LITTLEPUNKK: tak nějak nevím, co ti odpovedět. Jak jsem říkala, už je to dost let a před tím, než mu vyšla kniha o ekozahradách v ČR. Ve své době byly jeho skripta o českých keřích a stromech s detaily pěstování opravdu cenné, protože to nebylo v žádné knize k sehnání.
Designérský kurz byl pro ty, kteří to s PK myslí opravdu vážně a rádi by se tím zabývali jako případným živobytím, tak je to i inzerováno. Předpokládal znalost základů a jistou zahradnickou praxi (nutností bylo minimálně absolvovat kratší kurz předem). Bylo to teoretický i praktický- vč. putování/poznávaček přírody, měření zemských linií, orientace na různých druzích pozemků, exkurze do zahradnických velkoobchodů/ školek. Zároveň i blok o vedení zakázek (jak najít zakázky? Jakého typu jsou mě osobně vhodné?), jak komunikovat s potenciálními klienty během celého procesu (od úvodního setkání , formulace záměru a vize až po realizaci). Také jak vyhodnocovat zpětnovazební procesy od pozemku i klinetů a flexibilně tomu přizpůsobut design (zj. přírodní sukcese atd.)
Jestli je nebo není pro Tebe vhodné kurz absolvovat si musíš zvážit sám. Cena mi přijde adekvátní a zároveň jako dobré síto- přijdou prostě ti správní lidé.
Pokud chceš rozvíjet pouze vlastní kus země a nehledáš v tom možnou budoucí obživu nebo přívýdělek, imho stačí knihy a setkání s podobně naladěnými lidmi. Nic nenahradí možnost "komentovaných prohlídek již založených zahrad" s majitelem, který Ti popíše proč udělal něco právě takto a jakou k tomu došel cestou.
Podle mě stejně nic nenahradí soustavné pozorování a trpělivou práci na vlastním pozemku. Nebát se experimentovat, ctít hlavní zásady, ale nehledat " tu správnou permakulturu".
Pokud máš pocit, že chceš víc studovat chemii a biologii, tak tak učiň.
Ať se daří!
:)