co z ty horni kaskady pri zalivani utece - kopla jsem tam v naky zhulenosti i takovej kanalek z pravy strany tohohle zahonku, jak jsem si vsimla, ze to presne v tom miste styka. a jinak s tou mene castou, ale zato vydatnejsi zalivkou nam to prozatim chte nechte vychazi)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Nějaký mirabelky si nech, na jaře na to můžeš roubovat meruňky, slívy .. Myrobalán je celkem univerzální podnož co se týče peckovin, a můžeš mít pár let náskok co se týče plození
    KAREN: Vypadá to že tady se ta voda díky terase nad ní dostává na záhonku blíž povrchu .. nezalívám, akorát rostliny co mám v kontejnerech.. obecně platí zásada, zalívat méně často, ale vydatně .. rostliny tak donutíš kořenit hlouběji než když zalíváš často.. rostlinky koření po povrchu a dvakrát opomeneš a máš vystaráno ..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    VODOMERKA: ja jsem severnejc ale pomery budou vsude stejny rekl bych :D
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    OGMIOS: ty jsi od Litomeric? to by presne sedelo na mistni pomery... :(
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANABEL_LEE: vapneni vubec a vyvazeni se jeste nekonalo - obcas tam nasypu piliny a zaliju to nejakym latrinem... pro ucely letniho bytu je to zatim i s docela malou jamou postacujici.

    ale abych to vyvazila, prihodim obrazek jednoho experimentalniho zahonku (foceno po 10 dnech sucha bez zalivani...) s mj. pastinakem a salotkou:




    ... timto dekuji Dendrobatovi za semena pastinaku!.)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KAREN: jako jo, dokazu si predstavit suchy zachod, ale je s tim proste mrzeni, furt jakesi vyvazeni a vapneni .)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ANABEL_LEE: .)) zatim mame zateplenou jen podlahu, takze zimni chatarina se doposud nekonala - je to spis neco jako letni byt, takze mi to nevadi. az to bude prichazet v uvahu, asi to poresi "pohotovostni" chemicke wc v chate... jinak chystame venkovni koupelnicku, ale jak rikam, je to ted delany na letni provoz. az vykradu banku nebo vyhraju v loterii, pujde chata dolu a postavime si tu poradny patrovy orli hnizdo s poradnou terasou a se vsim vsudy;)
    ANABEL_LEE: o to vic si pak vazim momentu, kdy dojedu do bytu a otocim kohoutkem;) jak jsem seznala, splachovat hajzl fakt nepotrebuju, ale tepla sprcha se hodi.) jsem tu od patecniho vecera a vcera vecer to sice bylo romanticke v te sedaci vane se zapadajicim sluncem a kanetem nad hlavou, ale "musela" jsem si pak dat se sousedem stamprlicku slivovice [a jeste jednu a taky pivo;))], abych se jeste trosku prihrala.), a na dnesni poradnou sprchu se uz docela tesim.))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KUATO: taky nezavidim, nemusim mit spoustu modernich chujovin co si lidi kupujou, ale splachovaci zachod v dome a tekouci tepla voda jsou prece jen velmi prijemne vydobytky civilizace, s kterymi se ta studena cast roku lepe preziva .)
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: to jim nezavidim. muj mocovy mechyr a o par stupnu nizsi teplota, nez povazuji za komfortni pro "nahaty presun" je u me hlavni duvod, proc nerad rano vstavam - jak se zacnu hybat, zacne se mechyr pripominat a ja nechci.. :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam