• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KOCOURR: na SZ sluneční pasti, která ale ještě není plně vzrostlá.

    Jedná se o podhůří Šumavy a jak jsem psala- je to takovej experiment, jestli porostou. Zeptej se mě za 5 let :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    BLANITCHKA: můžeš prosímtě přiblížit na jak dobře chráněném místě tu moruši máš? a kde přesně se nachází těch 760mnm, myslim jako jestli v orlickéjch horách nebo na šumavě...?
    Já se totiž nechci smířit s tím, že ji na Vysočině v 690mnm mít nebudu...
    díky
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: no me to taky zajima :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    OGMIOS: netusim, jak moc je to zasadni, a proto se ptam - docetla jsem se to na nekolika mistech, ale odkud ty informace pochazej a jak moc jsou validni, to fakt nevim.)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no me to prijde divny s tema korenama protoze u nas tady je jedna velka moruse u skoly a rozhodne tam roste mezi jinejma stromama a kerema.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    VEVER: Diky za tip, ale ja mam celkove lepsi uspesnost s klasickejma kont. sazenicema na vsechny kere i stromy. Při velkoobch. cenách (do 20 Kc) to nemá pro m smysl množit v pařeništích a přesazovat.
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KAREN: Taky jsem si to o te korenove konkurenci precetla pozde- musim je jeste presadit.

    Hlavne mi moruse neprijdou tak chutove zajimavy jako jiny ovocny dreviny, takze kdyz porostou blbe tak pujdou do kompostu :)
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    ZRNKO: Ja jsem z vcelarske rodiny, takze si to umim predstavit co to obnasi.. a tata mi bude delat mentora v prvnich letech. Dostanu je komplet i s ulama od znameho vcelare, ktery ometuje stavy. Na jare si pro postavim vcelnici :)

    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KAREN: a proc nechce jiny koreny? to jako vazne nemuze mit jiny koreny v okoli?
    KAREN
    KAREN --- ---
    BLANITCHKA: ja to odkladam na nekdy pozdeji - nemam uz moc mista a 10-15m strom, kterej nechce mit v okruhu 5 ci kolika metru jiny koreny, je pro me ponekud scifi. leda az se s nejakym planym kerem ci stromem rozloucim, nicmene z lesa se k nam tahnou spousty korenu - nevim, jak moc je to zasadni potreba...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZRNKO: jo takovej dobrej hovinkovej med :D
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    6 včelstev na rozjezd je docela slušné frkot,no šak uvidíš....
    znám desítky začátečníků co skončily do dvou let ,vlastně 98 rocent odpadne
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    z těma mravencama je to pičovina ,protože sami dost aktvině žerou ty jejich sladký hovínka tzn, když se to naučí nežerou nic jinýho,smrk je zdroj pylu,opravdu jen raritně se na něm rozjedou mšice ,nebo mery nebo co,to už je lepší dubové les ,jsem ze sudet z jeseníků včelařím 11 let ,letos průměr 7O kg na 3x - no počítám to postaru na zazimovaný včelstva,vyšla vrba pampelišky super maliníky trocha květ lipa jinak mšice pohanka a zpatky do lesa kde byla ještě na začátku zaří slušna medovice,stryc na stejným stanovišti má tenhle pruměr už 5 let,včelaříme intezivně,navíc si furt myslím že 30 kg není špatný ,pěknej pruměr

    hovínkové med je lepší na minerály,horší pro včely na zimu,lidi chco nejvíc zblble lesní ,no a ten je vždy převážně hovínkové( nejvíc mšic je na lípach a javorech)

    med našli v pyramidě po 4000 letech v naší potravinářské kvalitě,pokud je ok -tak sníst pokud není tak medovina,ted mi tady pobubláva 60 demižon

    med natahuje vodu ,takže kdyby byl blbě zavřené už je rozkvašené

    akát co už je nad olomocó ten už nedává zmrzne,tož ten se nám vyhne a řepka to je poslední med ktere bych vzal do tlamy

    jo ten hliník to není košer ,ale to je tím že naše normy idiotsky berou med jako suchou potravinu
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    BLANITCHKA: docela by mě zajímalo nakolik byl ten kurz praktický....přečetl jsem jeho knihu a je hezky napsaná a dokážu si představit že na tom kurzu by se mohlo pěkně povídat , i pohádky ale ;) ne vážně . Permakulturu beru jako užasnou myšlenku a způsob myšlení ,ale je v ní obsaženo i hodně chemie , biologie ,kterou je potřeba studovat a nedat jen na po-cit ...což třeba v tý knížce mi příjde tak půl napůl , spíš možná více to feelingu ...A jaký máš pocit z kurzu s ohledem na infomace tam načerpané versus informace do tý doby i potom načtené ? Já se třeba v jednu dobu rozhodoval jít/nejít na kurz a bral jsem to i takže že za cenu kurzu bych si mohl koupit x knih a z nich vše vyčíst . Nakonec jsem na jednom pk kurzu byl (10dní) a veliký plus jsou ty lidi co jsem tam poznal , samotnýho lektora ,ale že bych se dověděl něco extra...stejně to bylo vše teoreticky :)) no a když si představém roční kurz za 25tis nebo kolik za to chtěl ...nio asi nebude pro každého ..
    VEVER
    VEVER --- ---
    BLANITCHKA: Na vrby jívy stačí najít někde nějaké rostoucí a zapíchat pruty z nich do země, ne?
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    DENDROBATA: Jarda i jeho kurzy pro mě byly super. Byla jsem na Jedlém lese a pak na ročním Designérském kurzu. Ale to už je 5 let zpátky a před vydáním jeho knihy. Přijde mi, že v tý knížce je všechno.

    a Jarda se s kurzantama nijak zvlášť nedružil (mylsím po večerech a tak). Ale vždycky tam byly zajímavý lidi
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    KAREN: Já mám moruši černou převislou a dozrává v pohodě a zatím nevymrzla.

    Včera jsem sázela 2x Moruši bílou ze stareodrudy.org. jako experiment.

    :)

    760 m.n.m.
    XAJA
    XAJA --- ---
    OGMIOS: skor by som sa pri tom mede bala toho hliniku. bohvie, ako nejake tie enzymy a spol. z medu s tym mohli zreagovat.
    XAJA
    XAJA --- ---
    OGMIOS: no tak klasicky sposob vyroby sirupu proti kaslu bol za cias nasich starych materi skorocel (jitrocel) presypavany cukrom, a to cele v pohari ulozene do pivnice (kto ju nemal, zakopal do zeme), kde sa to nechavalo kludne niekolko rokov.

    ci je ta tvoja matova zmes pozivatelna, zistis jednoducho - ak to nesplesnelo alebo neskvasilo, kludne do toho. co ta nezabije, to ta posilni, nie? a vlastne, ak to skvasilo, tak to tiez nemusi byt zle:D
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Já mám za sebou masakr podzimní výsadbu. Na workcampu jsme nasázeli cca 350 stromků a keřů.

    Na jaře dostanu šestery včely, tak jsem zasázela mj. lípy, jedle, dříny a tak.

    Marně sháním vrby jívy ( mám košíkářské).
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: no ja premejslim jak to je s tim cukrem. v lete jsem si totiz udelal sklenici maty prosypany trtinovym cukrem. mam to celou dobu v lednicce a ted si rikam jestli to je porad jeste jedly a nebo se mi v tom muze vytvorit neco skodlivyho a co mi to muze udelat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam