• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KVIIIK
    KVIIIK --- ---
    Letos se podařilo sklidit cca 50 rajčat, ale pak to během tohodle víkendu všechno naráz a hrozně rychle shnilo, jak naráz pršelo a svítilo slunce :( Četl jsem někde, že pomůže dát nad rajčata malou stříšku, aby nepršelo přímo na listy.

    Připojuju se k otázce, co dělat s plesnivými rostlinami (nejen rajčata, ale i plísní napadené dýně): můžu to zaorat do hlíny na další rok, nebo radši vytrhat a spálit?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Btw. jak je to s kompostováním té napadené rajčatové natě?

    Na jejich místo příští rok půjdou hokkaida.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANABEL_LEE: přesně :D ale tak aspoň mám matroš na mulčování rybízů a rakytníků :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ja bydlim u reky, udolicko ze severu na jih. u me je studeno a vlhko porad. rajcata ven uz nedavam a radsi je mam pod strechou (polykarbonat a steny folie) a jak na ne neprsi tak to je v pohode.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    ZATAMOKO: to je ta studena a vlhka vlna v pulce srpna :/ ale zase trava roste pekne :D
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANABEL_LEE: mám stejnej problém, zlikvidoval jsem kolem 30 rostlin, sklidil jsem asi 10 červených rajčat, zbytek KO.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    jinak teda rajcata letos des bes, plesnive vse, uz se na to nemuuzu divat a jdu sundat druhy zahon.. a take krasne plody! ale nedozrava to ani otrhane doma ve tme, hned to jde do plisni. hergotfix :)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: zkus to zblansirovat, tj ponorit do horke vody na minutu, dve... nevarit... nekdy mam starsi spenat taky horky a timhle se to znici
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BIOH: ja to rikam blbe, ale kazdej list ma ten rapik nebo stonek nebo jak se tomu rika. ta cast je dobra a pak ta listova plocha okola je horka a to se da snist tak list dva a pak to leze krkem.
    BIOH
    BIOH --- ---
    OGMIOS: no listy, na stonky kašlu, ale jestli jsi to nechal přerůst do 2metrovejch vykvetlejch kytek tak to bude dost ostré, tam bych tu smetanu asi doporučil, smrskne se to na desetinu množství
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    BIOH: a hazis jen ty stonky nebo i listovou cast?
    BIOH
    BIOH --- ---
    OGMIOS: mangolt naházej do voku a zadus, můžeš zalejt trochou smetany ale imho zbytečný, kapka olivového oleje a kousek česneku a je to orgasmus, samotné do misky, škoda kazit něčim k tomu
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    OGMIOS: dej do toho poradne cesneku a bude to delikatesa ...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KLATIC: tak zkusim spenat. v nejhorsim to slizne prasatko kdyz to bude moc horky.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    OGMIOS: kdyz to pouzijes jako spenat je ta horkost prave super....a navic to doda jidlu vtipnou barvu :o)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MRNOUS: no ja prave nevim co s tim. i mlade listy mi prijde listova cast moc horka akorat stonky jsou jedly a tak nevim co s tim.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    OGMIOS: mladé listy jako syrové do salátu, jinak klasicky jako špenát (na mnoho způsobů - jen s kořením nebo i s vajíčkem jako přílohu, ale taky už jsme to přimíchávali do těstovin, no prostě fantazii se meze nekladou)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    co delate s mangoldem? jak to jite a zpracovavate?
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    WOKO: To by bylo super- moc děkuju :)
    WOKO
    WOKO --- ---
    BLANITCHKA: muj kamarad dělá mapování starých odrůd jabloní a nějaký výzkum atak. blazen do jablek. zeptam se. bude vědět určitě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam