• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    JADR
    JADR --- ---
    SCHWEPZ: jasne ja znam ty ostatni duvody premnozeni, netreba rikat. ze nemame selmy a ze se pestuje jak se pestuje si muzeme sami akorat jsem na myslivce alergickej, jsou to vetsinou samozvani vladci prirody, docela me za posledni dobou stvou. Rozumne se s nima domluvit neda, kdyz jim reknu aby mi nejezdili pres pozemek, tak mi reknou ze si to mam oplotit...

    slo mi prave o to jestli zkousel treba nejaky jiny praktiky, nechce se mi pouzivat plastovy sitoviny na kazdej strom. to neni moc permakulturni... neni nejaky jiny zpusob, treba zasazet neco na cem se zver relativne uspokoji - treba neco co neni jedle pro cloveka. tezko je ale primet k tomu aby jedli co ja chci :) a pak budou tam casteji jak tam bude neco k jidlu... stejne asi clovek musi pocitat ze ztratami pokud to neoploti, jde o to aby to nebyli vyrazny financni ztraty. Asi si poridim nejakyho vlka a necham ho tam behat volne.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JADR: náš Okrašlovací spolek vysadil různá stromořadí a aleje... a bez ochrany je to k ničemu, zvláště když je tuhá zima. To jsem viděl, jak to pak dopadá.

    Můžeš použít PET láhve, ale to se mi nikdy nelíbilo a ani to není praktické. Dá se to omotat fáčem, nebo nějakou textilní páskou. Když chceš ušetřit tak se dá lecos najít i ve sběrných surovinách. My kupujeme takovou zelenou plastovou síťovinu, metr není tak drahý a vydrží to roky.

    Srnky a zajíci tu byli vždycky, zajíců ubývá rapidně, jsou téměř vzácní. Přemnožený jsou prasata, černá, ta stromy neokusuje. Celá ta věc s přikrmováním zvěře je složitější a není to černobílé. Když zrušíš přirozené prostředí a všude se zasahuje a lesy jsou hospodářské tak ten biotop přestane fungovat na základě "přirozeného řádu" není bezzáshový. A kanci jsou přemnožení třeba díky velkým lánům kukuřice a řepky. Je to prostě složité. Nemluvě o tom, jaký regulativ je vlk. To podle výzkumů srnky a jeleni ani nezastaví u jedličky a neukousnu jí, když ví/cíti že je tam riziko vlka.

    Význam velkých šelem - Šelmy.cz
    http://www.selmy.cz/vyznam/
    Vliv přítomnosti velkých šelem na biodiverzitu - Šelmy.cz
    http://www.selmy.cz/vyznam/vliv-selem-na-biodiverzitu/
    JADR
    JADR --- ---
    DENDROBATA: spis mi rekni jestli ty stromky nejak chranite proti okusu, ja chci taky sazet na nasi louce ale neni oplocena a zvere je tam dost. par jsem resil pletivem okolo, ale to mi prijde pracny. neni nejake babske reseni ?
    Uplne me s**ou ty myslivci jak tam jezdej a prikrmujou zver a pak rikaj , musime to postrilet, je to premnozeny... pardon
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: znam jen zkazky od spokojenych pestitelu konopi v interieru ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DENDROBATA: V té LIDL tašce je zeolitový substrát s mykorhizní houbou Trichoderma harziana .. máte někdo zkušenosti?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Trošku politiky .. pokud zašlu – adresuji Andreji Babišovi – Agrofet jakýkoli z jeho produktu (jedů) https://www.google.cz/search?q=agrofert+rotendicidy&sugexp=chrome,mod=11&sourceid=chrome&ie=UTF-8 budou o tom psat v novinách?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Pangaea o.s. znáte? https://www.facebook.com/OZ.Pangaea .. tento víkend proběhla výsadba 50 ks ovocných dřevin veskrze starých odrůd .. Na jižních (SK) svazích Bílých karpat na obcí Nová Bošáca – 5ha vypásaných luk.



    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    česnek nesnáší přímé hnojení,co se týče teplot,tak ho přece dáváme do země tak je třeba se řídit teplotou země a měsíční fází apod.,aktualni hodnoty najdete na netu,to samé se týká stromků,ostatně si myslím ,že nejlepší čas je jak sjede listí a to je teď v listopadu...
    KAREN
    KAREN --- ---
    DRUDRIGER2: mne se to odlozilo na pristi vikend a uz ma byt pod nulou, tak to bude frisne sazeni, ale verim, ze to pujde)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    tak v patek poslali stromky od peska. takze je mam v pondeli.....prislo k zamene a proto se to cele zdrzelo. tak v pondeli to prijde postou a hendka sazim, kim nezamrzne zem...
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    DA_NIELA: a co udělat pokus. Něco zasadit už ted, něco později, a pak sledovat, jaké budou výsledky?:)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Chci-li být objektivní, budu asi sázet na Vánoce.
    Portál ČHMÚ : Předpovědi : Předpovědi počasí : Česká republika : Dlouhodobý výhled počasí
    http://www.chmi.cz/...P9_0_Predpovedi/P9_1_Pocasi/P9_1_1_Cesko/P9_1_1_4_Dlouhodoby_vyhled&last=false
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    DA_NIELA: já už ho v zemi mám... na chatě už asi měsíc, na domku tak 14 dní...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    AQUALOCO: DA_NIELA: Hlavně se toho nebát že jo :)
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    LA_PIOVRA: loňskej rok jsem napíchal 11 strouzku od babky od vedle bez moreni na konci listopadu do jilovityho hnusu a vzeslo a vyrostlo komplet vsechno a jak. asi vyjímka za punkovej styl.. ;)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DA_NIELA: já budu sázet tento víkend
    KAREN
    KAREN --- ---
    DA_NIELA: jsem se v jednom videu nedavno doslechla, ze idealni je sadbu nacasovat na den pred mrznutim - takze bych pockala a vychytala si to
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Jak to máte s česnekem? Já se bojím, že by mi v zemi shnil, když je tak mokro a teplo. Počká do prosince, nebo se obávám zbytečně?
    JAGA
    JAGA --- ---
    Milí přátelé, s radostí vám oznamuji, že na našem webu www.permakulturacs.cz najdete ode dneška zbrusu novou webovou prezentaci. Autorem designu je Ondřej Němeček. Nový design je velmi přehledný, přátelský a logický a zvýrazňuje to, čemu se věnujeme nejvíc:
    - kalendář akcí našich i spřízněných
    - náš on-line obchod s nabídkou tiskovin (knihy, časopisy a další)
    - naši on-line mapu ukázkových permakulturních projektů
    K tomu v menu našeho webu najdete rozcestník tuzemských i světových permakulturních aktivit (pod „Spolupracujeme“), rozcestník dalších příbuzných aktivit (pod „Odkazy a další zdroje informací“), důležité informace o organizaci Permakultura (CS) a pestrou nabídku článků o permakultuře, včetně praktických návodů.
    Prosím, prohlédněte si náš nový web a napište mi své připomínky, návrhy, doplnění... na redakce@permakulturacs.cz. Moc vám děkuji!
    KAREN
    KAREN --- ---
    DENDROBATA: ja si rikala, ze to bude soli - a mozna cesnek taky pomohl. ja davala soli pomerne malo a cesneku jen tak symbolicky, tak to zrejme sama lichorerisnice nezachranila;) ale bylo tam tak jako tak na dne...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam