• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    OGMIOS: za 4 roky je budeš moc prodat jako vánoční strömky a za peníze koupit víc sazenic a zasadit už les , třeba ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    pro me kurz co by mel smysl by byl praktickej workshop vytvareni PK zahrady u nekoho na pozemku.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LITTLEPUNKK: ted me nic nenapada jak bych mohl vyuzit 30cm jedlicky nebo 2metrovy treba kdyz vyrostou za par let. co s takovejma malejma stromkama krom toho ze budou nekde vytvaret mikroklima?
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    BLANITCHKA: a to je právě to co nechápu .... :D
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    BLANITCHKA: já jsem se jen ptal jaký máš pocit ze Svobodových kurzů ... a tou prověřeností jeho kurzů o který píšeš si právě nejsem moc jistý i proto že jsem žádney uceleney jeho projekt neviděl a myslím že se ani žádným neprezentuje a vydělávat na načtených informacích nevyzkoušených letitou praxí , samozdřejmě je to na každém , pro mě jsou ikony pk bill mollison třeba který se může prezentovat svou prací a nechat si za to platit ...no nic nebudem po sobě házet blátem:)


    a ano máš pravdu nemám moc vyjasněný postoj k penězům , snažím se je používat co nejmíň a aktuálně vydělávat co nejvíc abych mohl koupit kus půdy ,ale je to jen etapa života , každey nezdědí statek ....

    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    :)

    Jednoho dne navštívil Picasso jistou restauraci. Tam ho samozřejmě ihned poznali. Restauratér si nenechal ujít příležitost a Picassa požádal, aby mu něco namaloval. Ten vzal tužku a během minuty vyšvihl pěkný obrázek s podpisem. „Kolik jsem dlužen?“ zeptal se (spíše ze slušnosti) restauratér. „Deset tisíc,“ odpověděl bez nadechnutí Picasso. „Ale mistře…,“ zalapal po dechu restauratér, „vždyť vám to netrvalo ani minutu.“ Na to se Picasso upřeně zadíval do restauratérových očí a řekl: „Není minuta jako minuta. Za mou dnešní minutou je čtyřicet let každodenního studia, zkoušení a tvorby. Těch deset tisíc není za minutu, ale za obraz.“
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    LITTLEPUNKK:

    sám mám v tomhle jasno , že bych do toho nešel a spíš studoval , sázel , pozoroval :)

    v tom případě není co řešit :), já opravdu nedělám pro J. Svobodu a jeho kurzy PR.

    Ad "prodávání permakultury"- nějak v tom nevidím problém, nemyslím si, že by se PK jakkoliv trhu vymykala a ani by podle mě neměla. Vlastně nevím, co si pod tím "prodejem" představuješ. Jako u jakýhokoliv jinýho vzdělávání / seberozvoje/ služby přece fér cenu určuje trh ( tzn. reputace a renomé lektora, kvalita jeho práce atd.). Je úplně jedno jestli se učíš programovat, dělat účetnictví, meditovat nebo projektovat zahrady.

    Z toho, co píšeš mi přijde, že "to smrdí" spíš Tvým nevyjasněným postojem k penězům. Je jenom tvoje volba, za jaké služby se je rozhodneš (ne)utratit. Jako u všech těchto věcí- pozor na to, koho si vybereš za učitele :) Jenom jsem já po letech na druhou stranu vysazená na ty, kteří chtějí vše ideálně zadarmo (jako, že z nějakého ezo-vego PK étosu). Je to know how jako jakýkoliv jiný, na Krametrhof jezdí pomalu denně autobusy s exkurzema, myslím, že dává smysl podpořit autory koupí knihy ne kopií, upirátěním pdf na webu atd).

    Jako, když se mě kamarádi ptají na rady s jejich zahradama, tak jim samozřejmě neúčtuju hodiny a konzultace, ale já nemám ambice stát se profi designérem. Ale chápu, že ti lidé strávila studiem i praxí x let a to se zohledňuje v cenách. Stejný je to s consultingem čehokoliv jiného.


    Jako samozřejmě ty informace dostupný "někde byly" , ale já radši pojedu na ucelený vzdělávací celek, který má svou prověřenou kvalitu a dostanu informace setříděné a komplet, než listovat starými zahradnickými časopisy po jednotlivých číslech :) Plus k tomu mám pár nových "zahradních přátel" a síť kontaktů. Plus jsem strávila x dní parádním programem a vím o sobě, že jsem sice knihomol ( knih o permakultuře/ zahradách mám celou knihovnu- je to má drobná úchylka ( většinu v AJ) , ale nejlíp se učím ve skupině a interaktivně "live".

    peace!
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    OGMIOS: tak když každý stromeček vysadíš tam kde to má smysl ,budeš mít z nich užitek i dřív než za xx,xxx let . Já říkám že každý stromek v zemi je hodnota :)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    BLANITCHKA: nechci tady rozjíždět žádney flame ,ale to že nebyly informace o různých druzích keřů,stromů to si nemyslím . Byl jsem hodně překvapený když jsem našel informace o moruších , zimolezích , kdoulích , mini kiwi , muchovnících a dalších "exotických" nebo spíš némě známých druzích ve starých zahr. časopisech . Sice okrajově ,ale v každém čísle byla stránka , dvě ...pro rejpali mohu dohledat názvy , stránky , rok ;) Ve Svobodově knize Ekozahrady mi příjde že část o těch keřích je stejně jen opsaná někde ze zah. časopisu ,ale čert to vem . Jen mě zajímala zkušenost někoho kdo si tím kurzem prošel , sám mám v tomhle jasno , že bych do toho nešel a spíš studoval , sázel , pozoroval :) prošel jsem jedním , protože jsem důvěřoval lektorovi a byl na fair cenu a i tak mě to přišlo že tam bylo hodně řečí o věcech který ani snad nestojí za řeč nebo jak to vyjádřit? :)) omlouvám se že jsem tak skeptický ,ale mě tohle prodávání permakulturu děsně smrdí tím nechci na nikoho utočit ,ale když už tu padla zmíňka o tomhle komečním směřování pk...a myslet si že vysoká cena kurzu funguje jako síto .... no nic :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOCOURR: na SZ sluneční pasti, která ale ještě není plně vzrostlá.

    Jedná se o podhůří Šumavy a jak jsem psala- je to takovej experiment, jestli porostou. Zeptej se mě za 5 let :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    LITTLEPUNKK: tak nějak nevím, co ti odpovedět. Jak jsem říkala, už je to dost let a před tím, než mu vyšla kniha o ekozahradách v ČR. Ve své době byly jeho skripta o českých keřích a stromech s detaily pěstování opravdu cenné, protože to nebylo v žádné knize k sehnání.

    Designérský kurz byl pro ty, kteří to s PK myslí opravdu vážně a rádi by se tím zabývali jako případným živobytím, tak je to i inzerováno. Předpokládal znalost základů a jistou zahradnickou praxi (nutností bylo minimálně absolvovat kratší kurz předem). Bylo to teoretický i praktický- vč. putování/poznávaček přírody, měření zemských linií, orientace na různých druzích pozemků, exkurze do zahradnických velkoobchodů/ školek. Zároveň i blok o vedení zakázek (jak najít zakázky? Jakého typu jsou mě osobně vhodné?), jak komunikovat s potenciálními klienty během celého procesu (od úvodního setkání , formulace záměru a vize až po realizaci). Také jak vyhodnocovat zpětnovazební procesy od pozemku i klinetů a flexibilně tomu přizpůsobut design (zj. přírodní sukcese atd.)

    Jestli je nebo není pro Tebe vhodné kurz absolvovat si musíš zvážit sám. Cena mi přijde adekvátní a zároveň jako dobré síto- přijdou prostě ti správní lidé.

    Pokud chceš rozvíjet pouze vlastní kus země a nehledáš v tom možnou budoucí obživu nebo přívýdělek, imho stačí knihy a setkání s podobně naladěnými lidmi. Nic nenahradí možnost "komentovaných prohlídek již založených zahrad" s majitelem, který Ti popíše proč udělal něco právě takto a jakou k tomu došel cestou.

    Podle mě stejně nic nenahradí soustavné pozorování a trpělivou práci na vlastním pozemku. Nebát se experimentovat, ctít hlavní zásady, ale nehledat " tu správnou permakulturu".
    Pokud máš pocit, že chceš víc studovat chemii a biologii, tak tak učiň.

    Ať se daří!

    :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    království za moruši!
    .)))
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    BLANITCHKA: můžeš prosímtě přiblížit na jak dobře chráněném místě tu moruši máš? a kde přesně se nachází těch 760mnm, myslim jako jestli v orlickéjch horách nebo na šumavě...?
    Já se totiž nechci smířit s tím, že ji na Vysočině v 690mnm mít nebudu...
    díky
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: no me to taky zajima :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: netusim, jak moc je to zasadni, a proto se ptam - docetla jsem se to na nekolika mistech, ale odkud ty informace pochazej a jak moc jsou validni, to fakt nevim.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no me to prijde divny s tema korenama protoze u nas tady je jedna velka moruse u skoly a rozhodne tam roste mezi jinejma stromama a kerema.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    VEVER: Diky za tip, ale ja mam celkove lepsi uspesnost s klasickejma kont. sazenicema na vsechny kere i stromy. Při velkoobch. cenách (do 20 Kc) to nemá pro m smysl množit v pařeništích a přesazovat.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KAREN: Taky jsem si to o te korenove konkurenci precetla pozde- musim je jeste presadit.

    Hlavne mi moruse neprijdou tak chutove zajimavy jako jiny ovocny dreviny, takze kdyz porostou blbe tak pujdou do kompostu :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZRNKO: Ja jsem z vcelarske rodiny, takze si to umim predstavit co to obnasi.. a tata mi bude delat mentora v prvnich letech. Dostanu je komplet i s ulama od znameho vcelare, ktery ometuje stavy. Na jare si pro postavim vcelnici :)

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: a proc nechce jiny koreny? to jako vazne nemuze mit jiny koreny v okoli?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam