• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    v pohodě, k alešovy chodí hodně lidí, já myslím že to zmáknou, Já se tam přes týden taky chystám.
    Treba se na veci koukat pozitivisticky, ono to nějak dobře dopadne a když ne aspon to bude důrazné ponaučení do příště.
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    pokud kukuřice prošla mrazem(je nažloutlá),tak se bude zpamatovávat hodně dlouho,zanese se vápníkem a je po srandě,dost pomuže dusikatý hnojivo,aspoň 2x,viděl jsem dvě kultury zaseté na stejným místě s rozdílem týdne,ta první prošla mrazem a měla 30 cm ještě v době kdy ta pozdější měla už 1,5 m,
    hektar kukuřice je 20 km řádek...200 řádků,s motykó se dá udělat tak pul kiláku denně max. (z vl.zkušenosti),takže 20 lidí to bude dělat 3 pr.dny a to musej jet bomby celej den
    MYKO
    MYKO --- ---
    Mili pratele a kamaradi!

    po delsi odmlce se opet hlasime z nasi farmy. Omlouvame se za to ze se neuskutecnila setkani, ktera jsme vam slibili. Cely minuly rok jsme staveli a pod tlakem prace jsme zanedbali nase pravidelna skliznova a jarni setkani. V setkanich zamerenych na samozasobitelstvi a komunitu chceme dale pokracovat.

    Nalehava prosba o pomoc:
    Po sesti letech pestovani kukurice Malovane Hory jsme konecne nasbirali dostatecne mnozstvi opakovane selektovane sadby abychom mohli vyset 1 ha. Vybrali jsme pole s chudou pudou, vystavene vetrne a slunecni erozy v 490 mnm aby se proverila odolnost a rannost. Letosni velmi chladne jaro velice zpomalilo pocatecni rust. Plevele ale prospivaly jako vzdy. V planu bylo obdelavani konskou presnou dvouradou pleckou, kterou jsme vsak zatim nesehnali.
    Taktez prutove brany na plosne branovani nesplnili ocekavany vysledek. Rady jsme udrzeli ciste, ale v radku kukurice prerostla merlikem.
    Jedine jak se da vysadba zachranit je jit po radach rucne nebo malou pleckou. Proto prosime kohokoli kdo by mohl prijet (byt jen na pul dne) o pomoc pri pleti. Jako cela komunita se sice pravidelne schazime na poli, ale letosni tyden ukazal, ze to sami nezvladnem. Kukurice je ve fazi kdy je potreba udelat 50% selekci. Mate moznost se naucit selektovat rostlinky podle nekolika hledisek. Do opyleni pak jdou pouze zvoleni jedinci..

    Co nabizime
    - Behem minuleho roku jsme dostali desitky dopisu zajemcu o tradicni zpracovani kukurice nixtamalizaci. Lide co se doslechli o akci poradane na toto tema pred ctyrmi lety by se radi zucastnili. Zatim se nevenujeme organizovani placenych akci a nejvice jsme vdecni za fyzickou pomoc v hospodarstvi. Ti co nam prijedou pomoc vysvobodit letosni vysadbu kukurice budou uprednostneni. Workshop zpracovani kuku probehne po zemedelske sezone.
    - Domu si muzete odnest vyjednocene rostliny, ktere se daji zasadit a pouzit na zahradky( pro ty na ktere jiz letos nevystacila seminka).
    - Nase vlastni semena od kuku az po melouny, naturalie - zelenina, mlecne vyrobky, ovoce, pecivo
    - Vyborne jidlo a " fellowship"
    -Nocleh zajisten

    Co s sebou
    Vasi oblibenou motycku ci plecku, pleci rukavice, spacak.
    Kdy
    Kdykoli od 4.6 - pozor kazdy patek vecer zacina Sabat - nepracujeme a venujeme se odpocinku, prochazkam a oslavam - kazdy je vitan!
    Kde
    Msecke Zehrovice 150, tel. 721305558
    NYA
    NYA --- ---
    ahoj, pozvánku dávám docela na poslední chvíli, budeme u nás na sadě v Liběchově mít v sobotu a v neděli workshop o pěstování hub, pokud by vás to zajímalo, jste srdečně zváni :)

    [ Všechno dobře dopadne: HOUBY / ostatniother / 6.6.2015 / CR - Stredocesky kraj - Liběchov ]
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    DA_NIELA: po cerstvych zkusenostech....nuzky jsou nuzky...skoda se stim sbirat do nejake nadoby kdyz to muze zustat lezet a zmizi to samo...


    dotaz: taky vam kladou vajicka na cesneku, porku a cibuli cerveny (tmave oranzovy) brouci? jejich larvy se zavrtavaj dovnitr.... dneska jsem to vrazdil rucne...ma nekdo lepsi postup?
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    KAIRRA: jo to já vím, ale toto taky něco existuje, toto : http://eshop.skudci.com/insekticidy/k-othrine-25-sc-50ml tak to chci zkusit :)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    LUMIAN: pozor, sviluška není to samé co "sviluška" - sametka. Svilušky hubí zejm. pokojové rostliny, ale člověku nic nedělají. Ano je v tom bordel ;)
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    jo, mám pocit že takto to bude vypadat za chvíli u nás : http://www.rostliny-semena.cz/cz/Svilusky---rychle-se-mnozici-skudci-/
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    KAIRRA: super, no já když koukám na jejich vývoj tak tyhle co tu máme tak nic nedělají, ale až to co nakladou, no to je super, mám jich tu fakt klidně i sto na terase v jednom místě tak ty až nakladou, tak nás to tu sežere, takže jedu do zahradnictví pro nějaký postřik kterým je budu stříkat, toto se fakt nedá :O ale moc díky :)
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KAREN: do rozprašovače a postříkat, nevím jestli to přímo ublíží sviluškám nebo jim pak nechutná žír. Zkušenost mám ale teda se sviluškama bílýma, na ten obrázek jsem celkem hleděl. Sametkám se říká svilušky myslím tak nějak nesprávně, jak se říká špendlík myrabalánu
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    LUMIAN: podle podnebí, u nás v rekordně teplé oblasti to bývá od půlky srpna do půlky září. Jo a nezavrtávají se tihle broučci, ale jejich larvy, které se tou dobou líhnou v trávě a jsou zcela neviditelné. A svědit jako prase začnou až druhý den, kdy je už jednoduše nesmyješ. Miláčkové to jsou :D Jdou trochu eliminovat: sekat trávu, nenechávat na trávě cokoliv zahnívat (listí, spadaný jabka - ty milujou) no a sebe osprchovat po každém návratu že zahrady - to dělával děda a neměl s tím tolik potíží jako my co jsme na to byli líní... jo a zkrátit donu svědění lze tak, že jakmile se objeví pupínek, nalakuje se lakem na nehty a larva se udusí, místo 4 dnů to pak svědí třeba jeden a půl, vyzkoušeno.
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    KAIRRA: který je to měsíc kdy se zavrtávaj?
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    ještě tedy jeden poznatek, když knim do toho houfu kde jich je snad milion dám ruku, tak nelezou namě ale spíš odemě, jako kdyby utíkali a báli se ..
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    vypadá to že y to moha být ona, ale ona po nás "zatím" neleze :/ asi opravdu koupím chemii a budu stříkat ... http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/sametky-utoci-kdyz-se-vam-parazit-zavrta-do-kuze
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    KAREN: my tu zatím moc komárů nemáme, ten když mi vlítně domu, plácnu plácačkou a je to, ale tohodle mám milion na zemi na terase, na zdech, jako je to fakt nechutný, kor když se mi tam plazí a leze po čtyřech roční dítě :(
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    KAREN: ne na tělo to zatím nevlezlo aspon o tom nevím, otravuje me to protože toho je všude mraky, když to rozmáznu, je to oranžovo červený flek, funguje na ně něco, nebo je mám postříkat chemií, opravdu je u balkonových dveří a všude jinde nechci :D
    KAREN
    KAREN --- ---
    DACUBE: a jak se aplikuje??
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    na svilušky konkrétně myslím nejlíp funguje čaj z tabáku. Nemusí jít zrovna o mapacho
    KAREN
    KAREN --- ---
    KAIRRA: taky jsem je poruznu rozmazavala, ehm...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    KAREN: "svilusky" máme taky, ten měsíc v roce kdy se zavrtávaj, se dá přežít s pomocí častého sprchování.. až teď jsem si spojila, že jsou to tihle broučci. A už chápu, proč nám jako dětem prarodiče nebránili těmahle broučkama kreslit po placákách....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam