• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LINKOS: Mně běžci už tak 2 měsíce nenesou, slepice nesou stále, vejce jsou větší, hutnější, s větším žloutkem
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    WAMP_ELF: a myslíš, že tomu psovi to dělá dobře při trávení?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: povera to opravdu neni ale klidne se zeser :)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    mám typ jak redukovat psí dárečky na dvoře. Přimícháním zrní do psího krmiva se pak psí hovna stanou vyhledávanou delikatesou veškeré hrabavé drůbeže!
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ja bych tu salmonelu videl jako poveru :D ono kdyz clovek bude mit chov zamorenej salmonelou tak ji dostane od slepic uplne stejne jako od kachen.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    WAMP_ELF: ano, to pravda, ponevadz jejich skorapka ma vetsi pory nez slepici tudiz tam salmonella snadneji proleze. Takze dodrzovat nejakou hygienu skladovani a hlavne, nejist ta vejce malo tepelne upravena, takze jako michana vejce na panvi spis ne, ale do buchet a jineho zapekani ano.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OGMIOS: u nas slipky nejradsi rozhrabavaji konsky hromady :)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ANABEL_LEE: a co ten fakt ze kachni vejce jsou obecně častěji napadený salmonelou?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: hele ja teda nevim s tim hrabanim. ja mam kolem 30 slepic a 10 kachen na asi 300m2 a vyhrabano maj jen kolem kurniku a prilehlejch krovisek a zbytek je zarostlej travou. nejhorsi je to v zime kdy trava nedorusta. pak to doroste a trava je pekna.
    jinak boruvkama je nedokrmuju. to si jen kvocna kdyz byla mimo s kuratama prilepsovala. ale stejne ten ker ma asi 2 metry na vejsku tak vozobala jen trochu od spodu. ja ale spis byl zvedavej jakou kdo tu ma zkusenost protoze jedly les se slepicema je jeden z konceptu permakultury kde by se slepice mely zivit s minimalnim prikrmovanim tak jen jsem zvedavej jestli nekomu jedej nejaky ovoce protoze u me moc ne. nejlepsi je pro ne spis hovno s cervikama :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    decka, snusku maji vcely, ptaci maji snasku...jinak o bezcich jsem taky slysela ze dobre nesou a jeste jsou ta vejce prima na snih a piskoty, pac jsou vyborne slehatelna :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: bezce mam, s tou snaskou to zas neni kdovi jaky. maj v podstate jednu hlavni sezonu koncem zimy a na jare kdy vyprdnou docela dost vajicek ale spis v tom prvnim roce pak uz to neni tak slavny. dalsi vedlejsi snaskovou sezonu maj kousek v lete a pak na podzim, ale to uz neni tolik vajicek. vajicka jsou vetsi a maj vyraznejsi vajickovou chut. no proste nejlip vyzkouset :)
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    LINKOS: běžci byly původně chovaný a šlechtěný provysokou snůžku vajec ...jeden známý -chovatel mi ,ale říkal že teď jak to každey nechává křížit pátý přes devátý že už to tak dobrý není ,ale prapůvodně se chovali kvůli vysoký snůžce...
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: Ono stejně každý design je unikátní, záleží na místních podmínkách, univerzální klíč neexistuje ...)
    http://www.permacultureproject.com/design-portfolio
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: a nevíš jak velký a kolik vajec mají ty indičtí bežci? Mám možnost si je půjčit od souseda, resp. říkal, že by mi je klidně i dal a v RECEPTÁŘI :) tvrdili, že se chovají i na vejce.
    Jinak asi poprvý se mi dostal do ruky výtisk receptáře a byl tam článek o divokých rajčatech a permakultuře. No překvapilo mě to, spíš bych čekal, že to je víc loskutákovský a bude tam max, jakou si koupit sekačku, nebo jaký postřik je účinější na plevel. Chystaj celý seriál o permakultuře :)
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    DENDROBATA: no tak jednoduchý to právě není :-D většina nákresů jsou v malé velikosti, že z nich nelze vykoukat nic víc, než že ten člověk to umí hezky s pastelkama a zbylé stejně není propojené s realizací projektu neb je to upoutávka na kurz. heh. základně googlit umím taky, ale tohle je spíš o proklikání se k něčemu, což je dost o náhodě, tak se ptám.
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: ja jsem v tomhle skepticky - muzu sice nechat slepice behat po zahrade, ale prijde mi, ze vysledku to nic zasadniho neresi ani pro ne, ani pro me - stejnak jim musim dosypavat v podstate celorocne zrni, pokud chci, aby snuska za neco stala, ono vetsinu roku pro ne nic krom travy neroste. samozrejme nemam nic proti tomu, kdyz se slepice probehnou a nazobou zeleneho a cerviku, pac to potrebuji, ale vzpominam si, jak vypadala nase zahrada, kdyz tam melo sveho casu 20 slepic pristup kazdy den cely den - krom kopriv a hluchavek tam nic jineho nerostlo, co par metru vyhrabana dira, ze bys tam pomalu ulozil mrtveho.. a prikrmovat slepice boruvkama, to mi prijde jako drahy spas :o), to je desetkrat radsi sezeru sam nebo dam deckam, do tech hodlam investovat vic nez do slepic, kterym stejne po roce po dvou useknu palici a koupim nove. nicmene roste nam na dvore cerna moruse a ta diky tomu, ze plodi postupne vic nez mesic v kuse, tak pro ne znaci jisty prikrm, nicmene opet - pokud budu zvazovat, jestli to budu pravidelne otrepavat sam, abych mel do demizonu, nebo dopreju hody slepicim, tak demizon vitezi :o).
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    DENDROBATA: no ideálně obojí právě :-)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: Jako obrázky máš na mysli, fotky nebo výkresy designů?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    EXCITE: Slepice pod lískou likvidují larvy nosatce lískového, a snižují tak napadení oříšků v příštím roce
    OGMIOS: Jak se říká nejlepší kuchař je hlad, tak to plati i u drůbeže. Ale stejně mají nejradší bílkoviny takže hrabou a hledají červíky, žížaly ... Ten pytel zrní co jim tam pohodíš tě finančně nezruinuje a slepice pěkně stromky pohnojí .. Aspoň máš krásné ovoce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam