• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: rekl bych ze to tam je stejny. jen u nas to probehlo uz driv kdezto oni jsou vic zemedelsti a tahli to az do relativne nedavna a ja to ted objevuji. a taky to je vetsi zeme.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: tyjo, to se mi zda jsou polaci s pristupem k pude jeste ve vetsim svrabu nez my.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LA_PIOVRA: u nas moc nevim, prijde mi ze cesi nemaj polaky radi. ikdyz koho maj cesi radi :D
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    OGMIOS: v souvislosti se zemedelskejma pozemkama jsem byl pred dvema lety kolem Radomi a to, jak to popisujes presne odpovida mejm poznatkum.
    (co me ale prekvapilo byla ochota, nedebilita a snaha na mistni radnici - polsky pochopitelne nemluvim - vubec si neumim predstavit treba podobnou zkusenost "Polak prijede do Plzne")
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: hele je mi 32, takovejch 10let jeste bych mozna mohl vydrzet plnej zaprah kdy bych to cely dal do kupy a pak az do smrti s ubranym plynem :D s duchodem nepocitam takze to musim ted vymyslet tak abych potom mel svy jisty a investice do zeme a permakultury mi prijde jako to nejlepsi (kdyz me potom nevyvlastni zase nekdo).
    jinak to mam asi 100km od Wroclawi smerem na Warszawu u visky Uszyce uprostred poli.
    ale sny jsou sny, kdyz nedam dohromady par mega na pole tak to u snu jenom zustrane. az dokoupim ten baracek co chci ted po novym roce tak budu teprve nekde pres pul hektaru. asi pujdu primarne cestou zkoupeni tech polorozpadlejch baracku kolem protoze ty jsou na asi 3ha pozemku a bude z toho dost cihel a tasek a tramu z kterych zase opravim co bude stat za to opravovat.
    ale ty pole by to chtelo, zaprvy jsou dokola vyssi trida jakosti zeme takze jsou drazsi a za druhy jak jsem psal, chtelo by to tam trochu pozmenit tu krajinu sirejch lanu. oni polaci mi prijde ze trochu ztratili vizi zivota, respektive toho co je dobry. o zemi se starat nechtej, mlady utikaj do velkejch mest a tradicne uz maj velky exody do zahranici. a se zemi se tam maximalne kupci a prekupuje a kdyz nekdo hospodari tak to jedou v modernim stylu vsechno zestrikat hlavne at je toho co nejvic a vsechno ostatni at chcipne co nam prekazi. do toho tam je dozivajici generace rodicu co na polich pracovala celej zivot a aby dostali duchod tak se musej zbavit poli. nekdo se jich zbavi brzy a tak dostane duchod a pole zase prekupnici a nekdo se to snazi tahnout pres tu 60tku co nejdyl pac jim je toho skoda. na ty ale tlacej deti aby to prodali protoze chtej penize aby mohli zit v mestech a za hranicema. naopak zase z poza hranic posilaj penize a stavej extremni domy v kterejch pak stejne nebydlej protoze zijou za hranicema a tak jen mrvej krajinu. no tohle vsechno se tam bije a ve finale by s tou zemi potrebovalo neco rozumnyho udelat :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Bez lidí? mělo být s otazníkem.lidi jsou potřeba, přátele i nepřátele
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Kvituju tvoje nadšení, kolik ti je? )) To zní jako #Restoration Agriculture ... zeměpisná šířka? délka? rovina? Půda je základ a Polsko je nářez, ovšem bez lidí .... vím o čem mluvím ...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: no ja jsem na uplnym zacatku. letos jsem koupil domecek s pozemkem, kusem stodoly a chliva. delam ale tady v cechach a tam dojizdim jednou za mesic. ted jsem tam pred mesicem menil tasky na strese. predtim jsem musel procistit trochu pozemek. coz stejne po posekani krovinakem a probirkou pilou jeste nijak moc nevypadalo. uz jsem nezvladl to vytahat v lete ale sousedi se postarali a drivim si topej takze pulka zmizela a konecne se tam pujde hejbat na pozemku. mam domluveno jeste ze mi vytaha znamej traktorem koreny tak jsem zvedavej jestli se k tomu dostal az tam ted pojedu. no musim zadelat okna na zimu ktery jsou nektery vymlaceny. aktualne taky barak ma dvere dokoran :D
    v lete jsem jeste stihl rozebrat starej pristresek nad chlebovou peci co uz byl napul spadlej. natahnout provizorne 50metru vodu od studny, vykopat rybnicek kacenkam. ceka me ohrada pro prasata. prevoz prasatka tam. zrizeni trochu zahonku abych na jare mohl neco zasadit. vytvoreni zivyho plotu na ochranu pred vetry pac tam vane z vychodu z poli jak svin po ty probirce krovi. premejslel jsem ze tam dam slameny baliky ktery ten vitr odstinej a jeste na nich muzu pestovat treba hlivy kdyz se zadari. nastesti jsem koupil stodolu plnou slamy. je tam sice uz leta ale porad pekna tak snad hliva nebude delat kozy :D do toho chci prikupovat pozemek na zacatku roku. az pak zbudou penize tak najmout bagr a nechat vycistit co tam byl driv nebesak co ma asi 900m2 a zkusit obnovit strouhy co tam driv byly, nahodit okapy na stodolu a svyst vodu. zvlast kvuli tem strouham z poli bych ty pole chtel nejlip i vlastnit ale to je bohuzel zatim mimo my financni schopnosti. co by se ale financne mohlo podarit je zkoupit tam tech par rozpadlejch domecku a stodol okolo. opravit co pujde, ikdyz spis vetsina toho opravit nepujde a bude nejdriv na rozbirku a pak to postavit vlastne znovu. je tam toho na 3hektarech okolo. a do toho se musim modlit ze to stihnu driv nez nekdo jinej kdo bude mit vic penez.
    maximalni sen je takovej ze tam koupim dokola pole a udelam misto pro lidi co si budou chtit odpocinout od velkomesta pri permakulture :D
    no planuju na jaro si tam dat mensi pracovni dovcu jen co roztaje zeme ale nejlepsi by bylo tam bejt celej cas. coz zatim nemuzu neb se musim vyplatit z nevolnictvi pujcek nejdriv.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Pomalá ale trvalá řešení .... snáď tomu dojde a zastavíme se na čumendu a jarní brigádu .. posílej souřadnice na mail, tvoje odhodlání mně zajímá :) Ať se daří, zima je dycky náročná, už to vidím tady ... )
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: no a jinak ja vo takovym undergroundovym basneni nemam ani potuchy. to je na me hovado moc kultury :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: nojo no..stihat nestihat. ja kdybych na to mel tak bych vytvoril takovou rezervaci :D no hlavne spis narazovou linii kolem sebe abych se odstinil od postriku a zkultivoval trochu tu krajinu co tam je samy pole. vytvoril trochu zakouti proti vetru a zavedl rozmanitost do te krajiny. potencial by to melo krasnej. jen mit ty prachy. ted tam je takovy zlomovy obdobi kdy mlady nechtej hospodarit na polich a stary se musej zbavit poli kvuli duchodu. tak lepsi abych mel ty prachy ja nez nakej vykuk co to tam dojebe.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Že ti do toho kecám ale vycházím z tohoto textu .. http://www.hlasite.cz/text-pisne/xavierbaumaxa/72524-kulturajeplnakultu Dál se zpívá, slova Slovákům .. tak si vyber.. mysím že by člověk neměl obhospodařovat víc než stíhá, takže hlavně v klídu :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: pockej neblbni ja zarizuju v polsku usedlost a pole tam chci koupit. jenze na nej nemam. zjistil jsem ze pole co jsou hned vedle myho baraku jsou na dobry pude a stojej kolem 150k za hektar. ted tam chlapik co od nej chci brat sousedni baracek prodava asi 250hektaru coz bych bral az bych si na boty naslintal ale na to nemam, to by se musel stat zazrak. a mohl by se kurna ten zazrak stat a ja bych mohl treba vyhrat na to ve sportce ty miliony :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Pole polákům, pokud se nesmažeš :) Ostatně Morava znamená: "Bahnitá řeka" tak si vyber, ale je fakt že humusu je podél Moravy dost :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: si z toho delas prdel ale ja bydlim na severu na liberecku u trojmezi a posledne jsem jel do Plzne po D5 a pak v praci rikam ze nevim kolik jsem tam mel jet protoze nevim co to je zac a kolik se jede na zelene znaceny silnici. nacez se mi smali ze prej zelene je v cechach znacena dalnice. nojo jenze ja nikdy po zeleny dalnici v cechach neridil :D furt jezdim jen do polska a do nemecka a tam jsou modry :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    14. prosinecv 10:00

    V kruhu rodiny, tak znie téma štvrtého ročníka festivalu Permakultúra v meste, ktorý sa uskutoční 14. decembra 2014, vo Vodárenskom múzeu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti v Bratislave.

    Festival permakultúry na Slovensku je originálnym podujatím svojho druhu, ktoré ponúka bohatý program prednášok, diskusií, sprievodných podujatí a najmä príležitosť stretnúť sa. Téma V kruhu rodiny reflektuje na končiaci sa Rok rodinných fariem 2014. Festival preto ponúka rôznorodé prednášky odborníkov dotýkajúcich sa nie len samotnej permakultúry, ale tiež slovenských rodín. Návštevníci festivalu sa môžu dozvedieť viac o aktuálnych témach ako sú komunitné záhrady, alebo pestovanie ovocia na malých mestských priestoroch. Vďaka rodinnej farme Kubra nahliadneme do reálneho života slovenskej ekofarmy.

    Aj tento rok bude organizácia Permakultura (CS) na Slovensku udeľovať cenu Roh hojnosti za prínos a šírenie permakultúry človeku, ktorý svoj život zasvätil práci súvisiacej s trvalou udržateľnosťou. Návštevníci sa môžu zapojiť aj do sprievodných podujatí, ako viazanie babyšatiek, diskusia s rôznymi odborníkmi napríklad na drevo ako prírodný materiál, či pletenie košíkov profesionálnym košikárom. Vstupné je ako po každý rok dobrovoľné.

    O prednášajúcich a sprievodnom programe Vás budeme priebežne informovať.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Státy nejsou hranice, musim napsat že pro nás moraváky je Slovensko regionálně blíž než ta ultraparádní Praha, čiže ... 14.12. se potkáme kdo může ... http://permakultura.sk/permakultura-v-meste-2014-mapa/
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak dneska mi skoncila paprikova sezona. musel jsem to otrhat neb mi zacly vadnout listy od zimy. docela mirnej rok letos :D
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    MATT: většinou to funguje na základě kys. máselné ...ale 100% to není ani náhodou...
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    MATT: myslim, ze to bio a eko je, ale desne to smrdi, strejc to uzival a rikal, ze i kdyz se toho napijes, ze ti nic nehrozi
    (a nedlouho pote, co mi o tom rikal umrel, ale to asi nebylo tim:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam