• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DACUBE: Co dáváš pod ty česna za aromatika?
    KUATO
    KUATO --- ---
    DACUBE: jestli me neco unavuje, tak to kdyz musim reagovat na veci vytrhavane z kontextu. v auditku o vcelareni jsem se vysmal Ogmiove strachu z toho, ze jeho vcely nebudou mit co papat, pac to do nejblizsi vesnice maji kilometr a pul a naivite z toho, ze by mohl ochranit to co zasadi on sam pred tim, aby mu tam neletaly cizi vcely. bud presny.

    k tomu zbytku - hele, ja na to dneska nemam silu. lini duchodci, kteri hnoji roundupem a nesli s tebou na brigadu.. a jeste krmi cukrem aby mohli vzit vcelam vic medu a meli vetsi vynosy. zajdi si na prednasku Cestmira Gazdy, ten miva prumernou snusku 50/70+ kg/vcelstvo. a to i kdyz vubec cukrem nezakrmuje. neni jediny takovy. trendy jsou jasne. vraci se zpet k prirozenejsim zpusobum vcelareni. ale ne ze by to bylo punk, ale protoze je to i ekonomicky vyhodne. ale ma to sve souvislosti - uzky vztah k slechtenym vcelstvum, rozmernejsim ulum, metodice vcelareni, tedy vyznamne se zvysuje uroven znalosti prumerneho vcelare.

    kolik mas vcelstev?
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KUATO: už jsi mnohokrát demonstroval velmi vytříbené názory, tak je mi jasné že v tom máš jasno, ale já jsem přesvědčený o tom, že za syndromem vymírání včelstev stojí trávení včel léčivy a sacharózou za účelem vyrazit z nich co nejvíc.
    Stejně jasno máš i v tom sázení stromů kvůli pastvě, jak jsi se mu dnes vysmál ve včelařském auditku. Stejné frajery máme i tady v našem slavném čsv, když jsem nadhodil výsadbu časně kvetoucích keřů, mají naráz všichni moc práce. Asi čekají až pokvete řepka kvalitně dotuněná postřiky, protože jinak med nemá ty správné kule. Nakonec někdo vyrukoval s vrbou černou, protože se o ní psalo ve včelařství nebo jak se ten katalog léčiv jmenuje. Takže nejlepší řešení je opět zavalit krajinu nepůvodními druhy, kdyžuž.
    Nejsem rozhodně pankáč včelař, ale drásá mě nervy, že ostaním přátelům lhát, léky kupovat a vyhazovat, aby u mě potom nezvonila tlupa magorů a chtěla mě pálit včela kvůli nákaze.
    Většina lidí, kteří sedává na schůzi a mlátí pěstičkama do stolu jsou ročníky 1930-1960 a jsou to lidi, kteří věří, že roundup je vlastně hnojivo a čím víc chemie, tím víc adidas.
    Pro mě je argument, že zatímco ti největší kapři letos přišli o 70% včelstev, mně zůstala všechna a v sebrané měli jsem měl nález jednoho celého kleštíka.
    Netvrdím, že jsem je ochránil výsadbou aromatik pod česna, ale věřím, že jedna fumigace za rok a jedna deska s k.mr. je pro včely maximum. Časem to zkusím i bez fumigace
    KUATO
    KUATO --- ---
    OGMIOS: ver tomu, ze nad tim si lame hlavu spousta lidi a spousta lidi na tom pracuje. mame internet. muzem komunikovat a sdilet informace napric celym svetem. plno ucitelu vcelarstvi porada spoustu prednasek. jsou to svobodni nezavisli lidi, s velkyma zkusenostma. zadne znalosti a poznatky se nedaji utajit. je cela rada myslenkovych proudu, ktere se zameruji ruznym smerem, ale proste to neni trivialni problem. je tu cela rada omezeni, ktera limituje co vubec se s tim da delat. jenom co se tyce krizeni ruznych druhu vcel, tak toto ac by se zdala velmi slibna oblast, tak realne dochazi k tzv. bastardizaci, coz je terminus technicus, za kterym se skryva jev, ze krizenci v dalsich generacich jsou neskutecne bodavi (jeden, nikoliv jediny z duvodu, proc se bojuje proti aktivistum, kteri by vcelu cernou chteli vratit do cech). ruzne druhy vcel maji odlisne chovani pri nakladani se zasobama, pri jarnim rozvoji... x veci, ktere zasadne omezujou material, se kterym se da pracovat..

    hele, tohle je tema, o kterem by se u piva dalo diskutovat hodiny, coz tady nelze. chci jen rict, ze vylevy jako ma pan nize opravdu nikomu nepomohou. punkovy vcelar s trema peti vcelstvama nevyzkouma naprosto nic podstatneho. tri pet vcelstev, s tim se nedaji delat zadne smysluplne o necem vypovidajici pokusy. kazdy rok muze mit vymenenou matku, ani si toho nevsimne, ze se mu treba vyrojily (roj je punk), takze nova matka oplodnena cizima trubcama mu zacne zkreslovat vysledky pozorovani...
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: zajimavejsi by bylo vymyslet jak vyresit problemy dnesniho vcelarstvi dokud se jeste da delat nejaka ta medovina ;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    DACUBE: naprosto? dyt on tady pise akorat emocialni vylevy, mistama uplne picoviny. vytahnu par bonbonku..

    Moderní svět včelaření ví o roztoči mnoho nového, avšak my lijeme do úlů chemikálie v množství stejném jako v minulém století. A nejedná se o ledasjaké látky. Například v bioprovozech se opakovaně používá cca 200 gramů kyseliny mravenčí. Stejné, která stála za smrtí lidí v metanolové aféře. Metanol se totiž v těle rozkládá na formaldehyd a kyselinu mravenčí. Ta pak zabíjí v dávce dva gramy pro dospělého člověka! Tak to tvrdí odborníci na otravu metanolem. Je třeba to brát v úvahu. Náš současný včelař nechává v úle odpařit opakovaně dávku, jež dokáže spolehlivě otrávit 100 lidí.

    Včelařina je považována za takzvané intelektuální zemědělství. Včelaři bývají vzdělaní lidé. Ti přece nebudou sami sobě řezat větev pod zadkem! A co by tomu řekl spotřebitel? Tak vznikla varroáza! Včelaři nebojují se škůdcem, nýbrž léčí varroázu. Eufemizace téhle taškařice změnila včelaře chemika ve včelaře bohulibého lékaře.

    Dobré jméno si současní včelaři systematicky udržují z dob, kdy byl na trhu med jako produkt, a nikoli jako výrobek. Dokonce i v knize včelařského reformátora L. L. Langstrotha Včela a úl, příručka včelařova (z roku 1853) stojí zmínka o nedůvěře americké společnosti k vykapávanému medu v nádobách. Za jediný nefalšovatelný produkt byl právem považovaný plástový med, který si spotřebitel nechal přes sítko vykapat doma do vlastních nádob. Už tehdy se podle vzhledu plástu dalo velmi přesně určit, jak je starý. :o))

    Med do lahve přetočený chutná a voní jinak než med autentický. Jak je to možné? Přetočený med je totiž degradovaný odparem aromatických látek a působením kyslíku při vytáčení v medometu; tehdy se změní na mikroskopické kapičky a ty putují vzduchem ke kovovému plášti medometu. Někdo to dokonce spočítal – povrchová plocha mikrokapek jednoho kila medu prý odpovídá ploše malého dětského hřiště. Tenhle degradující proces má však jednu nespornou zážitkovou výhodu pro včelaře: při vytáčení medu si člověk prožije aromatické oblažení jako nikdo jiný. Že se z medu stane okysličený, téměř nevoňavý produkt druhé kategorie, už je fuk... Spotřebitel je přece spokojený a cena medu nízká... :o))))


    narky nad vcelou cernou a superkralovnama a vcelima vynosama nad 10 kilo, vcelarema punkerama, ktere nikdo nema rad, nad PSNV, kteri leci taky chemii, ale jinou! a dalsima a dalsima vecma nebudu komentovat. dal jsem si predsevzeti, ze nebudu mluvit sproste :o). ale ja jsem jen vcelar intelektual (viz 2 odstavec), ktery s 20ti vcelstvama a 11ti letou praxi nema moc co rozdavat rozumy. neni na to dost punk. jesteze tady mam za sanonem od vanoc pul zbyle lahve medoviny, jdu si dat loka, abych se z toho clanku vzpamatoval. i kdyz je plna fermentaci znehodnoceneho medu a ethanolu, ktery je pro lidsky organismus toxicky!!
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KUATO: já s ním naprosto souhlasím.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak v dnesnim stavu veci jsou rozlobeni muzi potrebni a to nejenom ve vcelarstvi. spatnych rozhodnuti bylo udelano az moc a porad se na nich trva.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KUATO: tak to je důvod proč to sem dávám, aby to někdo případně uvedl na pravou míru. To že je autor rozhořčený, aktivistický a nejspíš vylévá s vaničkou trojčata se zdá poněkud pravděpodobné.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ZUZKAOU: tam je takova snuska polopravd a veci vytrzenych z kontextu, ze nestoji vubec za to to cist :o(.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    na fcb se šustlo že pan smolík punkáč jeden přišel o včeli, počkám si na více informací, ono pravda bude asi někde uprostred.....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Úvod do tématu /pro nové čtenáře/ | Máme včely
    https://mamevcely.wordpress.com/2013/02/11/uvod-do-tematu/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V Česku včelaříme blbě, medaři plní úly chemií, píše pronásledovaný včelař | Zajímavosti | Lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/...lar-anebo-medar-03k-/zajimavosti.aspx?c=A150210_143322_ln-zajimavosti_ape
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    XL1: hele slimaci nemaj sanci tam kde jsou kachny. jinak nejenom bezci ale vetsina kachen rada slimaky. ikdyz nejvetsi problem se slimakama ej ten ze jsou aktivni hlavne v noci a to mas kachny zavreny. ikdyz i tak zredukujou tu slimaci populaci neskutecne.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DRUDRIGER2: jo ja tam uz toho k PK nastahoval dosti :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: hele videl jsem ted semena ryze ikdyz teda prodavali to jako okrasne.
    KAREN
    KAREN --- ---
    vědci v brně objevili... ;)

    Vědci z Brna našli dva pavouky, kteří v zimě ničí škůdce hrušní | Věda | Lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/...teri-v-zime-nici-skudce-hrusni-puk-/veda.aspx?c=A150214_180930_ln_veda_hm
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    kdo by to tušil že permakultura a pirátství má k sobě tak blízko.
    na pirate bay se dá stáhnout pěkné mnopžství pěkných videí..
    The Pirate Bay - The galaxy's most resilient bittorrent site
    https://thepiratebay.se/search/permaculture/0/99/0
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    DENDROBATA: nakonec jsem se rozhodla podpořit muj oblibený Florianus, kontejnerovaný sazenice trvalek a léčivek mi vyhovuj víc než výsev semen (menší prostor na chybu :)).

    A mají část toho, co jsem sháněla v zahraničí:

    Např:
    Merlík všedobr - Chenopodium bonus-henricus ZAHRADNICTVÍ - TRVALKY FLORIANUS
    http://www.florianus.cz/product/merlik-vsedobr-chenopodium-bonus-henricus-737/
    Šťovík kyselý ´De Belleville´- Rumex acetosa ´De Belleville´ ZAHRADNICTVÍ - TRVALKY FLORIANUS
    http://www.florianus.cz/...ik-kysely-C2B4de-bellevilleC2B4-rumex-acetosa-C2B4de-bellevilleC2B4-1223/


    plus nějaký agastache, topolovky, třezalky, bukvice atd.

    ze zahraničí mě nejvíc nakonec zaujalo:
    RESTORATION SEEDS - Perennial Vegetables
    http://www.restorationseeds.com/collections/perennials

    ale spočítali mi 25 dolarů poštovný za international shipping. Plus já výsevy ze semen moc neumím a dost často to pokazím uplne.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    " stareodrudy.org " aktualizovali web s jarní nabídkou a přijímají objednávky , dnes jsem na to přišel :)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BLANITCHKA: Rýži lze pěstovat i v našem klímatu, dokonce se to za komančů i zkoušelo, jestli ti jen nejsi moc na kopcu http://www.wholesystemsdesign.com/rice-paddy-agriculture-vermont
    Co se týče zelenin tak asi poptávat konkrétní druh, Marek Kvapil dal dohromady seznam i když jsem to projíždel a některý do ČR nezasílají
    BLANITCHKA
    BLANITCHKA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam